Tetanija - neprijetno zdravstveno stanje, ki ga lahko povzroči pomanjkanje magnezija
Pomanjkanje magnezija je resna zdravstvena težava, ki prizadene do 60 % prebivalstva in lahko povzroči neprijetno tetanijo, s katerimi se pogosto ne morejo spopasti niti zdravniki.

Pomanjkanje magnezija je resna zdravstvena težava, ki prizadene do 60 % prebivalstva in lahko povzroči neprijetno tetanijo, s katerimi se pogosto ne morejo spopasti niti zdravniki.

A preden se poglobiva v to, kaj titanija sploh je, začniva na začetku:


MAGNEZIJ JE ISKRA ŽIVLJENJA

Magnezij pogosto imenujemo "iskra življenja", saj je verjetno najpomembnejši mineral za naše telo. Njegovo izčrpavanje v telesu poteka počasi, ko pa se zaloge izčrpajo, lahko to povzroči neprijetne simptome in občutke, pride pa lahko celo do razvoja tetanije.

Pomisli …

V zadnjem času pogosto zaznaš nervozo, neosredotočenost in utrujenost?

Se ti zdi, da sta tvoje telo in um preobremenjena in pod stresom?

Vsakič, ko svoje telo fizično in psihično obremenjuješ, si pod stresom, na meji svoji moči ali pa telo in um obremenjuješ z več zahtevnimi nalogami hkrati, se v tvojem telesu porabi ogromna količina magnezija.

Glede na “tempo” sodobne družbe, ni nič nenavadnega, da se pojavlja vse več simptomov in bolezni, ki begajo tako splošne zdravnike kot specialiste nevrologe.

Vse več posameznikov vseh starosti se znajde v oskrbi zdravnikov z zdravstvenimi težavami, ki nimajo očitnega vzroka.

Posameznikov, ki opažajo treseneje rok, motnje vida, krče, odrevenelost različnih delov telesa, kratkorajno izgubo spomina, težave z govorom in koncentracijo.

In to niso le simptomi kritičnega pomanjkanja magnezija, ampak stanja, ki vodi v kronično pomanjkanje.

Ampak zakaj je magnezij tako pomemben?

In zakaj se njegovo pomanjkanje lahko razvije v tako resno težavo?


MAGNEZIJ JE GLAVNI PRENAŠALEC ŽIVČNIH SIGNALOV

Hiter tempo in vse večje zahteve glede učinkovitosti v družinskem in poklicnem življenju so postali del našega vsakdana. Svojo vlogo imajo tudi vseprisotna družbena omrežja, ki nas zasipajo z ogromno količino informacij, ki jih naši možgani zavestno ali nezavedno obdelujejo. Posledica tega je na milijarde živčnih impulzov v našem telesu, ki potujejo iz vseh delov telesa v možgane. V možganih te impulze med živčnimi celicami prenašajo tako imenovani nevrotransmiterji, na katerih delovanje, kot lahko uganete, v veliki meri vpliva in jih nadzoruje magnezij. Ti nevrotransmiterji vključujejo serotonin, dopamin in noradrenalin, ki so povezani z razpoloženjem, čustvi in duševnim zdravjem. Raven magnezija tako vpliva na naše duševno stanje in razpoloženje.

Poleg tega magnezij pomaga pri distribuciji potrebnega kalcija v celice in nevrotransmiterje. Če pa magnezija v telesu primanjkuje, ne more pravilno opravljati svoje funkcije. Zato tudi če ima telo toliko kalcija, kolikor ga želi, ga ne bo dostavilo tja, kjer naj bi opravljal svojo funkcijo.


KJE IN ZAKAJ MAGNEZIJ IZGINJA?

Magnezij vsak dan zaužijemo v hrani in pijači. Najdemo ga v mineralnih vodah in različnih živilih. 

Tvoje telo ga uporablja za več kot 300 biokemičnih funkcij. Glavne "naloge" magnezija so delovanje mišic, presnova energije, sinteza beljakovin in DNK, uravnavanje srčnega ritma in zdravje kosti.

Toda, če ti rečem, da magnezij porabljaš tudi z razmišljanjem, preprosto rečeno, nisem tako daleč od resnice.

Predstavljaj si, da vsak dan zaužiješ približno enako količino magnezija.

A v službi dobiš zelo zahtevno nalogo. Opravljaš izračune, zbiraš podatke, skrbiš, da bo cilj dosežen in svoj um obremenjuješ dlje in bolj kot običajno. Tvoji možgani in telo delujejo s "polno" hitrostjo, ko obdelujejo vsak najmanjši dražljaj.

Zvečer ne moreš zaspati, v glavi ti ves čas begajo misli, delaš "tudi v spanju", zato tvoja sprostitev ni dovolj globoka in tudi v času počitka tvoji možganski centri delujejo na višji ravni od običajne.

Pri tako veliki obremenitvi telo naravno porablja magnezij, zato njegova raven zaradi pretiranega napora zelo hitro pade. Magnezija pa ni mogoče dobiti drugače kot s prehrano ali prehranskimi dopolnili, zato je njegova raven vedno nižja in nižja, zaradi česar si lahko nakoplješ resne zdravstvene težave.


TETANIJA - ALI, KO NASTOPI KRONIČNO POMANJKANJE MAGNEZIJA

Pomanjkanje magnezija se začne s subtilnimi simptomi.

Utrujenost. Pomanjkanje koncentracije. Bolečine v mišicah.

Nič, kar se ti ne bi zgodilo že kdaj prej.

Zato sprva morda nisi ne pomisliš, da gre lahko za pomanjkanje tako ključnega minerala.

Simptomi so vse pogostejši in bolj intenzivni. Morda celo tako, da se odpraviš do zdravnika - a zadevi ne prideš do dna.

Nekateri domov odidejo z zdravili proti bolečinam, drugi s podpornimi zdravili in antidepresivi. A brez odprave vzroka za te simptome, tudi ta zdravila na dolgi rok ne bodo odpravila težave.

Če se do te točke zapisa najdeš v opisanih simptomih in stanjih, je povsem mogoče, da ti primanjkuje magnezija.

In da si del ogromne skupine ljudi, ki se ji to dogaja. Tako ogromne, da pomanjkanje magnezija postaja prava epidemija.

Ko je tako hudo, da simptomi ne izginejo več, ampak postajajo le še bolj očitni, pravimo, da gre za kronično pomanjkanje magnezija oziroma tetanijo.

To je stanje telesa, ki je dobesedno osiromašeno virov pomembnih mineralov, najpogosteje magnezija. Tako telo postopoma okrepi signale, ki jih uporablja za alarm, s katerim te poskuša na pomanjkanje opozoriti.

Tetanija se lahko sprva kaže le z rahlim mravljinčenjem v prstih ali stisnjenih čeljustih. Če njene simptome dolgo časa ignoriramo, se lahko stopnjujejo v težave s spominom, zmedenost, hudo utrujenost, pomanjkanje koncentracije ali tako intenzivno izčrpanost, da lahko pristaneš v bolnišnici. Čeprav ne gre za življenjsko nevarno stanje, pa je lahko kljub temu izkušnja zelo neprijetna.

Najbolj ogrožena skupina so ljudje med 20. in 30. starosti, a tetanija se lahko pojavi pri vseh - ne glede na starost.

In kako lahko prepoznaš, da tvoje telo kar “kriči” po tem, da mu zagotoviš več oziroma dovolj tega najbolj pomembnega minerala?


KAKO SE KAŽE POMANJKANJE MAGNEZIJA (KI LAHKO VODI V KRONIČNO POMANJKANJE)?

• Pogosto se soočaš z migrenami in glavoboli;

• spopadaš se z mišičnimi krči brez očitnega vzroka;

• težko zaspiš, tvoj spanec ni kakovosten in ves čas te spremlja utrujenost;

• težave imaš s kratkoročnim spominom;

• spremljata te živčnost in razdražljivost;

• stres ti pride hitro do živega;

• opazaš nepovezane in naključne prebavne težave;

• tvoje razpoloženje je ves čas “meh”.

In ta seznam bi lahko nadaljevala še dolgo.

A že, če se najdeš v zgornjih točkah, je to znak, da tvoje telo in um potrebujeta magnezij.


MAGNESIUM COMPLEX - VSEBUJE KAR 6 OBLIK MAGNEZIJA

Magnezijev kompleks je sestavljen iz šestih aktivnih, visoko kakovostnih oblik magnezija z odlično absorpcijo. Kompleksu je dodan še vitamin B6, ki še dodatno poveča biorazpoložljivost magnezija in pripomore k sprostitvi mišic in telesa. Zaužiješ ga v obliki kapsul, kar močno olajša uporabo. Magnezijevi pripravki v obliki prahu so namreč pogosto neprijetnega in intenzivnega okusa.

Ob rednem uživanju magnezijevega kompleksa lahko pričakuješ:

• Več energije in manj utrujenosti

• Sproščeno telo, manj mišičnih bolečin

• Boljšo prebava, lažjo izguba kilogramčkov

• Več umirjenosti, manj tesnobe

• Zdrave zobe, kosti, sklepe

• Nič več nespečnosti

• Manj migrene

• Močnejši imunski sistem

• Boljšo regeneracijo po vadbi

• Lažje obvladovanje stresa

• Bolj uravnan krvni sladkor


Magnesium Complex bo podprl tvoje zdravje, dobro počutje in umsko zmogljivost!

Priporočamo
background
Magnesium Complex
60 Kapsul
Na Zalogi

Magnezijev kompleks iz šestih aktivnih, visoko kakovostnih oblik magnezija z odlično absorpcijo! Podpira več kot 80% presnovnih funkcij v telesu, odpravlja vnetna stanja in zagotavlja več energije, manj mišičnih bolečin, boljšo prebavo, lažje obvladovanje stresa, več umirjenosti in podporo imunskemu sistemu.

Od €21.00
Sorodni članki
5 MITOV O RAZSTRUPLJANJU
Razstrupljanje oziroma detox telesa obljublja več energije, boljše psiho-fizično počutje in močan imunski sistem. Je tema,...
Je uživanje probiotičnih živil dovolj za zdravo črevesje?
Ni več dvoma, da je skrb za zdravo črevesno mikrobioto pogoj za močan imunski sistem, urejeno prebavo, jasne misli in dobr...
KAKO IZBOLJŠATI KAKOVOST SPANCA (in zakaj je tako pomemben)
V svetu, kjer je tempo življenja vsak dan hitrejši, nivo stresa vedno višji, izpostavljenost naravni svetlobi vsak dan man...