Toksično črevesje je dom za nastanek vseh hujših bolezni (kako jih preprečiti)
Ena izmed najpomembnejših vlog vašega črevesja je izločanje strupov. A črevesje svoje naloge ne zmore dobro opravljati, če ga polnite s slabo hrano, ne telovadite dovolj ter jemljete večje količine zdravil (tako zdravil na recept, kot vseh ostalih kemičnih zdravil). Vsi ti dejavniki namreč hudo obremenjujejo vaše črevesje.

Občutljiv, razdražljiv želodec, pogosta vnetja mehurja, napihnjenost, zaprtost in/ali driska ter kožne bolezni, kot so aknasta ali pretirano suha koža so jasni znaki toksičnega črevesja.


Kaj Povzroča Toksično Črevesje?

V današnjem svetu smo obkroženi s strupi in okoljskimi faktorji, ki neposredno vplivajo na naše počutje in seveda tudi na črevesje. V črevesju domuje na milijarde bakterij, dobrih (nepatogenih) in slabih (patogenih).


Raznovrstnost in množičnost prvih (dobrih bakterij) je odvisno od tega, kako dober imamo imunski sistem, kakšno je naše počutje ter kako delujejo preostali organi v telesu.


S strupi, pesticidi, hormonskimi motilci v plastiki, mikroplastiko iz rib, ki živijo v onesnaženih vodah (razlika v kakovosti postrvi iz slovenskih voda je neprimerljiva s ceneno tuno, polno mikroplastike, ki prihaja iz najbolj onesnaženih delov sveta); težkih kovinah v okolju in hrani, kemičnih snoveh v vodi (klor), v kozmetiki (parabeni, sulfati, fluor...), v čistilih (pozor, čistila pobijejo tudi vse dobre bakterije v okolju, ki prehajajo v naše telo in nas ščitijo!), smo ves čas na udaru in s tem prispevamo k zmanjšanju raznovrstnosti dobrih bakterij v naši črevesni mikrobioti.


Če vsemu za piko na i dodate še zdravila, ki jih zaužijete (antibiotiki, analgetiki, kontracepcijske tablete) dobite recept za katastrofo.


Tudi hrana igra veliko vlogo, saj ponavadi osebe, ki imajo hude znake toksičnega črevesja pojedo precej mastne, težko prebavljive hrane. Škropljena hrana polna pesticidov ter industrijska hrana, polna konzervansov še dodatno osiromaši okolje, v katerem bi dobre bakterije lahko opravile svoje delo in predelale vse strupe iz okolja, ki se jim, roko na srce, niti ne moremo več izogniti v celoti.

“Za zdravje ni pomembno tisto, kar naredite na vsake toliko časa.
POMEMBNO JE TISTO, KAR DELATE VSAK DAN.”


1. Protivnetna prehrana je ključ

 


Protivnetna prehrana je za vsakega človeka lahko drugačna. Kar je za določene ljudi popolnoma zdrava izbira, je lahko za druge vzrok za različna vnetja. Zato je najbolj pomembno, da najdete živila na katera je vaše telo intolerantno in jih izločite iz prehrane.


Raziskave so pokazale, da je intoleranca na hrano povezana s protitelesi imunskega sistema, ko jemo določeno hrano, to pa povzroča vnetja. Lahko imate alergijo na gluten, pa tega niti ne veste. Medicinski testi namreč pokažejo celiakijo takrat, ko intoleranca že preraste v avtoimuno bolezen.

Tudi občutljivost na mlečne izdelke lahko povzroča vnetna stanja v črevesju in tako razdražljivost ter prepustnost črevesnih sten. Med drugim se v kravjem mleku nahaja protein A1, imenovan kazein, ki poškoduje naše črevesje.

Če niste pretirano navezani na enega ali drugega (gluten in mlečni izdelki), vam priporočamo, da vsaj za 30 dni izločite oba.


2. Zamenjajte produkte za živila

Če bo priprava vaših obrokov temeljila na resničnih živilih, kot je zelenjava, sadje, rastlinski izdelki, kaše, ribe; boste zase in za svoje črevesje naredili ogromno pozitivno spremembo.

Vsa procesirana, pakirana, konzervirana hrana je namreč zdravju škodljiva. Ne gre zgolj za kakovost izdelkov, temveč je pakirana hrana problematična predvsem zaradi vseh dodatkov, konzervansov, pesticidov, sladil ter ostalih umetnih snovi.

Ljudje smo se navadili kupovati produkte (lepo pakirane, vztrajno promovirane izdelke multinacionalk) vendar je zdaj čas, da spremenimo miselnost in na svoje krožnike vrnemo pravo hrano. Hrano, ki zdravi, nas napolni z energijo, nam vrača moč in zdravje.


3. Hrana bogata z vlakninami

Vlaknine so tako zelo pomembne za zdravje našega črevesja, obenem pa tako zelo zapostavljene v naši prehrani. So hrana za zdrave bakterije.

Prehranske vlaknine so kompleksni ogljikovi hidrati, ki se nahajajo večinoma v sadju, zelenjavi, polnozrnati hrani in stročnicah – so najbolj poznane po njihovi možnosti za lajšanje in preprečevanje zaprtja.

Toda hrana, ki vsebuje vlaknine, zagotavlja tudi druge koristi za zdravje, kot npr. pomoč pri ohranjanju zdrave telesne teže, znižuje možnost za nastanek diabetesa in bolezni srca. Pomembna vloga, ki jo imajo vlaknine v telesu je, da hranijo zdrave bakterije v vašem črevesju (odgovorne za dobro počutje, zdravje, prebavo!).


2 tipa prehranskih vlakinin (potrebujemo oba!):


Topne vlaknine:

Ta vrsta vlaknin se raztaplja v vodi in s stikom z vodo deluje kot goba, ki vpija strupene snovi, ki potujejo po prebavnem traktu. Tovrstne vlaknine so povezane tudi z izboljšanjem metabolizma, izgubo kilogramov, regulacijo sladkorja v krvi...


Netopne vlaknine: 

Te vrste vlaknin pospešujejo pretok hrane skozi naš prebavni sistem in povečujejo količino blata. Priporočamo jih predvsem tistim, ki se soočajo z zaprtjem ali z nerednim odvajanjem blata. Netopne vlaknine so tudi odličen pomočnik pri težavah s hemoroidi.

Odrasla oseba naj bi zaužila med 30-40 gramov vlaknin dnevno.


Med najbolj razkošne vire vlaknin štejemo kvinojo, čičeriko, ječmen, ovsene kosmiče, mandlje, lešnike, kodrolistni ohrovt, maline, robide, ajdo, grah, lečo, rdeči riž.


Naj se ta živila čim večkrat znajdejo na vašem krožniku, saj boste z njimi obogatili vašo črevesno mikrobioto.


Živila, ki jih absolutno ne jejte!

1. Sladkor

Sladkor v piškotih, čokoladah, pecivu in pekovskih izdelkih. Vztrajno se izogibajte vsega naštetega. Čeprav boste na oznaki “zdravih” piškotov našli znak EKO in BREZ GLUTENA, pa to še ne pomeni, da nimajo ti piškoti ogromno sladkorja. Seveda se tem pregreham ne odpovedujte doživljenjsko, a če želite sanirati stanje prepustnega črevesja, je izogibanje sladkorju v vseh oblikah nujno.

2. Modificirana živila

Mednje štejemo trans maščobe in hidrogenirana olja. Gre za ene najbolj škodljivih snovi, ki v resnici sploh ne bi smele imeti mesta v človekovi prehrani. Najdete jih v margarini (novejše metode pridobivanja margarine so bojda bolj prijazne zdravju) vsej ocvrti hrani, nezdravih prigrizkih, pomfritu, hitri prehrani, pekovskem pecivu nižje kakovosti in v drugih živilih, ki bi jim po hranljivi vrednosti (razen kalorični) težko sploh rekli hrana.

3. Škrobnata živila podhranjena z vlakninami

V prvih 30ih dneh vam absolutno odsvetujemo naslednja živila: krompir, bel riž, bel kruh in testenine. Vse od naštetega samo po sebi ne vsebuje vitaminov, mineralov, vlaknin ali karkoli potrebnega za vaše zdravje. Vsebuje pa precej škroba in glutena, kar upočasnjuje delovanje črevesja in tako otežuje delo dobrih bakterij na misiji.

4. Mesnine in salame

Predelane mesnine in salame so vprašljive že zaradi samega vira. Živali dandanes živijo v slabih pogojih, večina jih ne vidi dnevne svetlobe, hrani pa se le s koruzo ali sojo v obliki krme. Te živali so tudi podvržene veliko boleznim, zaradi česar redno (in tudi kar preventivno) dobivajo antibiotike ter druga zdravila. Posledično je meso manj hranljivo in celo škodljivo za naše zdravje. Drugi faktor pa je sama predelava mesa. V salamah, hrenovkah, paštetah, klobasah, najdemo nitrite, ojačevalce okusa, konzervanse, veliko soli in drugih dodatkov, ki negativno vplivajo ne samo na prebavni trakt, temveč na naše celotno telo.

Živila, ki jih jejte čim pogostoje


1. Kokosova maščoba

Kokosova maščoba vsebuje lavrinsko in kaprijsko kislino ter deluje direktno proti glivicam ter deluje protimikrobno. Pozitivno vpliva tudi na toksično črevesje. Hkrati pa je maščoba tista, na katero se vežejo strupi in preko nje izločijo iz telesa. Na kokosovi maščobi (pozor! glejte napis na izdelku - nerafinirano) lahko pečete, lahko si ga dodate na jutranjo proseno kašo, z njim tudi začinite solate ali pa ga po pol čajne žličke kar pojeste “na suho”.

2. Zdrave maščobe

Avokado, ekstra deviško olivno olje, olive, mandlji, semena (chia, lanena semena, konopljina semena), olje črne kumine, ...


3. Sadje

Kokos, jagodičevje, kivi, kaki, papaja, ananas, banana, mandarina, limona, hruška. Sadje je najbolje uživati zjutraj ter zmerno, saj kljub vsebnosti vitaminov in mineralov vsebuje tudi precej sladkorja. Eden do dva sadeža dnevno bosta več kot dovolj.


4. Stročnice

Ječmen, čičerika, leča in stročji fižol slavijo po vlakninah. Dobro se bodo odrezali v juhah, solatah, rižotah, namazih, polpetih. Stročnice morate obvezno 24 ur pred kuhanjem namakati ali fermentirati do 48 ur. Razlog za koristnost omenjenega početja je razgradnja fitinske kisline, ki je naravno prisotna v večini žit in stročnic in s svojo prisotnostjo v črevesju onemogoča absorpcijo mineralov.


5. Kaše in žita

Privoščite si proseno kašo, ajdovo kašo in kvinojo - vendar ne pretiravajte z njimi. Če za zajtrk jeste proseno kašo, potem naj bo na vašem krožniku za kosilo file ribe in popečena zelenjava s skledo solate.


6. Zelenjava z malo škroba in več vlakninami

Vsa temno zelena zelenjava (kodrolistni ohrovt, blitva, špinača, regrat, koprive) je več kot dobrodošla v vaši prehrani. Zamenjajte običajen krompir s sladkim krompirjem in si privoščite dobro mero brokolija, cvetače, stebelne zelene, koromača in špargljev.


7. Temna čokolada brez sladkorja ali pravi kakav

Pravi kakav je dragocen vir antioksidantov in polifenolov ter občutno dvigne raven serotonina (t.i. Hormona sreče). Pomaga vam obvladati željo po sladkem, hkrati pa je zdrav za vaše črevesje in celotno telo. Če boste iskali čokolado v trgovini, le dobro preberite deklaracije. Zanima vas čokolada, ki vsebuje vsaj 80% kakava in je brez dodanega sladkorja, sirupov itd.


8. “Naravni probiotiki” in fermentirana zelenjava

Moderna družba je pozabila na modrosti prehranjevanja in shranjevanja živil, ki so bile za prehranitev družine v naši prelepi alpski deželi ključne, vse dokler nam niso na vsak vogal namestiti supermarketov. Fermentacija in vlaganje živil sta načina, kako plodove poletja shraniti in hkrati obogatiti njihovo delovanje. Kislo zelje, repa, vložena rdeča pesa, paprika, kumarice in stročji fižol so živila, ki so še kako dobrodošla na vašem jedilniku.


9. Zelišča za piko na i

Vsa zelišča so več kot dobrodošla, nadvse lepo pa pozdravljamo nageljeve žbice, klinčke, origano, poprovo meto, timijan, majaron, grozdne pečke, meto, kurkumo, kumino!

Zelišča vsebujejo ogromno polifenolov, ki imajo odlične antioksidativne lastnosti ter tako pomagajo pri preprečevanju oksidativnega stresa v telesu, za katerega vemo, da povzroča poškodbe tkiv in vodi v mnoge bolezni.


Dodatni triki in nasveti


1. Antistresni čaj

Čajna mešanica, ki si jo pripravite sami doma bo poskrbela za obnovo črevesja, za globinsko razstrupljanje in krepitev imunskega sistema (vse to pa bo okrepilo delovanje dobrih bakterij, ki se borijo proti kandidi).

Za 1 l čaja potrebujete:


▫️ 2cm naribane korenine ingverja
▫️ Čajno žličko kurkume
▫️ 1⁄2 Čajne žličko zmletega kardamoma (ali 2 čajni žlički v možnarju zmečkanih semen)
▫️ 1 čajno žličko klinčkov
▫️ 1⁄2 čajne žličke cimeta 

Vse skupaj prelijte z vrelo vodo, pustite stati 10-15 minut ter precedite. Tak čaj je idealno piti pred kosilom in/ali večerjo.

 

2. Obnovitvena juha z algami

Morda poznate slavno slovensko juho - govejo juho. Gre za počasi kuhano juho iz govejih kosti, kosa govejega mesa ter gomoljne zelenjave. Taka juha vsebuje veliko kolagena in glukozamina, ki ga vaše črevesje potrebuje v času rehabilitacije.

Ker sami zagovarjamo bolj rastlinsko prehrano pa imamo še boljšo alternativo.

Vegansko kolagensko juhico pripravimo tako, da ji namesto kosti dodamo ekološke alge wakame, ki slovijo po svojih odličnih prehranskih lastnostih (vsebujejo namreč ogromno magnezija, kalcija, železa ter ostalih vitaminov in mineralov). Oplemenitimo jo z ekološkim riževim misom in tako dodamo naši juhi še dobrobit fermentiranega živila. Dodamo lahko tudi odlične gobe shitake. Slastno juho lahko zgostimo z rezanci iz korenja in bučk ter kock pečene zelenjave in tofuja.

Vegansko juho (ali pa če ste zares zapriseženi mesojedci - govejo juho) skuhjate obilo ter jo hranite v skrinji za trenutke, ko boste v časovni stiski, pa vendar bo vašemu želodcu in črevesju prijal topel in obnovitven obrok.

Vsak dan se lahko znajde na vašem krožniku. Bo več kot dobrodošla.


3. 2⁄3 obrokov naj bo toplih

Izogibajte se pretežno surovi zelenjavi. Kombinirajte obroke tako, da recimo za zajtrk pojeste bogat smoothie z avokadom, presnim kakavom, borovnicami ter špinačo, za kosilo pojeste toplo enolončnico, za večerjo pa pečeno ribo s svežo solato.


4. Jutranje žvrkljanje olja

Žvrkljanje olje je dolgoletna praksa, ki jo še danes priporočajo v ajurvedi, naturopatiji ter drugih alternativnih vejah medicine. Žvrkljanje olja (po umivanju zob) bo pripomoglo k zdravju ustne votline. Usta so začetek vaše prebavne poti in so ključnega pomena za uničenje parazitov ter izločanje toksinov iz telesa.

Priporočamo olje črne kumine, konopljino olje ali pa kokosovo olje.

Jušno žlico olja žvrkljajte vsaj 5-10 minut ter nato izpljunite. Po tem čistilnem obredu svetujemo, da si ponovno umijete zobe.


5. Podprite telo s probiotiki

Podprite svoje črevesje s probiotiki v obliki prehranskih dopolnil. Samo s pravilno prehrano svojega črevesja ne boste kar tako postavili v ravnovesje. Zato je pomembno, da ga podprete s probiotično kuro. Le tako se bo v črevesju naselilo zadostno število koristnih bakterij (rečemo jih kolonije bakterij), ki vas bodo zaščitile pred vsemi težavami in bolezenskimi stanji, ki jih za seboj potegne podrta črevesna flora.


Poskrbite za razstrupitev črevesja

Z upoštevanjem nasvetov, lahko naredite zelo veliko, saj je prav prehrana tista, ki je najpomembnejša pri vzpostavljanju ravnovesja v vašem črevesju. Vendar probiotično terapijo priporočamo vsakemu, ki je v življenju večkrat užival antibiotike, ali pa dnevno uživa kontracepcijske tablete. Za uspešnost terapije, naj probiotična kura traja vsaj 3 mesece, raje pa še kakšen mesec več. Šele v tem času se bo vaše črevesje dokončno stabiliziralo, kolonije dobrih bakterij pa se bodo uspešno naselile. To je zelo trden temelj in osnova, ki jo kasneje vzdržujete s pravilno prehrano (kot smo opisali že zgoraj) in ponavljajočimi se probiotičnimi terapijami, ko so te potrebne.

Za dobro podporo črevesju priporočamo
background
39 Mnenja
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Kapsul
Na Zalogi

Unibiotic Saccharomyces Boulardii je strokovna mešanica mikrobioloških kultur in
fruktooligosaharidov FS2-60, ki zajemajo oligosaharide in rastlinski inulin. Unibiotic se ponaša s 6,5 milijardami kultur na kapsulo.

Od €22.90
Sorodni članki
Prepustno črevesje - krivec za kronična vnetja in avtoimune bolezni
Razdraženo/prepustno črevesje pomeni, da stena črevesja postane luknjičasta in tako lahko delno neprebavljeni proteini in ...
Kako stres (trajno) škoduje vaši prebavi
Stres. Beseda, ki jo lahko slišite v vsakem pogovoru. O njem prebirate v vseh člankih, povezanih z zdravjem. Postal je gla...
Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj sprašev...