Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj spraševali, zakaj v zvezde kujemo mladost, sijočo polt in obraz brez globokih gub? Ker predstavljajo zdravje, energijsko pretočnost in so pokazatelj, da je oseba zadovoljna s svojim življenjem.

Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj spraševali, zakaj v zvezde kujemo mladost, sijočo polt in obraz brez globokih gub? Ker predstavljajo zdravje, energijsko pretočnost in so pokazatelj, da je oseba zadovoljna s svojim življenjem.

Razlika med “plastično” mladostjo in zdravim obrazom je očitna. Verjamemo, da je človek lahko naravno lep tudi pri 60ih letih, če zna pravilno skrbeti zase, za pravilno prehrano in za svojo kožo. Ste, kar jeste. Ali kdaj opazujete ljudi - njihovo kožo in telesa? Hitro lahko ugotovite, s čim se kdo prehranjuje. Znanstveno je podprto, da je mediteranska dieta najbolj zdrava, kar se vidi tudi na telesih ljudi. No, tudi fast food generaciji se vidi že na kilometre, da je njihova dieta najbolj neprimerna.


Katera so tista živila in snovi, ki jih morate redno vnašati v telo, če želite sijati od znotraj navzven in poskrbeti za mladostno kožo? Gre predvsem za snovi, ki telesu pomagajo pri tvorbi kolagena.




Vloga kolagena v vašem telesu

Kolagen je beljakovina. Kot vse beljakovine ima v telesu nalogo gradnika. A vendarle je kolagen posebne sorte sestavina naših mišic, kože, kosti, sklepov, zob, hrustanca in vezivnih tkiv. Gre za najbolj zastopano beljakovino v človeškem telesu. Kolagen gradi kar 30% vseh beljakovin v telesu, 70% zasnove nohtov, las in kože ter praktično 100% vezivnih tkiv.

Dejstva o kolagenu, ki bi jih morali poznati:


  • Prva snov, ki je imamo največ v telesu je voda. Druga je kolagen.
  • Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu
  • Telo kolagen gradi samo
  • Gradnja kolagena začne upadati med 20. in 25. letom starosti, zmanjšuje pa se za
  • okvirno 1% letno. Do petdesetega letega starosti tako izgubimo že 1/3 vsega kolagena
  • Kolagen nastaja samo ob prisotnosti vitamina C (vsakodnevno uživanje živil z visoko
  • vsebnostjo vitamina C je nujno, če želite, da se bo kolagen tvoril)
  • Odgovoren je za prožnost sklepov, močne kosti in mišično maso
  • Nosečnost je obdobje, ko večini žensk primanjkuje kolagena
  • Skrbi za elastičnost tkiv in žil ter prožnost oči
  • Pomanjkanje kolagena ni samo estetske narave, temveč prinaša kup zdravstvenih
  • težav, ki jih sicer povezujemo s staranjem
  • Večina obrabe hrustanca se zgodi zaradi pomanjkanja kolagena
  • Pomanjkanje kolagena poslabša videz celulita
  • Kolagen v telesu sproža domino efekt – več, kot ga imate, lažje ga bo telo proizvajalo


Ključne sestavine jedilnika za povečano nastajanje kolagena

Hamburgerji ne bodo poskrbeli za mladosten videz, to zagotovo veste. Jasno vam je tudi, da je stebelna zelena zagotovo boljša izbira od krožnika čevapčičev. A če se že nameravate načrtno lotiti anti age jedilnika, potem potrebujete jasne smernice, katera živila morajo najti pot na vaš krožnik.

Hrano, ki pozitivno vpliva na tvorbo kolagena in skrbi za lepo kožo, lahko razdelimo na 6 kategorij:


  • Protivnetna živila (najboljše se začimbe, kot so kurkuma, ingver in cimet)
  • Hrana, bogata z omega maščobnimi kislinami (orehi, lanena in chia semena, kokosovo in olivno olje, avokado in ribe)
  • C vitamin je nujno potreben za tvorbo kolagena (največ ga najdete v zelenolistnati zelenjavi, agrumih in jagodičevju)
  • Fitoceramidi - molekule, ki kožo ohranjajo mladostno, hidrirano in napeto (najdete jih v pšeničnih kalčkih, špinači, rjavem rižu in pesi)
  • Antioksidanti - pri obnovi kože se najbolje obnesejo karotenoidi (najdete jih v oranžni hrani: buče, korenje, sladek krompir in melona)
  • Živila, bogata s kalijem poskrbijo, da se iz telesa izloči odvečna voda, zaradi katere je vaš obraz zabuhel (uživajte krompir, oreščke, stročnice, sadje in zelenjavo)



10 živil za lepoto od znotraj navzven


1. Vodna kreša

Vodna kreša je prava zakladnica C vitamina in kalcija. C vitamin je eden glavnih gradnikov kolagena, z uživanjem vodne kreše pa ga boste v telo vnesli kar precej. Iz kreše si lahko pripravite solate ali jo posipate po vrhu rižote.

Vodna kreša ima še dve zanimivi lastnosti - povečuje prekrvavitev in dostavo mineralov v vse celice telesa (študija). Posledica tega je bolj prekrvavljena in nahranjena koža. Bogata je tudi s kalijem, manganom, fosforjem in vitamini A, C, K, B1 in B2.


2. Rdeče paprike

Antioksidanti, ki jih najdete v rdečih paprikah, imajo pomembno vlogo na anti age jedilniku. Poleg tega, da so paprike bogat vir vitamina C, vsebujejo še pomemben antioksidant - karotenoide, ki pripomorejo k nastajanju kolagena in zavirajo staranje kože. Karotenoidi varujejo kožo pred poškodbami, ki jih povzroča sonce in toksini iz okolja; na telo pa delujejo protivnetno (študija). 


3. Papaja

Sicer boste svežo in ekološko neoporečno papajo v Sloveniji nekoliko težje dobili, lahko pa po njej posežete, če se odpravljate na počitnice v tople kraje. Ta sadež je namreč izredno bogat z antioksidanti, vitamini in minerali, ki lahko pomagajo pri izboljšanju elastičnosti kože ter zmanjšajo videz podočnjakov in gubic. Papaja je bogata z naslednjimi snovmi: vitamini A, C, K in E; kalcij, kalij, magnezij, fosfor ter B vitamini. Papaja vsebuje tudi encim, imenovan papain, ki velja za enega najboljših protivnetnih sredstev, s tem pa zavira proces staranja (študija). To je tudi razlog, zakaj papajo najdete v marsikaterem kozmetičnem preparatu.


4. Borovnice

 Antioksidant, imenovan antocianin, ki ga je v borovnicah in ostalem jagodičevju obilo, je ena izmed snovi, ki velja za pravi eliksir mladosti. Gre za barvilo, ki hrani daje modre in vijoličaste odtenke. Ta močan antioksidant lahko varuje kožo pred poškodbami, ki jih povzročijo sonce, stres in onesnaženost okolja. Obenem ima močno protivnetno delovanje in preprečuje izgubo kolagena (študija).


5 . Brokoli  

Ne pozabite na brokoli, ki bi se na vašem jedilniku moral znajti iz več razlogov. Poleg tega, da je odličen vir rastlinskih beljakovin, je bogat tudi s snovmi, ki delujejo protivnetno in zavirajo staranje, kar se bo poznalo tudi na vaši koži. Brokoli je bogat z vitaminoma C in K, vlakninami, kalcijem, celo paleto antioksidantov, folati in luteini. 


6. Špinača 

Špinača poskrbi za odlično hidracijo telesa in kože. Obenem je bogata je z antioksidanti, ki pomagajo pri procesu oksigenacije. Visoka vsebnost vitamina C v špinači spodbuja nastajanje kolagena, vitamin A pa poskrbi za močne in sijoče lase.


7. Oreščki  

Oreščki so odličen vir vitamina E, ki pripomore k obnovi kožnega tkiva, hidraciji kože in varuje kožo pred škodljivimi UV žarki. Obenem oreščki vsebujejo tudi omega maščobe, ki krepijo celične membrane kože ter skrbijo za sijočo polt.


8. Avokado

Avokado je bogat z maščobnimi kislinami, ki delujejo protivnetno in skrbijo za gladko ter prožno kožo. Obenem avokado vsebuje hranila, ki lahko preprečujejo negativne učinke staranja (študija). Mednje štejemo vitamine K, C, E, B in A.


9. Sladek krompir

Sladek krompir je še eno živilo, bogato s karotenoidi oziroma vitaminom A. Ta lahko pomaga obnoviti elastičnost kože in prispeva k mehki, mladostni polti.


10. Granatno jabolko

Granatna jabolka so še eno živilo, ki bi se zaradi visoke vsebnosti C vitamina moralo pogosteje znajti na vašem jedilniku. Obenem so granatna jabolka izredno bogat vir antioksidantov in komponente, imenovane punicalagini, ki lahko preprečuje izgubo kolagena v koži.


Med moderno tehnologijo, znanostjo in prehrano naših prednikov

 Ko se znanost in hrana združita, lahko s svojo dieto dosežete še neslutene rezultate. Ni res, da so generacije pred nami jedle popolno in da bi se morali zgledovati po njih. To je staromoden in zastarel način razmišljanja. Kar pomislite – zaradi pomanjkanja raznolikih živil naši predniki niso zaužili dovolj hranljivih snovi, obenem pa so bili pri 40-ih letih videti, kot smo mi danes pri 70-ih.



Tehnologija in medicina sta vedi, ki sta močno napredovali in nam omogočata daljše in boljše življenje. Čeprav smo najprej zagovorniki zdrave in raznolike prehrane, pa ne moremo mimo tega, da si morata hrana in znanost podati roke – na vašem krožniku in dnevnem meniju.




Pika na i za pospešeno nastajanje kolagena

Smo že omenili, da morata zdrava hrana in znanost dopolnjevati ena drugo? Ne verjamemo v umetno dodajanje telesu lastnih snovi, kot je kolagen. Nikoli namreč ne boste mogli doseči enakih rezultatov z dodatkom kolagena, kot pa če telesu daste vse potrebno, da ga ustvarja samo. S to miselnostjo, preučevanjem najnovejših tehnologij in testiranji, smo ustvarili edinstveni izdelek, Vegan Collagen Booster.

To ni kolagen, temveč napredno prehransko dopolnilo, ki bo poskrbelo, da bo vaše telo začelo proizvajati kolagen samo! Izdelek na vaše telo deluje kot gradnik. Še tako vrhunski kuhar ne bo naredil okusnega kosila brez ključnih sestavin. Za mlad videz vašega telesa je Vegan Collagen Booster sestavina, ki jo potrebuje za nastanek in sintezo kolagena.

Za hitrejšo tvorbo kolagena priporočamo
background
26 Mnenja
Vegan Collagen Booster, prehransko dopolnilo
60 KAPSUL
Na Zalogi
Od €26.00
Sorodni članki
Kako stres (trajno) škoduje vaši prebavi
Stres. Beseda, ki jo lahko slišite v vsakem pogovoru. O njem prebirate v vseh člankih, povezanih z zdravjem. Postal je gla...
Toksično črevesje je dom za nastanek vseh hujših bolezni (kako jih preprečiti)
Ena izmed najpomembnejših vlog vašega črevesja je izločanje strupov. A črevesje svoje naloge ne zmore dobro opravljati, če...
Prepustno črevesje - krivec za kronična vnetja in avtoimune bolezni
Razdraženo/prepustno črevesje pomeni, da stena črevesja postane luknjičasta in tako lahko delno neprebavljeni proteini in ...