5 MITOV O RAZSTRUPLJANJU
Razstrupljanje oziroma detox telesa obljublja več energije, boljše psiho-fizično počutje in močan imunski sistem. Je tema, ki je obnorela svet, kar pa je razlog, da o razstrupljanju kroži tudi vse več mitov. Ali te miti res držijo?

»Včasih razstrupljanja niso poznali!« Seveda ga niso, ko pa je življenje teklo počasneje, prehranjevali so se po sistemu »z vrta ali njive na mizo«, dan zaključili in začeli »s kurami« (torej si vsako noč privoščili kakovosten spanec), živeli pa v okolju, ki še zdaleč ni bilo tako onesnaženo kot danes.

Prav prehranjevalne navade, visoka raven stresa, ki ga povzroča moderni način življenja in toksini iz okolja so vzrok, da v našem telesu prihaja do vnetnih stanj, hormonskih zmešnjav in slabega počutja, ki mu kar ni konca. Vnetja, hormonska neravnovesja in druge težave pa lahko na dolgi rok povzročajo kronične bolezni, zato ukrepaj ob prvih opozorilnih znakih, da se v tvojem telesu prižigajo rdeče lučke.

Na to, da tvoje telo potrebuje oddih in »čiščenje«, te lahko opozarja več simptomov:

▫️ utrujenost, ki je ne prežene niti spanec;
▫️ megla v glavi, zaradi katere komaj kaj postoriš;
▫️ brezvoljnost;
▫️ težave s srbečo in občutljivo kožo;

▫️ težave s prebavo (driska ali zaprtje);
▫️ pogosti glavoboli;
▫️ preobčutljivost na živila, ki jih prej nisi opazil/a;
▫️ splošno pomanjkanje energije, ki je ne dvigne niti več kav na dan;
▫️ pogosti prehladi, viroze in padci imunskega sistema;
▫️ pogosta vnetja.


Naše telo je opremljeno z vso potrebno »tehnologijo« za čiščenje telesa

Človeško telo je izjemno zakompliciran, a pameten sistem, ki med drugim, sam poskrbi tudi za čiščenje strupov, toksinov in snovi, ki mu ne služijo.

Za to so v največji meri zadolžena jetra, ki so naš največji »čistilni« organ, poleg jeter pa za čiščenje skrbijo še ledvice, črevesje, pljuča in koža.


Vsi procesi čiščenja oziroma razstrupljanja telesa potekajo vsak dan, samodejno, brez našega zavedanja.



Zakaj bi potem potrebovali dodatno razstrupljanje, ko pa telo vse dela samo?

Razstrupljanje je ključen biološki proces v telesu, ki nas ohranja pri življenju. Če ne bi jetra, črevesje, ledvice in pljuča marljivo spravljali iz nas vse nesnage, enostavno ne bi preživeli.

Težava pa nastane, ko s hrano, škodljivimi razvadami, onesnaženjem iz okolja in stresom 4 najpomembnejše razstrupljevalne organe obremenimo do te mere, da svoje naloge ne zmorejo več opravljati 100 %.

Pomisli ...

V kozarec s prostornino 1 l lahko natočiš točno 1 l vode. Če želiš vanj natočiti 1,5 l vode, bo višek pljusknil čez rob.

Če bi imelo naše telo (samo za primer) zmožnost, da vsak dan prečisti in iz telesa odplakne 1 l toksinov, mi pa vanj vnašamo dodatnih 0,5 l, bo višek toksinov ostajal v našem telesu.

Obrambni mehanizem telesa ve, da višek toksinov ne sme prosto lebdeti v krvnem obtoku, saj bi se kratko-malo zastrupili. Zato višek strupov, ki ga ne uspe izločiti, začne skladiščiti. Popolno skladišče za strupe pa so maščobna tkiva (to pojasni tudi, da več odvečne maščobe kot imaš, več toksinov tvoje telo shranjuje).  

Če pri sebi opažaš prej naštete simptome in veš, da tvoje telo potrebuje razstrupljanje, je torej čas, da se ga lotiš. 

Ampak kako? 

Slediš lahko tem 12. korakom:


12 KORAKOV ZA USPEŠNO RAZSTRUPLJANJE


1. Voda je najboljše superživilo

Vsem nam je jasno, da moramo piti dovolj vode, a nanjo še vedno pozabljamo. Sladki sokovi in razne “vode z okusom” ne štejejo. Pijte svežo vodo, nesladkane zeliščne čaje in doma pripravljene limonade (brez sladkorja!). Ko smo rehidrirani, tudi presnovni organi lažje in bolje opravljajo svojo nalogo.


2. Brez spanja ni življenja

Brez spanja bi človek umrl prej kot brez hrane. Spanje je eden najpomembnejših dejavnikov našega preživetja in dobrega počutja. Vsak proces, ki se v telesu dogaja, je odvisen od spanja. 

Ponoči se zniža raven kortizola, stresnega hormona; uravnajo se vsi hormonski procesi in telo se obnovi - kar pomeni tudi umirjanje vnetnih stanj in razstrupljanje telesa. Najbolj kakovosten spanec je seveda ponoči, idealno med 22. in 6. uro, a seveda si nismo vsi enake. Ključno je, da najdeš čas in količino spanja, ki tebi najbolj odgovarja. Poskusi pa zaspati pred polnočjo in si privošči krepčilen, vsaj 7 ur dolg spanec.


3. Svež zrak v zaprtih prostorih

Si cele dneve (saj vem, včasih preprosto ne gre drugače, še posebej pri vseh, ki delamo za računalnikom in v zaprtih prostorih) med štirimi stenami? Odpri okna! Dobro in redno zračenje je nepogrešljivo za zdravje in dobro počutje. Brez kisika se v zraku namreč dviguje vsebnost bakterij, virusov in toksinov.


4. Gibanje je nujna sestavina vsakdana

Telovadba in fizična aktivnost nista dobri samo za oblikovanje postave, temveč tudi za uravnavanje hormonov, razstrupljanje in vsesplošno dobro počutje. Vsak dan potrebuješ vsaj 30 minut gibanja (sprehod, joga, raztezanje, lahkotno kolesarjenje), 3x tedensko pa intenzivnejšo fizično aktivnost. 

Združi prijetno s koristnim in se odpravi na izlet v hribe ali razmisli o obisku bližnje telovadnice. Tudi pozimi raztegnite noge na svežem zraku, saj ti bo odlično del.


5. Adijo svinjarija, živjo hrana

Prvi in izredno enostaven način, kako lahko podpreš telo pri razstrupljanju je, da urediš svojo prehrano. Stran z živili, ki povzročajo vnetja in packajo tvoje telo (sladkor, predelani ogljikovi hidrati, meso, mlečni izdelki in konzervirana hrana)! Odreci se tudi ostalim toksinom, ki jih v telo vnašaš z alkoholom in škodljivmi razvadami. 

Na tvojem meniju naj bodo redno protivnetna živila, kot so sveže sadje in zelenjava, stročnice, polnovredna žita ter vsa hrana, bogata z antioksidanti. Ne pozabi na zdrave maščobe in zadosten vnos rastlinskih beljakovin, privoščiš si lahko tudi sveže ribe. Posladkaj se s koščkom prave črne čokolade.


6. Zeleno, zeleno, zeleno in še več zelenega

Zelenolistnata zelenjava in alge so polne klorofila, ki pripomore k učinkovitemu razstrupljanju telesa. Vsak obrok naj bo sestavljen vsaj iz 30 - 50% zelene zelenjave. Zelenolistnata zelenjava ima toliko pozitivnih učinkov na telo, kot le malokatero drugo živilo. Ima zmožnost čiščenja krvi, izboljšuje cirkulacijo (in s tem pomaga limfi, da iz telesa odplakne zastale snovi), krepi imunski sistem, je polna vitaminov in mineralov ter makro elementov, črevesje jo obožuje, viša raven energije, izboljšuje delovanje vseh presnovnih organov in še marsikaj.


7. Prepotite se

Tako kot strupe odvajaš iz telesa z obiskom stranišča, tako se znebiš toksinov tudi s potenjem. Visoko intenzivna fizična aktivnost in obisk savne imata blagodejen učinek tako na tvoj imunski sistem kot prečiščevanje telesa. Naj bo potenje vsaj 1x na teden na tvojem urniku.


8. Nepogrešljive začimbe

Začimbe in zelišča niso samo dobrega okusa, temveč veljajo za pravo zakladnico antioksidantov in koristnih snovi, ki pripomorejo k boljšemu delovanju telesa.

Sedem najbolj učinkovitih začimb, ki pomagajo umiriti vnetna stanja in razstrupljajo telo, so: kurkuma, ingver, cimet, kajenski poper, žajbelj, klinčki in rožmarin.


9. Alge in trave, kraljice razstrupljanja

Alge in trave so prava zelena zakladnica za razstrupljanje. Največji razstrupljevalni učinek ima klorela, ki tako zelo pomaga jetrom, da odžene celo alkoholnega mačka. Med najbolj cenjene alge in trave štejemo spirulino, klorelo, ječmenovo travo in pšenično travo. Vse štiri so neprecenljive pri razstrupljanju. Marsikomu okus zelenih kraljic ne ustreza, zato so alge in trave v obliki kapsul ali stisnjenk idealna rešitev (več o tem na koncu zapisa).


10. Podpri črevesje

Črevesje ima izredno pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in absorpciji hranljivih snovi. Če v tvojem črevesju kraljujejo slabe bakterije in patogeni organizmi, potem se lahko posloviš od učinkovitega čiščenja telesa in izkoristka vitaminov in mineralov iz živil. Črevesju privošči fermentirana živila, ki so polna dobrih bakterij (kislo zelje, vodni kefir, kimči, … ); prebiotična živila, ki so hrana za dobre bakterije (čebula, por, artičoke, banane, … ) ter mikrobiološke kulture v obliki prehranskih dopolnil, ki bodo tvoje črevesje dokončno spravile v red.


11. Ekološko je zakon

Žal lahko ješ še tako “dobro” hrano, ki pa tvojemu telesu ne dene prav dobro, če je polna pesticidov in motilcev hormonov. Odločaj se za lokalno, sezonsko in ekološko pridelano sadje, zelenjavo in žita. Danes to res ni več noben problem. Sprehodi se do najbližje tržnice ali se včlani v enega izmed projektov, kjer ti na dom dostavijo sveže pridelke direktno od slovenskih kmetov.


12. Čim manj kemikalij, čim več naravnega

Še sanja se ti ne, s koliko kemikalijami si dnevno v stiku. Poglej, kaj piše na embalažah tvoje kozmetike in ličil; odprit omarico s čistili in kmalu ti bo postalo jasno, koliko umetnih snovi vsak dan “zaužijete” - tako ali drugače. Tekoče milo zamenjaj z običajnim trdim milom, umetne gele za tuširanje z naravnimi in namesto dragih krem raje kupuj ekološke ali si kožo oskrbi z olji. 

Tudi naravna čistila so zelo učinkovita in veliko prijaznejša do tebe in tvojega zdravja.



Se kljub temu, da so ti jasni vsi koraki razstrupljanja (in v resnici zvenijo povsem smiselno), ne moreš otresti misli na mite in neresnice, ki krožijo o razstrupljanju?



Poglejva si 5 najpogostejših mitov.



5 Mitov o razstrupljanju (in razlaga, zakaj ne držijo)


1. Razstrupljanje mora biti “nasilno”

Prva, najpogostejša in najbolj nevarna napaka pri razstrupljanju je, da se ga lotiš nasilno. Zdravja nikoli ne moreš doseči “na silo”. Če je bil do včeraj tvoj jedilnik sestavljan iz 3 kalorične obroke; si večkrat na teden posegal/a po hitri prehrani in si za povrh vsega privoščil/a še nekaj kosov kruha za večerjo; potem boš imel/a hud problem, če bodo tvoj jedilnik kar naenkrat sestavljali samo zeleni sokovi.

Če bo telesna teža začela prehitro padati, se bo v krvni obtok sprostila ogromna količina toksinov, ki sicer “spijo” nakopičeni v maščobi. Tako ne samo, da bo nihanje razpoloženja še hujše, motivacije za delo pa še manj, temveč te čakata tudi utrujenost in padec imunskega sistema. 

V telesu ne gre nič “na hitrco” in “na silo”. Razstrupljanja se loti pametno, počasi, načrtovano in korak za korakom. To je edini način, da se skozi celoten proces ohraniš dobro počutje in telesa ne obremeniš preveč. 


2. Razstrupim se lahko v enem tednu

Seveda, če se je zadnja razstrupljevalna kura končala pred mesecem dni. Sicer pa telo ne deluje po principu - packaj 1 leto, čisti 1 teden. Če želiš, da je razstrupljanje učinkovito in varno, zanj potrebuješ vsaj 2 meseca. Še raje 3. Še bolje pa bo, če svoj življenjski slog in prehrano urediš tako, da boš telo podprl/a pri vsakodnevnem razstrupljanju. Tako bodo “generalke” veliko bolj učinkovite ali pa sploh ne bodo več potrebne.


3. Če hujšam, se tudi razstrupljam

Res je. A tudi ta palica ima dva konca. Če imaš veliko odvečne maščobe (predvsem okoli trebuha), imaš v njej shranjenih tudi kar nekaj strupenih snovi. Ko hujšaš in izgubljaš odvečne kilograme, moraš telo še dodatno podpreti pri razstrupljanju, saj se v krvni obtok sproščajo toksini, ki so bili prej “varno pospravljeni” v maščobi. Zatorej, če je tvoj cilj tudi izguba odvečne teže, potem naj razstrupljanje traja vsaj 4 mesece.


4. Vseeno je, kdaj se lotim razstrupljanja

Človek je del narave in tega dejstva ne moremo izbrisati. Tudi naša telesa delujejo skladno s cikli narave. Bolj kot to upoštevaš, lažje se boste lotili vseh vrst sprememb - tudi razstrupljanja. Za generalno čiščenje telesa je najbolj primerna pomlad. Če želite zares učinkovit detox, ki bo s seboj prinesel vrhunske rezultate, ogromno energije in minus kilogramčke; se moraš detox kure lotiti postopoma, pravilno in varno. Raje prej in počasi, kot prepozno in na hitro.


5. Ko se enkrat razstrupim, imam mir za celo leto

Si predstavljaš, da bi šli 1x letno na zobno higieno, potem pa si celo leto ne bi nitkali in ščetkali zob? Pa saj ti je zdravnica očistila kamen in nesnago, zakaj bi se potem mučil/a še doma? To bi bil recept za protezo pri 30ih. Nič drugače ni s presnovnimi organi, ki skrbijo za razstrupljanje. Z izbiro hrane, življenjskim slogom in morebitnimi prehranskimi dopolnili moraš zanje skrbeti vsak dan znova.


Imaš zdaj kakšen pomislek manj?

Do te točke ti je zagotovo jasno, da razstrupljanje ni nobena čarovnija in nobena znanost. Gre zgolj za to, da telesu damo tisto, kar mu je naravno; zdravo hrano, polno hranil, kakovosten spanec, veliko gibanja in svežega zraka, poskrbimo za zdravo okolje, mirne misli (stresu se ne moreš povsem izogniti, lahko pa ga zmanjšaš in se naučiš z njim soočat), na kožo pa (tako kot v telo) čim več naravnih sestavin.

Kot sem ti v zgornjih korakih že omenila, so pri razstrupljanju še posebej učinkovite rastline; alge in trave. Ker je seveda nemogoče pričakovati, da jih bomo kar nabrali in jedli, smo jih zapakirali v priročne kapsule, ki so dostopne, enostavne za uživanje, nimajo neprijetnega okusa, svojo nalogo pa kljub temu dobro opravijo.


Green d tox - unikatna mešanica superživil za razstrupljanje telesa v obliki kapsul za enostavnejše uživanje

Zelene kapsule, kot jim pravimo, ti bodo pomagale, da iz telesa odplakneš vse, kar mu ne služi.

V enakomernih deležih vsebujejo ekološko spirulino, ekološko klorelo, ekološko ječmenovo travo in ekološko pšenično travo. V taki kombinaciji imajo, poleg namena razstrupljanja, tudi bogato super hranilno vrednost.

Spirulina

Zelena alga spirulina vijačne oblike nam da izjemno močan vir beljakovin.

Klorela

Okrogla enocelična zelena alga Klorela je ime dobila po ogromni vsebnosti klorofila. Vsebuje ga več kot katera koli druga rastlina, poleg tega je bogata z beljakovinami in železom, kar dodatno podpira delovanje imunskega sistema in zmanjšuje utrujenost. Ugodno deluje na naše kognitivne sposobnosti.

Ječmenova trava

Ječmenova trava v sebi skriva bogastvo mineralov, vitaminov, železa in folne kisline.

Pšenična trava

Pšenična trava vsebuje visoko vrednost prehranskih vlaknin, folne kisline, vitamina C, vitamina B, cinka, kroma in železa.

Poleg Green D Tox kapsul pa vedno priporočam tudi mikrobiološke kulture, saj je zdravo črevesje brez dvoma ključnega pomena za uspešno čiščenje telesa.

Priporočamo
background
1 Mnenja
Paket zeleno razstrupljanje
Na Zalogi

Razstrupi svoje telo s pomočjo unikatne mešanice superživil. Green D Tox kapsule v enakomernih deležih vsebujejo ekološko spirulino, ekološko klorelo, ekološko ječmenovo travo in ekološko pšenično travo. Učinkovito razstrupljanje pa zahteva tudi dobro podporo črevesju, ki ga lahko podpreš z mikrobiološkimi kulturami Unibiotic. Unibiotic pomagaj ustvarjati prijazno mikrobioto in spodbuja rast kolonij dobrih bakterij, s tem pa zmanjšuje pogoje za rast slabih bakterij in glive kandide.

Od €39.42
Sorodni članki
Je uživanje probiotičnih živil dovolj za zdravo črevesje?
Ni več dvoma, da je skrb za zdravo črevesno mikrobioto pogoj za močan imunski sistem, urejeno prebavo, jasne misli in dobr...
Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj sprašev...