POMEN ZDRAVE ČREVESNE MIKROBIOTE V NOSEČNOSTI
“Uživanje mikrobioloških kultur (probiotikov) med nosečnostjo je varno in zaradi mnogih pozitivnih učinkov tudi priporočljivo«, pravi Ana Zrimšek, strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanostive, nosečnosti in v poporodnem obdobju.

Nosečnost je brez dvoma eno najbolj čarobnih in posebnih obdobij v življenju ženske. A s seboj prinaša veliko več kot le nakupovanje prikupnih oblačil, načrtovanje otroške sobice in božanje rastočega trebuščka.

Nosečnost spremeni hormonsko sliko ženske, s tem pa tudi njeno fizično telo, delovanje imunskega sistema, črevesno in vaginalno mikrobioto ter počutje.


Kakšne spremembe spremljajo nosečnost


Povečanje telesne teže in zastajanje vode

Za nosečnost je značilno povečanje telesne teže; nekaj kilogramov na račun dojenčka, nekaj na račun maščobnih zalog, ki jih shranjuje telo, poveča se volumen krvi, mnogim nosečnicam pa zastaja tudi voda.

Slednje je prav posledica dodatne telesne teže, ki upočasni kroženje krvi in telesnih tekočin, še posebej v nogah. Posledično telo zadržuje več vode, to pa nosečnice občutijo kot otekanje rok, nog ali celo obraza.

4 nasveti, kako si lahko pri tem pomagaš:

▫️ veliko počivaj;
▫️ ne stoj predolgo;
▫️ omeji vnos kofeina in soli;
▫️ povečaj vnos kalija.


Vid, vonj in okus

Med nosečnostjo se lahko poslabša vid, poveča pa se tudi občutljivost oči ob nošenju kontaktnih leč. Nosečnice pogosto občutijo tudi zvišanje očesnega tlaka.

Še ena zelo pogosta in »stereotipna« sprememba, pa je sprememba v vonju in okusu. 

Zanimivo je, da se lahko nosečnici upre hrana, ki jo je imela prej najraje, hkrati pa ji zadiši nekaj, česar ni še nikoli jedla.

Močne vonjave lahko zaradi povečane občutljivosti sprožijo tudi slabost.


Koža, lasje in nohti

Spremenjen videz kože ter zdravje las in nohtov med nosečnostjo je posledica hormonskih sprememb. Stanje las, nohtov in kože gre lahko v dve popolnoma nasprotni smeri; ali ima ženska kar naenkrat sijočo kožo, bujne lase in dolge, močne nohte ali pa je koža posuta z nečistočami, lasje močno izpadajo, nohti pa so povsem lomljivi.

Najbolj znana kožna sprememba pa so zagotovo strije. Nastanejo zaradi kombinacije raztezanja kože in hormonskih sprememb, ki vplivajo na elastičnost kože.

Do tretjega trimesečja se strije pojavijo 90 % žensk, najpogosteje na trebuhu in prsih. Strije nikoli ne izginejo v celoti, a pogosto zbledijo v barvo kože in se po porodu zmanjšajo.


Spremembe v srčno-žilnem in dihalnem sistemu

Telo v nosečnosti dela s polno paro. Poveča se volumen krvi (tudi do 50 %) in srčna frekvenca, znatno se poveča tudi potreba po kisiku. Sluznica zgornjih prebavil postane dobro prekrvavljena, kar lahko vpliva na slabo prehodnost nosu ali celo spremembo glasu.

Nosečnost lahko spremlja tudi občutek zasoplosti. Ta občutek je najbolj pogost v tretjem trimesečju, lahko pa se pojavi že prej (nanj vpliva tudi pritisk maternice na pljuča in druge organe).

Najbolj pogoste in intenzivne spremembe pa se zgodijo na področju hormonov.


Ženska v eni nosečnosti proizvede več estrogena kot v celem življenju

Čeprav je prav pozitiven test nosečnosti tisti prelomni trenutek, ko ženska izve, da je noseča, pa se nosečnost v resnici začne že veliko prej.

Takoj po oploditvi jajčeca se začne sproščati hormon hCG (Human Chorionic Gonadotrophin). To je hormon, zaradi katerega test pokaže plus (če je prišlo do oploditve). Izloča se le v času nosečnosti, tvorijo pa ga celice, ki tvorijo tudi posteljico. Z opazovanjem njegove vrednosti je možno predvideti različne nosečniške izide, na primer večplodno nosečnost ali napačen izračun spočetja. Na njegovo količino, razen z zdravili, ni mogoče vplivati. Na začetku nosečnosti ga je v krvi čedalje več in njegove vrednosti se običajno podvojijo vsakih 72 ur. 

Visoka raven hCG hormona v prvih tednih lahko (med drugimi razlogi) povzroča tudi pogostejše in bolj intenzivne jutranje slabosti. Po 12. tednu se njegovo izločanje ustali, zato slabosti pogosto izzvenijo prav v tem obdobju.

Hormon hCG pa ni pomemben le zaradi rezultata na testu. Odgovoren je tudi za proizvodnjo progesterona in estrogena v jajčnikih, ki imata v času nosečnosti izjemno pomembne naloge.


Različne naloge, skupen cilj: varna in zdrava nosečnost

Estrogen in progesteron sta glavna hormona nosečnosti. Imata zelo različne naloge, a skupna jima je skrb za varno in zdravo nosečnost, dobro počutje nosečnice in ploda ter pripravo telesa na porod ter obdobje po porodu.


Estrogen v nosečnosti skrbi za:

▫️ rast in razvoj organov in drugih telesnih sistemov;
▫️ produkcijo hormonov v nadledvični žlezi ploda;
▫️ odzivnost maternice na oksitocin;
▫️ širjenje mlečnih kanalov v dojkah.


Progesteron pa v nosečnosti skrbi za:

▫️ preprečevanje prezgodnjega krčenja sten maternice;
▫️ sproščanje gladkega mišičevja;
▫️ to, da materino telo sprejme in tolerira otrokovo telo oziroma DNK.

Poleg estrogena in progesterona pa imajo pomembno vlogo v nosečnosti tudi relaksin (sprošča mišice in tkiva v telesu), prolaktin (hormon, ki poskrbi za stimulacijo nastajanja mleka) in oksitocin (hormon ljubezni, ki je odgovoren za povezanost med mamo in otrokom).

Kljub temu da so hormoni ključni za varen in uspešen potek nosečnosti, pa so lahko odgovorni tudi za nekaj neprijetnih simptomov, ki pogosto spremljajo nosečnost.


Intenzivne spremembe v telesu prinašajo tudi številne neprijetne tegobe

Med drugim estrogen in progesteron vplivata na spremembe v črevesnem mikrobiomu, s tem pa na zdravje, dobro počutje in urejeno prebavo.

Najpogostejše težave, ki pestijo mamice v pričakovanju so:


Prebavne težave

Težave s prebavo so, poleg jutranje slabosti, ena izmed najbolj pogostih nevšečnosti, ki doletijo nosečnice. Kot da zaprtost, napenjanje in vetrovi še niso dovolj, se lahko pridružijo še težave z zgago in spahovanjem.


Vaginalna vnetja

Zaradi sprememb v imunskem sistemu, ravni glikogena in hormona estrogena, so med nosečnicami še posebej pogoste vaginalne glivične okužbe. Poleg vaginalne, lahko pride tudi do bakterijske okužbe nožnice. Tako glivično kot bakterijsko okužbo spremljajo sila neprijetni simptomi.

Nobeno izmed teh vnetij samo po sebi ne predstavlja resne grožnje nosečnici ali plodu, a je vsako vaginalno okužbo dobro čim prej pozdraviti (ali še bolje, preprečiti).


Vnetje mehurja

Lahko se zgodi, da se ženska do nosečnosti nikoli ne sreča z vnetjem mehurja, potem pa jo doleti že v prvih tednih. Razlog se skriva v tem, da tako kot na vaginalno, spremembe v nosečnosti vplivajo tudi na črevesno floro, s tem pa tudi na sečila.

Če pri vaginalnih vnetij ni razloga za paniko, pa so prav okužbe sečil tiste, ki lahko med nosečnostjo povzročijo več nevšečnosti. Vsako vnetje mehurja je potrebno čim prej pozdraviti, še bolj pomembna pa je skrb za preventivo, ki lahko takšna vnetja pomaga preprečiti.


Zdravljenje z antibiotiki

Kot da to še ni dovolj, lahko pride v nosečnosti do vnetij ali bolezni, ki zahtevajo zdravljenje z antibiotiki. Pogosto je to prav vnetje mehurja, po porodu in med dojenjem pa mastitis. Zdravnik predpiše antibiotike, varne tako za nosečnico kot za otročka, v času zdravljenja pa je še posebej pomembna podpora telesu, predvsem črevesju. Antibiotiki namreč porušijo črevesno mikrobioto, ki lahko povzroča tako prej naštete težave kot cel kup drugih.

In kaj imajo vse te težave skupnega? Porušeno črevesno mikrobioto.


Za dobro počutje v nosečnosti je pomembna skrb za celo telo, s poudarkom na črevesju

Milijoni bakterij, ki prebivajo v črevesju, ne skrbijo le za urejeno prebavo in preprečevanje vnetij, ampak imajo še cel kup drugih zadolžitev, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje med nosečnostjo:


Ana Zrimšek: »ZDRAVJE ČREVESJA PRI NOSEČNICAH JE IZJEMNO POMEMBNO!«

Pomen zdravega črevesja v času nosečnosti poudarja tudi Ana Zrimšek - strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in v poporodnem obdobju in ustvarjalka instagram profila @prehranazadva.

»Poleg tega, da je zdravo črevesje in mikrobiom, ki prebiva v njem, zelo povezan z močjo imunskega sistema, pa vpliva tudi na potek nosečnosti. Neustrezno razmerje ‘’dobrih’’ in ‘’slabih’’ bakterij poveča tveganje za:

▫️ prezgodnje rojstvo,
▫️ razvoj preeklampsije,
▫️ gestacijskega diabetesa in
▫️ prekomerno pridobivanje telesne teže med nosečnostjo.

Bakterije v našem prebavnem sistemu vplivajo tudi na absorpcijo hranil, katerih potrebe so med nosečnostjo zaradi oskrbe ploda še dodatno povečane.”

Poleg skrbi za imunski sistem, varen potek nosečnosti in urejene prebave, pa je skrb za črevesno mikrobioto pomembna še iz enega razloga:

“Poleg vpliva na potek nosečnosti, materin mikrobiom vpliva tudi na mikrobiom otroka. V nasprotju s preteklim prepričanjem, ko je veljalo, da je maternica sterilna in da otrok prvič stopi v stik z bakterijami ob vaginalnem porodu, so znanstveniki ugotovili, da se otrokov mikrobiom oblikuje že v času gestacije. Ustrezen razvoj otrokovega mikrobioma poleg zdravja vpliva tudi na njegovo dovzetnost za razvoj alergij in kožnih težav.”


Skrb za zdravo črevesje v času nosečnosti

“Na zdrav mikrobiom v največji meri vpliva prehrana”, pove Ana. 

“Ko gre za uravnavanje črevesne mikrobiote, so še posebej priporočljiva živila bogata s:

▫️ topnimi vlakninami (oves, banana, brokoli, korenje ...);
▫️ probiotiki (kefir, jogurt, kimči, fermentirana vložena zelenjava);
▫️ prebiotiki (manj zrele banane, česen, šparglji, čebula, stročnice).

Poleg prehrane pa na mikrobioto vpliva tudi genetika, izpostavljenost stresu, spalne navade in seveda nosečnost sama po sebi.

Kaj, poleg prehrane, še lahko narediš za zdravo in uravnano črevesno mikrobioto?


Dodatna podpora črevesju z uživanjem probiotikov

Ana poudarja: “Uživanje mikrobioloških kultur (probiotikov) med nosečnostjo je varno in zaradi mnogih pozitivnih učinkov tudi priporočljivo. Ker zdravo črevesje vpliva tudi na plodnost moških in žensk ter kakovost mleka, je uživanje priporočljivo in varno tudi v obdobjih zanositve in dojenja”.

Pri tem je pomemben tudi izbor ustrezne mešanice mikrobioloških kultur.

Priporočljivo je, da imajo čim več različnih sevov in čim več živih bakterij. Med nosečnostjo je posebej priporočljivo izbrati tudi probiotike, ki vsebujejo (med drugimi) bakterijske seve, ki se nahajajo v nožnici (Lactobacillus Acidophilus). 

To je pomembno iz dveh razlogov:

1. Razmerje v prid dobrim bakterijam zmanjša razmnoževanje slabih. Med njimi je tudi Streptokok skupine B, vrsta bakterije, ki se lahko od porodu prenese na dojenčka in pusti hude posledice.

2. Otrok se ob prehodu skozi porodni kanal »okuži« z bakterijami, ki so v nožnici matere, zato je seveda dobro, da je tam ravnovesje krepko v prid dobrim bakterijam.


Natal Biotic mikrobiološke kulture, ustvarjene za nosečnice in mamice v obdobju dojenja

Natal Biotic je mešanica mikrobioloških kultur in Aktazina, izvlečka zelenega kivija, ki podpira zdravje in počutje med nosečnostjo in v obdobju po porodu.

Aktazin pomaga pri kolonizaciji mikrobioloških kultur. Sestavljajo ga prebiotiki (hrana za probiotike), polifenoli, edinstveni encim kivija, ki ga imenujemo aktinidin ter netopne vlaknine.

Prebavni sistem oskrbuje s hranili, ki pripomorejo k rednemu odvajanju in na ta način pomaga preprečevati zaprtje. Ker vsebuje prebiotike, polifenole in netopne vlaknine, predstavlja hrano za mikrobiološke kulture, s tem pa izboljša črevesno floro ter razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami.

Njegov edinstven encim, aktinidin, deluje v zgornjem delu prebavnega trakta, pomaga razgraditi nekatere beljakovine in s tem lajša občutek prepolnega želodca.

Poleg njega se v Natal Bioticu nahaja še mešanica šestih skrbno izbranih sevov, ki še posebej podpirajo zdravje žensk v tem čudovitem, a občutljivem obdobju. Uravnavajo črevesno in vaginalno mikrobioto ter spodbujajo zdravo prebavo in dobro absorpcijo hranil.


5 razlogov za uživanje Natal Biotica:


Krepi imunski sistem matere in otroka

V črevesju se nahaja več kot 70 % celic imunskega sistema. Skrb za zdravo črevesno mikrobioto pozitivno vpliva na imunski sistem mame in dojenčka.

Uravnava prebavo

Mikrobiološke kulture z dodanim izvlečkom kivija spodbujajo prebavo in delovanje črevesja ter pomagajo preprečevati zaprtje.

Spodbuja tvorbo telesu lastnega folata

Izbrani sevi mikrobioloških kultur spodbujajo telo k tvorbi lastnega folata.

Podpre telo po porodu

Zdrava črevesna mikrobiota pripomore k boljši absorpciji hranil, uravnavanju glukoze v krvi in močnemu imunskemu sistemu, kar zagotavlja ključno podporo telesu v času dojenja in okrevanja po porodu.

Pomaga preprečiti vnetja nožnice in mehurja

Pomaga preprečiti vnetja nožnice in mehurja. Vnetja nožnice in mehurja so pogosto posledica bakterij, ki tja zaidejo iz črevesja. Ravnovesje v črevesni mikrobioti je tako pomemben del preprečevanja zoprnih vnetij.

Priporočamo
background
10 Mnenja
Natal Biotic
30 Kapsul
Na Zalogi

Natalbiotic so mikrobiološke kulture za nosečnice in doječe mamice. Vsebujejo Actazin, izvleček zelenega kivija in 6 izbranih sevov, ki podpirajo zdravje črevesne flore in absorpcijo hranil, spodbujajo nastajanje telesu naravnega folata ter pomagajo krepiti imunski sistem.

Od €23.90
Sorodni članki
8 živil, ki pomagajo uravnavati ženske hormone
Hormoni so snovi, ki dirigirajo tvojemu zdravju in dobremu počutju. Dokler so v ravnovesju in nemoteno opravljajo svoje na...
Je uživanje probiotičnih živil dovolj za zdravo črevesje?
Ni več dvoma, da je skrb za zdravo črevesno mikrobioto pogoj za močan imunski sistem, urejeno prebavo, jasne misli in dobr...
KAKO IZBOLJŠATI KAKOVOST SPANCA (in zakaj je tako pomemben)
V svetu, kjer je tempo življenja vsak dan hitrejši, nivo stresa vedno višji, izpostavljenost naravni svetlobi vsak dan man...