8 živil, ki pomagajo uravnavati ženske hormone
Hormoni so snovi, ki dirigirajo tvojemu zdravju in dobremu počutju. Dokler so v ravnovesju in nemoteno opravljajo svoje naloge, se z njimi običajno sploh ne ukvarjaš. Tvojo pozornost pritegnejo takrat, ko med njimi pride do prevlade ali pomanjkanja.

Ženske neravnovesje hormonov občutimo na različne načine. Med najpogostejšimi simptomi so:

▫️ neurejen menstrualni cikel in boleče menstruacije,
▫️ izpadanje las in lomljivi nohti,

▫️ mozolji in akne, čeprav že dolgo nisi več v puberteti,
▫️ vročinski oblivi in pridobivanje kilogramov okoli trebuha po 40. letu,
▫️ težave s koncentracijo in pomanjkanje energije,
▫️ utrujenost in težave s spanjem,
▫️ konstantna želja po hrani ali
▫️ nihanje razpoloženja.  


Seveda je simptomov, ki juh povzroča neravnovesje ženskih hormonov še veliko več, a prav zgornji so tisti, ki nas najpogosteje opomnijo na to, da se v telesu nekaj dogaja.


Estrogen in progesteron, najpomembnejša ženska hormona

Ko govorimo o hormonskem (ne)ravnovesju pri ženskah, imamo običajno v mislih estrogen in progesteron. Oba sta tesno povezana z menstrualnim ciklom, zato ju pogosto omenjamo kot najbolj pomembna ženska hormona.



Njuni vlogi v telesu sta izredno pomembni, saj poleg sodelovanja v menstrualnem ciklu skrbita še za cel kup drugih procesov. Poglejva si, kako delujeta.



Estrogen je hormon, ki spodbuja razvoj in oblikuje žensko telo. Poleg tega skrbi tudi za:

▫️ zdrave in močne kosti,
▫️ regulacijo holesterola,
▫️ aktivacijo in budnost,
▫️ boljšo koncentracijo,
▫️ redne menstrualne cikle,
▫️ dober libido in
▫️ energijo.


Njegovo nasprotje je progesteron, hormon, ki mu pripisujejo antidepresivne lastnosti in ga pogosto imenujejo tudi hormon dolgega življenja.

V telesu skrbi za:

▫️ uravnavanju sladkorja v krvi,
▫️ pravilnem delovanje ščitnice,
▫️ porabljanju maščobe za energijo (podpira hujšanje in izgubo maščobe!),
▫️ zmanjševanju vnetij in
▫️ zmanjševanju otekanja.

Za to, da si zdrava in da se dobro počutiš, je zelo pomembno, da sta estrogen in progesteron v ravnovesju.


Vzroki za hormonsko neravnovesje

Vzrokov, ki lahko povročijo neusklajeno delovanje ali prevlado enega izmed hormonov, je veliko. 

Neravnovesja so lahko del različnih življenjskih obdobij ženske, lahko pa jih povzročijo okoljski dejavniki in slabe navade.


Življenjska obdobja, ki jih spremljajo hormonska neravnovesja


▫️ Menstrualni cikel 
▫️ Policistični jajčniki (PCOS)
▫️ Prenehanje jemanja kontracepcijskih tabletk
▫️ Menopavza
▫️ Obdobje po porodu
▫️ Obdobje po porodu


Okoljski dejavniki in slabe navade


Xenoestrogeni

Xenoestrogeni so umetne kemikalije, ki se lahko nahajajo v vodi, hrani, kozmetiki in čistilih ter v okolju. Imajo podobno kemično strukturo kot estrogen, zato tudi v telesu delujejo enako. Ker telo estrogen proizvaja samo, xenoestrogeni predstavljajo dodatne količine estrogena, kar vodi v estrogensko dominanco.


Stres

Stres poviša raven kortizola, ki blokira receptorje za progesteron. Bolj kot si pod stresom in več imaš kortizola, manj imaš progesterona (s tem pa tudi več estrogena).


Prekomerna vadba

Ženske hrepenimo po lepem in močnem telesu. V tej želji po popolnosti nas prevečkrat zanese v ekstrem in hitro se na našem urniku znajde veliko več vadbe, kot je potrebno in zdravo. Prekomerna vadba močno zvišje kortizol, s tem pa spet znižuje progesteron.



Nezdrave navade

Nezdrava prehrana in pijača, kajenje in alkohol so nezdrave navade, ki iz telesa črpajo progesteron. S tem se spet naredi prostor za več estrogena, ki v prevelikih količin povzroča zmedo in težave.


Premalo spanja

Kakovosten spanec je izjemno pomemben in lahko vpliva tudi na neravnovesje hormonov. S pomanjkanjem spanja se, tako kot pri stresu, dviguje stresni hormon kortizol, s tem pa zmanjkuje prostora za progesteron.



Zdaj, ko poznaš vzroke in simptome hormonskih neravnovesij, pa je čas, da začneva govoriti še o rešitvah. 



Prva izbira zagotovo ni hormoska terapija, saj ti lahko prinese več neprijetnih stranskih učinkov kot pa dolgoročnih rezultatov.

K sreči lahko k reševanju neravnovesja hormonov pristopiš na povsem naraven način, z zdravim življenjskim slogom, kjer pa je na prvem mestu seveda prehrana.


8 živil, ki pomagajo uravnavati ženske hormone


Lanena semena

Lanenna semena so bogat vir lignanov. Lignani so vrsta fitoestrogenov, ki jih lahko najdemo v rastlinah. Lignani vsebujejo tako estrogenske kot antiestrogenske sestavine, kar pripomore k uravnavanju hormonov in zaščito pred boleznimi, ki jih neravnovesje hormonov povzroča.



Živila, bogata z vitamini B

Vitamini skupine B podpirajo zdravje in delovanje jeter ter jim pomagajo, da iz telesa izločijo presežek estrogena.

Uživanje živil, bogatih z vitamini B, predvsem vitaminom B6 lahko pomaga zmanjšati koncentracijo previsokega estrogena, hkrati pa podprejo tvorbo progesterona.

Dobri naravni viri vitamin B6 so banane, špinača, suhe marelice in slive ter sončnična semena, medtem ko so živila, bogata z vitamini skupine B tudi krompir, orehi, fižol, losos, jajca in ovseni kosmiči.


Avokado

Avokado je svojo slavo doživel nekaj let nazaj, danes pa se zdi, da je ni kuhinje, kjer ne bi vsaj občasno nastala kakšna jed z njim. Poleg širokega nabora možnosti priprave, je upravičeno priljubljen tudi zaradi njegove bogate hranilne vrednosti.

Vsebuje veliko zdravih maščob, poleg njih pa še vitamine E, K in C. Slednji pripomorejo k ohranjanju normalnih ravni estrogena. Poleg tega vsebuje tudi snov, ki se imenuje beta-sitosterol, ki pomaga uravnavati hormone in zmanjšati vnetja v telesu.

Kako si ga pa ti najraje pripraviš?


Ribe

Ribe so bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Te, poleg tega, da zmanjšujejo vnetja, pomagajo tudi pri uravnavanju hormonov in urejanju menstrualnega cikla. Priporočam ti, da na svoj jedilnik večkrat uvrstiš lososa, sardine ali druge, z maščobami bogate ribe.


Brokoli in druga živila iz skupine križnic

Zaradi podpre zdravja in delovanja jeter, se za uravnavanje hormonov priporoča uživanje vseh živil, ki so del skupine križnic; brokolija, ohrovta, cvetače, brstičnega ohrovta in kolerabe. 

A po svojih pozitivnih lastnostnih med njimi zagotovo prednjači brokoli. Poglejva si, zakaj.

Poleg tega, da brokoli vsebuje sulforafan, ki pomembno podpira delovanje in razstrupljanje jeter, je bogat tudi s kalijem, kalcijem in magnezijem, kar pripomore k boljšemu počutju v dneh pred menstruacijo.


Živila, bogata z vlakninami

Živila, bogata z vlakninami omenjam predvsem zato, ker pomagajo pri gibanju črevesja, s tem pa odstranjevanju presežka hormonov, na čelu z estrogenom.

Z vlakninami so bogati ovseni kosmiči, mandlji, polnozrnat kruh, lešniki, stročnice in sadje (jabolka, slive, banane).


Fermentirana živila

Če želiš poskrbeti za ravnovesje hormonov moraš poskrbeti tudi za ravnovesje dobrih in slabih bakterij v črevesju. Slednje ima pri regulaciji hormonov zelo pomembno vlogo. Med drugim v črevesju poteka tudi metabolizem estrogena.

Poglej ... 

Ko estrogen opravi svojo nalogo, se naloži v jetra, ta pa ga kasneje pošljejo v črevesje od koder se more izločiti iz telesa.

Če je tvoja črevesna mikrobiota neuravnovešena, pa lahko pride do ponovne aktivacije estrogena. To pomeni, da estrogen, ki bi se moral izločiti, ponovno vstopi v krvni obtok. Tako v krvnem obtoku ni le estrogen, ki bi bil tam po naravni poti, ampak se ob njemu znajde tudi tisti, ki bi moral iz telesa. Kar naenkrat je tega ženskega hormona v tvojem telesu preveč.

Zato je zelo pomembno, da skrbiš za zdravje svojega črevesja in na jedilnik umestiš tudi fermentirana živila kot so:

▫️ miso,
▫️ kimči,
▫️ kislo zelje in kisla repa,
▫️ kombucha in
▫️ kefir ali jogurt.


Granatno jabolko

Granatno jabolko je bogato z antioksidanti in snovmi, ki se v telesu obnašajo zelo podobno kot ženskam naraven estrogen. Prav zato je priljubljeno živilo, ko gre za uravnavanje hormonskih neravnovesij, med drugim naj bi bil še posebej učinkovit pri blaženju nihanj razpoloženja pred menstruacijo. Poleg tega deluje tudi protivnetno.


Pri uravnavanju hormonskih ravnovesij učinkovite tudi rastline

Prepričana sem, da ti bo zgornji seznam živil v pomoč, hkrati pa razumem, da ne moreš na jedilnik ves čas uvrščati zgolj teh živil (še posebej, če ti katero izmed njih ni najbolj po godu).

Pa veš, da si lahko pri hormonskem neravnovesju na povsem naraven način pomagaš tudi z rastlinami?

Najbolj učinkovita in priljubljena med njimi je maca, rastlina, ki prihaja iz Peruja. Zaradi bogate hranilne vrednosti, še posebej aminokislin, velja za rastlino, ki učinkovito uravnava nivo estrogena, s tem pa ravnovesje ženskih hormonov. Poleg tega dviguje nivo energije, libido, fokus in krepi zdravje.

Na domačem vrtu jo boš težko gojila, saj ji naše podnebje za rast ne ustreza, lahko pa jo uživaš v obliki prehranskih dopolnil.

Pozorna bodi le, da izbereš maco, ki je želatinirana, kar pomeni, da ji je bil v procesu kuhanja odstranjen škrob. Ne le, da jo to naredi 5x močnejšo, ampak hkrati poskrbi, da maca ne povzroča prebavnih težav.

Priporočamo
background
15 Mnenja
Bio Želatinirana Maca v kapsulah
120 KAPSUL
Na Zalogi

Želatinirana maca je kar 5x močnejša od običajne, hkrati pa bolj prijazna do prebavnega sistema in lažja za uživanje. Maca je adaptogeno zelišče, ki izvira iz Peruja. Velja za eno nepogrešljivih superživil za ženske.

Od €18.90
Sorodni članki
Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj sprašev...
Vloga črevesja pri bolečih menstruacijah
3 izmed 4 žensk doživijo predmenstrualne simptome, med katerimi so pogosto tudi bolečine v spodnjem delu trebuha. Te nihaj...
KAKO IZBOLJŠATI KAKOVOST SPANCA (in zakaj je tako pomemben)
V svetu, kjer je tempo življenja vsak dan hitrejši, nivo stresa vedno višji, izpostavljenost naravni svetlobi vsak dan man...