Kako se znebiti ponavljajočih se vaginalnih vnetij
Vsaka ženska naj bi se vsaj enkrat v življenju srečala z vaginalnim vnetjem. Vaginitis imenujemo vnetje nožnične sluznice.

Članek je pripravila:
Alison Kogoj - licencirana svetovalka za naravno plodnost z večletnimi izkušnjami, sistemsko-relacijska terapevtka, dipl. med. sestra in predavateljica

Pojavi se lahko tudi vnetje zunanjih ženskih spolovil, kar imenujemo vulvitis, vnetje obojega pa imenujemo vulvovaginitis. Vnetje nožnice pogosto spremljajo srbečica, pekoč občutek, povečan in spremenjen izcedek. Vzroki za vnetje nožnice so različni, med najbolj pogoste vzroke pa spadajo bakterije, glivice, parazitne okužbe, hormonske spremembe in kemični vplivi. V nadaljevanju se bomo podrobneje dotaknili glivičnega in bakterijskega vnetja nožnice.


Glivično vnetje nožnice

Eden najpogostejših vzrokov vaginitisa, s katerim se v življenju sreča več kot polovica žensk, je vnetje, ki nastane zaradi prekomerne rasti glivic (Candida albicans). V nožnici je že naravno prisotna manjša količina glivic, ki se v normalnih pogojih ne razmnožuje in ne povzroča težav. Številni dejavniki pa lahko porušijo vaginalno mikrofloro, kar pripomore k razrastu glivic. K razrastu glivic v nožnici so bolj nagnjene nosečnice, ženske s sladkorno boleznijo, ženske v menopavzi, ženske s slabšo imunsko odpornostjo, ženske zdravljene s kemoterapevtiki, antibiotiki in ženske, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo. Naravno nožnično floro prav tako poruši uporaba agresivnih mil, izpostavljenost vlagi, uporaba tamponov in nekaterih vložkov za enkratno uporabo.

Najbolj pogosti znaki glivičnega vnetja nožnice so razdraženost nožnice in zunanjega dela spolovila, pordela in otekla nožnica, izcedek bele, rumene ali zelenkaste barve, ki spominja na sesirjeno mleko. Pogosto je prisoten tudi srbež, lahko tudi pekoč občutek, ki se med uriniranjem in spolnim odnosom še poveča. Na zunanjem delu spolovila pa lahko nastanejo razjede.

Zdravljenje glivičnega vnetja je odvisno od tega kako hudo je. 



Pri enostavnih oblikah vnetja zdravljenje traja od 1 do 3 dni, v primerih hudega vnetja pa zdravljenje traja od 10 do 14 dni ali pa celo več mesecev. 



Glivična vnetja se zdravi z antimikotiki, ki se jih običajno uporablja v obliki vaginalet in krem, slednje ženska lahko kupi v lekarni. Pri dolgotrajnem zdravljenju pa je potrebna tudi uporaba peroralne terapije po navodilih zdravnika. Glivično vnetje ne pušča trajnih posledic, se pa pri posameznici lahko ponavlja. Pri trdovratnih in ponavljajočih glivičnih vnetjih – štirikrat na leto in več, je potrebno pregledati tudi partnerja.


Bakterijsko vnetje nožnice

Bakterijsko vnetje nožnice se pojavi, ko se poruši naravno ravnovesje bakterij v nožnici in pride do razrasta “škodljivih” bakterij. Različni vzroki lahko spremenijo kislost nožnice, kar pripomore k temu, da se število laktobacilov, ki skrbijo, da je nožnica zdrava, zmanjša, poveča pa se število anaerobnih bakterij, ki v nožnici povzročajo neprijetne simptome.

Bakterijska okužba se pogosteje pojavlja pri spolno aktivnih ženskah, še posebej pri ženskah, ki menjavajo spolne partnerje ali pa uporabljajo maternični vložek. Znaki bakterijske vaginoze so pekoč in boleč občutek v nožnici, ki se ob spolnih odnosih pogosto okrepi, pojavlja se lahko tudi srbečica. Prisoten je kremast belkast ali siv izcedek z močnim neprijetnim vonjem (najpogosteje po ribah). Neprijeten vonj se lahko poveča po spolnem odnosu ali po uporabi intimnega mila, saj oboje spodbuja hiter razrast bakterij.

Zdravljenje bakterijskega vnetja je nujno, saj se v nasprotnem primeru okužba lahko razširi na jajčnike in maternico, kar lahko kasneje povzroči težave pri doseganju zanositve, pri nosečnicah pa se nezdravljena okužba razširi na plodove ovoje, kar lahko privede do okužbe maternice in prezgodnjega poroda.



Bakterijsko vnetje nožnice se zdravi z antibiotičnimi sredstvi, v primeru blage okužbe zdravljenje traja od 5 do 7 dni, v primeru hujše okužbe pa zdravljenje traja več kot 10 dni.



Ob pojavu vaginalnega vnetja ženske pogosto poskušajo simptome ublažiti in odpraviti same. Vsekakor so nefarmakološki ukrepi dobrodošli in prav tako potrebni, vendar pa je v nekaterih primerih pregled pri zdravniku nujen in neizbežen.


Vaginalno vnetje in posvet z zdravnikom

Poglejmo si, v katerih primerih je ob pojavu vnetja posvet z zdravnikom nujno potreben, ne da bi vnetje poskušali odpraviti sami.

▫️ V kolikor sumimo, da gre za bakterijsko vnetje. Če je vnetje res bakterijskega izvora, bo zdravnik predpisal antibiotično terapijo.
▫️ V kolikor se vnetje po uporabi terapije ne izboljša. Če terapija ne prinese nobenih sprememb ali pa stanje celo poslabša, so potem potrebne nadaljnje preiskave (mikrobiološki testi).
▫️ V kolikor opazimo ali posumimo, da ima tudi moški simptome vnetja, npr.: pordelo glavico penisa, srbečico, lahko tudi izcedek, pogosto pa simptomi niso izraženi. Zdravnik bo svetoval ali je primerno, da se zdravljenja poslužujeta oba in tudi predpisal ustrezno terapijo.
▫️ V primeru, da se vaginalno vnetje pojavi najmanj 4x na leto. V tem primeru se bo zdravnik lahko odločil za podrobnejše preiskave (mikrobiološki testi) ali pa za daljše zdravljenje.
▫️ V primeru, ko se vnetje pojavi v nosečnosti. Vsa vaginalna vnetja v nosečnosti mora obravnavati zdravnik!

Vnetje nožnice ženski predstavlja resen problem, saj ji to prinaša neprijetne simptome, kot je srbečica, pekoč občutek, neprijeten vonj, bolečino ob spolnem odnosu. Ženske, ki se pogosteje srečujejo z vaginalnimi vnetji poročajo, da se v obdobju vnetja raje izogibajo družbi, telesni aktivnosti in spolnim odnosom, saj jih ob vnetju spremlja tudi splošno slabo počutje, povečana razdražljivost, celo občutek sramu. V primeru pogostejših vaginalnih vnetji se poraja vprašanje, kako vnetja preventivno preprečiti?

Ženska, ki se pogosto srečuje z vaginalnimi vnetji, si vsekakor zasluži individualno obravnavo, kjer lahko izhajamo iz njenega primera in skupaj poiščemo rešitve, ki bodo delovale zanjo. Vseeno pa si v nadaljevanju poglejmo 5 nasvetov, ki te lahko zavarujejo pred ponavljajočimi se vaginalnimi vnetji, mnoge ženske so te nasvete že preizkusile. Delujejo!


5 nasvetov, ki te lahko zavarujejo pred ponavljajočimi se vaginalnimi vnetji


1. Poskrbi za svojo prebavo

Če se pogosto srečuješ z vaginalnimi vnetji, razmisli, kakšna je tvoja prebava; redna, neredna; si pogosto zaprta; si velikokrat napihnjena in imaš vetrove; je tvoje blato večkrat tekoče? Prebava oziroma črevesna mikrobiota pomembno vpliva tudi na vaginalno mikrofloro! Patogene bakterije, ki se razrastejo v črevesju namreč lahko potujejo tudi v urogenitalni trakt in tam povzročajo težave – tudi vaginalna vnetja. 

Zdrava in uravnotežena prehrana je zato ena izmed nujno potrebnih ukrepov, ko govorimo o preventivi vaginalnih vnetji! Izogibaj se procesirani hrani, transnasičenim maščobnim kislinam, enostavnim OH, sladkarijam, alkoholu in kofeinu ter poskrbi za zadosten vnos zdravih maščob, sestavljenih OH, sezonske zelenjave in sadja, zelišč, začimb in fermentiranih živil. Redno uživaj živila, ki bodo poskrbela za bazičnost tvojega telesa: kokosova voda, dateljni, rozine, špinača, česen, čebula, zeleni čaj, regrat, koprive, cimet in ingver. Razmisli tudi o dodatku kvalitetnih probiotikov. Tvojo prebavo bo pomagala izboljšati tudi redna telesna aktivnost in gretje črevesja s pitjem toplih napitkov ali z uporabo grelnih blazinic. 


2. Poslovi se od tamponov in vložkov za enkratno uporabo

Vaginalna vnetja pogosto povzroči ali pa poslabša uporaba tamponov in vložkov za enkratno uporabo. Nožnica je namreč vlažna, v mednožju so temperature telesa nekoliko višje in ko na zunanje spolovilo namestimo vložek iz umetnih materialov, sluznica in koža nista več zračni, vse skupaj pa v nožnici ustvarja idealne pogoje za razrast patogenih glivic, ki za svoje razmnoževanje potrebujejo prav to – vlago in visoke temperature. 

Ženske, ki so imele pogosta vaginalna vnetja in so tampone in vložke za enkratno uporabo zamenjale za telesu bolj prijazne higienske pripomočke iz naravnih materialov; menstrualna skodelica, pralni vložki, menstrualne hlačke, v 60-80 % primerih poročajo o tem, da se z vaginalnimi vnetji ne srečujejo več.


3. Higiena tam spodaj

Ne uporabljaj mil za intimno nego, saj se nožnica čisti sama. Intimno milo lahko uporabljaš samo na zunanjem delu spolovila - po sramnih ustih. Intimno milo v notranjosti nožnice spremeni njen pH, kar je samo še en dejavnik za razvoj vaginalnega vnetja ali poslabšanje simptomov. 

Izogibaj se britju spolovila, saj to na koži povzroča mikropoškodbe (drobne ranice), kar je za glivice in bakterije dobro gojišče. Sramne dlake so nenazadnje tudi v vlogi mehanske zaščite pred vdorom mikroorganizmov v nožnico. Kadar ob vaginalnem vnetju uporabljaš kreme ali vaginalete z namenom zdravljenja vnetja, poskrbi, da nožnico vsak dan dobro umiješ z mlačno vodo in tako spereš tiste plasti terapije, ki se od zadnjega nanosa ni vsrkala in je ostala na površini sluznice oziroma kože. Po umivanju zunanji del spolovila dobro obriši in osuši ter obleci suho bombažno spodnje perilo.


4. Spolni odnosi

Prvo pravilo pri ponavljajočih se vaginalnih vnetjih je: imej enega spolnega partnerja! Pogosto menjavanje spolnih partnerjev ter s tem prenos in sprejem raznolikih mikroorganizmov poveča možnost za razvoj vaginalnega vnetja. Po vsakem spolnem odnosu je potrebno uriniranje, da se lahko nekateri mikroorganizmi čimprej izločijo iz urogenitalnega trakta. Nato spolovilo umij z mlačno vodo, ga dobro osuši in obleci čisto bombažno spodnje perilo.


5. Izbiraj udobna oblačila iz naravnih materialov

Uporabljaj udobno in bombažno spodnje perilo. Izogibaj se tanga hlačk, saj te lahko večkrat v dnevu zarežejo v sluznico nožnice in jo še dodatno razdražijo in tam povzročijo mikropoškodbe. Poleg tega pa obstaja pri nošenju tanga hlačk večja možnost za prenos bakterij s področja anusa na področje vaginalne sluznice. Namesto pogostega nošenja oprijetih hlač (jeans, pajkice), večkrat obleci široke bombažne hlače ali krilo, saj takšna oblačila omogočajo več zračnosti. K boljšemu zračenju nožnice pa pripomore tudi spanec brez nošenja spodnjega perila.

Za konec pa s teboj podelim še en dobronamerni nasvet; spremljaj svoj menstrualni ciklus in beleži svoja opažanja – tudi pojav simptomov vaginalnega vnetja. Ta način ti bo pomagal, da boš lahko odkrila, v katerem delu menstrualnega ciklusa se vnetje najpogosteje pojavi. Na ta način se lahko pred to fazo menstrualnega ciklusa še bolj pripraviš; poskrbiš za preventivne ukrepe in s tem pripomoreš k temu, da se vnetje sploh ne bo pojavilo.

Za preventivo pred vnetji nožnice pa lahko poskrbiš tudi s Her Biotic mikrobiološkimi kulturami, ki so nastale z mislijo na ženske in vse naše potrebe. Vsebujejo 6 skrbno izbranih sevov, ki so pomembni za uravnavanje črevesne mikrobiote. Izbrani sevi se nahajajo tudi v vaginalni mikrobioti, zato z uživanjem Her Biotic kapsul poskrbiš za tako za urejeno prebavo in zdravo črevesno floro kot za preventivo pred vaginalnimi vnetji. Kapsulam smo dodali še izvleček brusnice in D-manozo, zato da z njimi poskrbiš tudi za preventivo pred vnetji mehurja.


Viri:

▫️ Gunter, J. (2019) The vagina bible. New York: Citadel press.
▫️ Hillgers, T.W. (2010) The NaPro Technology Revolution: Unleashing the Power in a Woman's Cycle. New York: Beaufort Books.
▫️ Leparski, S. (2019) The happy hormone guide. Bend: Blue Star Press.
▫️ Takač, I., Geršak, K. s sodelavci (2016) Ginekologija in perinatologija. Prva izdaja. Maribor: Medicinska fakulteta.

Priporočamo
background
297 Mnenja
Her Biotic
30 Kapsul
Na Zalogi

Unikatna mešanica Her Biotic je ustvarjena prav za žensko in premagovanje težav, ki nas pestijo. Her Biotic vsebuje 6 skrbno izbranih sevov. Mešanica je namenjena tako mladim dekletom kot zrelim ženskam.

Od €23.90
Sorodni članki
VSE O VAGINALNI MIKROBIOTI (+ kako se najbolj učinkovito lotiš preprečevanja in odpravljanja vaginalnih vnetij)
Če si ženska, je to zapis, ki ga moraš prebrati.Povedala ti bom vse, kar moraš vedeti o drugi največji mikrobioti v tvojem...
POMEN ZDRAVE ČREVESNE MIKROBIOTE V NOSEČNOSTI
“Uživanje mikrobioloških kultur (probiotikov) med nosečnostjo je varno in zaradi mnogih pozitivnih učinkov tudi priporočlj...
Izkušnje strank s FemCARE kapsulami: 7 žensk, 7 zgodb
Si se tudi ti znašla v situaciji, ko se ti zdi, da v tvojem telesu ni nič več vlažno?Imaš težave z vnetji, zoprnim pritisk...