VSE O VAGINALNI MIKROBIOTI (+ kako se najbolj učinkovito lotiš preprečevanja in odpravljanja vaginalnih vnetij)
Če si ženska, je to zapis, ki ga moraš prebrati.
Povedala ti bom vse, kar moraš vedeti o drugi največji mikrobioti v tvojem telesu, izvedela boš katere bakterije tam živijo, kako poskrbiš za njihovo ravnovesje ter kako ohranjaš stanje »tam spodaj« zdravo in brez vnetij.

Najprej se lotiva osnov. Kaj je mikrobiota, koliko jih imamo in kako so sestavljene?


ŽENSKE IMAMO DVE MIKROBIOTI: ČREVESNO IN VAGINALNO

Črevesni mikrobiom je največji simbiotski ekosistem v tvojem telesu. Sestavlja ga milijone in milijone bakterij (dobrih in slabih), ki vplivajo na tvoj imunski sistem, urejeno prebavo, absorpcijo hranil, mentalno počutje ter zdravje nožnice.

A črevesni mikrobiom ni edini, za katerega moraš poskrbeti.

Poleg črevesne mikrobiote, imamo ženske namreč še eno: vaginalno. V njej je, takoj za črevesjem, več bakterij kot kjerkoli drugje v telesu.

Vaginalna mikrobiota je ekosistem bakterij, ki živijo v nožnici. Tako kot črevesna, je sestavljena iz probiotičnih (dobrih) bakterij in manjšega števila patogenih (slabih), ki živijo v sožitju. Če prevladajo slabe, ti lahko povzročajo težave z vnetji.

Vrste in število teh bakterij se nekoliko razlikujejo od posameznice do posameznice, a zdrav vaginalni mikrobiom je večinoma sestavljen iz bakterij imenovanih Lactobacillus.

Kar 95 % povprečne vaginalne flore sestavljajo naslednje vrste Lactobacillus bakterij:

▫️ Lactobacillus reuterij
▫️ Lactobacillus rhamnosus
▫️ Lactobacillus crispatus
▫️ Lactobacillus gasseri
▫️ Lactobacillus iners
▫️ Lactobacillus jensenii


Laktobacili skrbijo za ustrezno okolje v nožnici

Laktobacili skupaj z drugimi koristnimi bakterijami skrbijo za to, da je okolje v nožnici ustrezno za njihovo preživetje.

To počnejo na 2 načina:

Proizvodnja mlečne kisline

Laktobacili poskrbijo za fermentacijo glikogena in s tem proizvodnjo mlečne kisline. Mlečna kislina znižuje in ohranja pH ter zagotavlja, da je okolje v nožnici vedno rahlo kislo. S tem preprečuje razvoj kvasovk, slabih bakterij in drugih patogenih organizmov, ki imajo raje bolj alkalno okolje.

Proizvodnja vodikovega peroksida in bakteriocinov

Te snovi zavirajo rast patogenih sevov bakterij in kvasovk, ki bi lahko porušile naravno ravnovesje vaginalnega mikrobioma.

Stanje in ravnovesje bakterij v nožnici se spreminja s starostjo ženske, glede na njeno hormonsko (ne)ravnovesje in vpozredno spreminjanje pH v nožnici.


VAGINALNA MIKROBIOTA SE SPREMINJA SKOZI RAZLIČNA ŽIVLJENJSKA OBDOBJA


Rojstvo in otroštvo

Ob rojstvu je nožnica sterilna. Med porodom ali kmalu po rojstvu, se začnejo v vaginalni mikrobiom naseljevati prve bakterije, ko jih deklica prevzame od svoje matere. Običajno so te bakterije iz rodu Bifidobakterij. V zgodnjem otroštvu je pH v nožnici nevtralen ali rahlo alkalen.

Puberteta

Puberteta nastopi ob prvih večjih hormonskih spremembah. Estrogen začne naraščati, kar povzroči visoke ravni glikogena v sluznici nožnice. Viša se tudi število dobrih bakterij iz rodu Laktobacillus, ki s pomočjo fermentacije glikogena povzročijo proizvodnjo mlečne kisline. Ta ščiti nožnico in njen pH ter jo varuje pred okužbami.

Reproduktivna leta in nosečnost

V reproduktivnem obdobju lahko na ravnovesje bakterij v nožnici vpliva tako menstruacija (nihanja hormonov in menstrualni tok povzročata spremembe v pH) kot nosečnost. Tudi v nosečnosti se vaginalna mikrobiota spremeni, z namenom, da ščiti pred prenosom slabih bakterij v maternico.

Menopavza

Padec estrogena, ki prinaša menopavzo, je še ena pomembna prelomnica, ki močno vpliva na stanje vaginalne mikrobiote. Zaradi pomanjkanja estrogena se zmanjša populacija dobrih bakterij, poveča pa se tudi pH v nožnici. Takšne spremembe lahko, poleg vaginalnih vnetij in vnetij mehurja, povzročijo tudi suhost nožnice.

Vse te spremembe lahko vplivajo na povečano tveganje za razvoj vnetij. A različna življenjska obdobja niso edino, kar poveča tveganje za vnetja …


ZA SPREMEMBE V VAGINALNI MIKROBIOTI SO VELIKOKRAT KRIVI TUDI:


Stres

Dolgotrajna izpostavljenost stresnim situacijam spodbuja proizvodnjo kortizola. Nivo stresnega hormona tako nikoli ne pade, ampak ves čas ostaja visok. To vpliva na raven glikogena v nožnici, posledično pa omogoča rast patogenih bakterij.


Uživanje antibiotikov

Čeprav se antibiotiki pogosto uporabljajo za zdravljenje vaginalnih okužb (bakterijske vaginoze in vnetij mehurja), pa na žalost uničujejo tudi dobre in koristne bakterije, ki bi te v prihodnosti zaščitile pred ponovno okužbo.


Nepravilna higiena

Mila z neustreznim pH, močnimi parfumi in drugimi dodatki porušijo naravno ravnovesje bakterij in zvišujejo pH. PH v nožnici mora biti rahlo kisel, saj alkalno okolje spodbuja rast patogenih, škodljivih bakterij.


Sladkor in procesirana hrana

S sladkorjem in procesirano hrano hraniš slabe bakterije, te pa potem nadvladajo koristne. Najbolj znana med njimi je kandida, ki se lahko razrašča zaradi prekomernega uživanja sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov.

In kaj se zgodi, ko se ravnovesje poruši?


ČE SE ŠTEVILO LAKTOBACILOV ZMANJŠA, NOŽNICA POSTANE GOJIŠČE ZA BAKTERIJE IN OKUŽBE

Če se število laktobacilov zmanjša in se poruši pH nožnice, za postane gojišče za bakterije in okužbe.

Laktobacili za življenje potrebujejo rahlo kislo okolje, zato je ustrezen pH nožnice 4,5 ali manj. Če se pH poveča in se v nožnici ustvari alkalno okolje, pa laktobacili več ne zmorejo preživeti, medtem ko je to okolje, v katerem se slabe bakterije hitreje razmnožujejo.

In ko se to zgodi, je zelo verjetno, da se ti pojavi eno izmed dveh najpogostejših vnetij, ki prizadanejo ženske:


Bakterijska vaginoza

To je najpogostejša vaginalna okužba, ki prizadane ženske od pubertete do 44. leta. Vsaka 3. ženska vsaj enkrat v življenju zboli za bakterijsko vaginozo.

Bakterijsko vaginozo povzroča prekomerna rast patogenov, prepoznaš pa jo po sivem in vodenem izcedku ter neprijetnem vonju.


Glivično vnetje

Gre za okužbo s kvasovkami, najpogosteje iz družine Candida. Glivična vnetja so izjemno razširjena, pojavljajo pa se tako v času pubertete, med nosečnostjo, v času menstruacije in kasneje, ko nastopi menopavza.

V nasprotju z bakterijsko vaginozo, glivično vnetje spremlja izcedek brez vonja, je pa toliko bolj neprijetna huda srbečica.

Ko nastopijo vnetja, ti zdravnik predpiše antibiotike (če gre za bakterijsko vaginozo), kreme, vaginalne globule ali čistilne pene.

Vsi te pripravki težave začasno omilijo, a te se slej kot prej vrnejo v še hujši obliki.


ZAKAJ ANTIBIOTIKI, GLOBULE IN KREME ZA ZDRAVLJENJE VNETIJ NISO DOLGOROČNO USPEŠNA REŠITEV?

Ne antibiotiki, ne kreme dolgoročno ne poskrbijo za ravnovesje v vaginalni mikrobioti – ravno nasprotno, lahko imajo negativen vpliv na naraven pH nožnice in s tem dobrim bakterijam, laktobacilom, onemogočajo rast in razvoj. Antibiotiki pa uničujejo dobre bakterije in ti po zdravljenju v črevesju pustijo pravo razdejanje.

Ampak kako se lahko potem sploh lotiš zdravljenja ali celo preprečiš, da bi se ti vnetja neprestano ponavljala?


5 KLJUČNIH STVARI, KI DOLGOROČNO URAVNAVAJO RAVNOVESJE V VAGINALNI MIKROBIOTI IN POMAGAJO PREPREČEVATI VNETJA


Poskrbi za ustrezno intimno nego

Nožnica je samočistilni organ in nobene potrebe ni, da naravni proces motiš z uporabo močnih kemikalij, predpakiranih robčkov ali celo z izpiranjem. Če želiš uporabljati milo, potem izberi takšnega, ki ima ustrezen pH.

Izogibaj se nošenju zelo tesnih oblačil in sintetičnega spodnjega perila

Pogost sprožilec vnetij je tudi spodnje perilo iz umetnih materialov. Ker ni zračno, v kombinaciji s tesnimi oblačili ustvarja toplo, temno in vlažno okolje, ki je idealno za razvoj bakterij.

Uživaj raznoliko hrano

Uživaj raznoliko hrano z veliko svežega sadja in zelenjave, kakovostnimi beljakovinami in polnozrnatimi žiti. Priporočam ti, da omejiš vnos sladkorja in procesirane hrane, saj s takšnimi živili hraniš »slabe« bakterije, ki se lahko bolj učinkovito razraščajo.


Poskrbi za zdravo črevesno mikrobioto

Črevesje ni le temelj imunskega sistema, ampak pomembno vpliva tudi na zdravje tvojega urogenitalnega trakta. Ker je pri ženskah “tam spodaj” vse zelo blizu, ti lahko neravnovesje bakterij v črevesju povzroči težave z vaginalnimi vnetji, krivo pa je tudi za vnetje mehurja.

Uživaj probiotike, ki vsebujejo Laktobacile, s tem pa podprejo naravno ravnovesje v nožnici

Za vaginalno mikrobioto lahko, tako kot za črevesno, poskrbiš z vnosom mikrobioloških kultur, ki v nožnici pomagajo ohranjati ustrezno ravnovesje med bakterijami. Ker nožnico v veliki večini naseljujejo bakterije iz rodu Lactobacillus, bodi pozorna, da probiotiki, ki jih izbereš, vsebujejo ustrezne kulture.



Če si pozorno prebrala zadnji dve točki vidiš kako pomembno je, da za preprečevanje in lajšanje vnetij poskrbiš za obe svoji največji mikrobioti: črevesno in vaginalno. 



ČREVESNA IN VAGINALNA MIKROBIOTA MED SEBOJ KOMUNICIRATA

Laktobacili prevladujejo v nožnici, nahajajo pa se tudi v črevesju.

Tam sicer predstavljajo manjšo populacijo, a imajo zelo velik vpliv. Skrbijo namreč za vzdrževanje ravnovesja in preprečevanje rasti »slabih« bakterij kot sta E.coli in streptokok. Če se njihovo število v črevesju zmanjša, to patogenim bakterijam omogoča prekomerno razmnoževanje.

Poleg tega zdrav črevesni mikrobiom vsebuje koristne bakterije, ki proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki ohranjajo zdravo črevesno sluznico in na ta način preprečujejo vnetja.

Vaginalna in črevesna mikrobiota pa si ne delita le enako vrsto bakterij, ampak med seboj tudi ves čas »komunicirata«.

To počneta na dva načina:

1. Med seboj komunicirata zaradi neposredne bližine »tam spodaj«, kar omogoča prenos črevesnih bakterij v nožnico in obratno.

2. Črevesje lahko komunicira z nožnico tudi bolj posredno, saj lahko zdravo črevesje zmanjša vnetje celotnega telesa, manj vnetij v telesu pa pomeni tudi manj vnetij v nožnici.

Če se želiš učinkovito lotiti reševanja vnetij in si zagotoviti dolgoročne rezultate je tako najbolj pomembno to, da z Laktobacili podpreš tako vaginalno kot črevesno mikrobioto.

To lahko narediš z unikatno mešanico mikrobioloških kultur Her Biotic.

HER BIOTIC – MEŠANICA MIKROBIOLOŠKIH KULTUR USTVARJENA ZA ŽENSKE

Her Biotic sestavlja kar 6 probiotičnih sevov Lactobacillus:

Lactobacillus Plantarum

Lactabacillus plantarum zelo dolgo preživi v želodcu in tam opravi številne funkcije, ki pomagajo regulirati imunost in nadzirajo vnetja v črevesju. Krepi črevesno oblogo s tem, da odbija potencialne patogene, ki bi jo lahko ogrozili in tako vdrli v krvni obtok. 

Lepa lastnost L. Plantaruma v povezavi z možgani je tudi, da lahko hitro prebavi škodljive beljakovine, kar dobesedno zmanjšuje vnetni odziv. Pa še nekaj! Ta prijazen sev ima nenavadno sposobnost absorpcije in ohranjanja nivoja pomembnih hranil, na primer omega-3 maščobne kisline, vitaminov in antioksidantov.

Lactobacillus Acidophilus

Nepatogena grampozitivna bakterija, ki opravlja mlečnokislinsko fermentacijo. Naravno se nahaja v ustih, prebavnem traktu in nožnici. L. acidophilus je pomemben člen v normalni vaginalni flori. Sluznica nožnice vsebuje velike zaloge glikogena, ki z luščenjem celic prehaja v nožnico. L. Acidophilus pa glikogen razgradijo in preko procesa mlečnokislinske fermentacije tvorijo mlečno kislino. Ima tudi protiglivični učinek in sicer na vrsto Candida albicans. V tankem črevesju pa proizvaja številne snovi, ki uničujejo patogene mikrobe (aidofilin, laktcodin ...). 


Lactobacillus Fermentum

Dokazano je, da L. fermentum zmanjša resnost infekcij prebavnega trakta in zgornjih dihal. Ne povzroča vnetij in ima imunomodulatorne lastnosti. L. fermentum je eden izmed blagodejnih sevov, ki ga dodajajo v posebne tampone za menstruacijo, bogate z mikrobiološkimi kulturami. Prav tako pozitivno deluje na iritirano, poškodovano ali razdraženo kožo.

Lactobacillus Rhamnosus

L. rhamnosus zmanjša možnost okužbe zgornjega dihalnega trakta. V primeru akutnega gastroenteritisa seve L. rhamnosus uporabljamo za zdravljenje driske. Pomaga pri vaginalnih vnetjih.

Lactobacillus Reuteri

Lactobacillus reuteri pomaga pri diareji, ki je posledica jemanja antibiotikov. Očitno podpira zdravje zob, saj pobija bakterije Streptococcus mutans, ki so odgovorne za zobno gnilobo. Prav tako ta sev podpira zdravje dlesni in sodeluje pri izboljšanju gingivitisa. Pomaga preprečevati mnoge splošne infekcije, ki nas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Her Biotic vsebuje tudi probiotični sev Bifidobacterium, ki je zelo poznan in priljubljen sev, ko gre za splošno odpornost organizma. Povečuje odpornost, uravnava raven holesterola v krvi, sodeluje pri zdravem razvoju organizma, blagodejno deluje proti staranju, ugodno vpliva na jetra in trebušne težave.


Mešanici pa smo dodali še D-manozo in izvleček brusnice, zato se Her Biotic izkaže tako v preventivi kot pri blaženju težav, ko vnetja že nastopijo.



Priporočamo
background
297 Mnenja
Her Biotic
30 Kapsul
Na Zalogi

Unikatna mešanica Her Biotic je ustvarjena prav za žensko in premagovanje težav, ki nas pestijo. Her Biotic vsebuje 6 skrbno izbranih sevov. Mešanica je namenjena tako mladim dekletom kot zrelim ženskam.

Od €23.90
Sorodni članki
5 MITOV O RAZSTRUPLJANJU
Razstrupljanje oziroma detox telesa obljublja več energije, boljše psiho-fizično počutje in močan imunski sistem. Je tema,...
8 živil, ki pomagajo uravnavati ženske hormone
Hormoni so snovi, ki dirigirajo tvojemu zdravju in dobremu počutju. Dokler so v ravnovesju in nemoteno opravljajo svoje na...
Kako stres (trajno) škoduje vaši prebavi
Stres. Beseda, ki jo lahko slišite v vsakem pogovoru. O njem prebirate v vseh člankih, povezanih z zdravjem. Postal je gla...