Je črevesje krivo za problematično kožo?
Ni je ženske, ki je mozolji, ogrci, akne in druge nečistoče, ki se pojavijo na koži, ne bi zmotile. Nenazadnje je koža, predvsem na obrazu, prvo kar opaziš tako ti, ko se pogledaš v ogledalo, kot tisti, s katerimi se srečaš.

Pa pustimo videz ob strani. Nečistoče na koži so še posebej neprijetne takrat ko bolijo (zaradi vnetja) ali še huje, srbijo. Težko se je zadržati, da se ne praskaš (čeprav veš, da bo to stanje le še poslabšalo), ko pa te obraz, dekolte ali hrbet tako srbijo, da bi se lahko slekla iz kože.

In kako ukrepaš, ko te vsako jutro na obrazu preseneti nov mozolj? 

Zaviješ v prvo drogerijo, košarico napolniš z izdelki za nego in čiščenje kože ter upaš na najboljše. Morda si imela celo srečo in si izbrala izdelke, ki so ti pomagali umiriti vnetja in odstraniti nečistoče. A čez nekaj časa, morda že naslednji mesec, so spet nazaj.

Če se tudi ti vrtiš v začaranem krogu je čas, da se poglobiš v to, kaj se v resnici dogaja, ko na dan izbruhnejo kožne težave. Še prej pa si poglejva, katere so najbolj pogoste težave s kožo in kaj kažejo.


Najbolj pogoste težave s kožo

Glede na vrsto težave, s katero se srečuješ, lahko ugotoviš, kaj se v resnici dogaja v tvojem telesu.

Akne in mozolji:

Zdi se, kot da se ti koža “packa”. Na vse pretege se poskuša očistiti tistega, kar izloča, pa si kar ne opomore. To je znak, da so tvoji hormoni pod hudim stresom in da tvoje črevesje ne uspe opravljati svoje naloge. Če se ne uspeš znebiti vseh toksinov preko črevesja, se bo to zagotovo poznalo na koži. Obenem ima črevesje velik vpliv na T-celice v koži (najgloblja plast kože, ki skrbi za zaščito). (vir)

Ekcemi:

Gre za pojav, ko se beljakovine izločijo skozi kožo. Drugo ime za ekceme je tudi “leaking skin”, kar se direktno navezuje na “leaky gut” oziroma sindrom prepuščajočega črevesja, ko se bariere v črevesju odprejo in se nazaj v krvni obtok začnejo vračati večji delci neprebavljene hrane (beljakovine, toksini in druge snovi).

Rozacea:

vedno pogosteje se kaže, da obstaja tesna povezava med razraščeno glivo kandido in boleznijo rozacea. Kandida živi v črevesju in če jo prepogosto hraniš z enostavnimi sladkorji in ogljikovimi hidrati, na dan izbruhne sto in ena težava (glivična vnetja nožnice, napihnjenost, izmučenost in seveda tudi težave s kožo).

Avtoimunska kožna bolezen Psoriaza (luskavica):

Tako kot vsaka avtoimunska bolezen, je tudi luskavica znak, da telo napada samo sebe. Gre za pretiran odziv imunskega sistema, ki se dogaja nikjer drugje kot v črevesju. Nepravilno delujoče črevesje dokazano vpliva na nastanek nekaterih kožnih bolezni, kot je luskavica. (vir)

Vsa ta stanja imajo skupni imenovalec: vnetja. In vnetja se začnejo v črevesju.


Rek, da lepota prihaja od znotraj, pri koži drži kot pribit!


Pomisli ...

Če poješ preveč sladkarij, imaš naslednji dan izbruh mozoljev. 

Tik pred menstruacijo je tvoja koža kot makovo polje, polna rdečic in bolečih pik. 

Med izpitnim obdobjem ali med napornim in pomembnim projektom v službi, ko si močno pod stresom, ni poln nečistoč le tvoj obraz, ampak se težave preselijo še na dekolte in hrbet. Na koncu se ti zdi, da te srbi že celo telo.

Vidiš?

Vse, kar se dogaja v tvojem telesu, se pokaže na koži. V resnici ni to nič nenavadnega, saj je koža najbolj viden in največji organ našega telesa in na ta način pokaže, da nekaj ni v ravnovesju. 

A zakaj se to dogaja? 


S tvojo kožo komunicira črevesje

Poznaš domači nasvet za lepše porjavelo kožo? Pij korenčkov sok.

Če ga spiješ preveč, bo tvoja koža dejansko oranžkasta, kot bi prepogosto obiskovala solarij. Korenček je torej zelo nazoren prikaz tega, kako črevesje vpliva na tvojo kožo. 

Črevesje ima poleg prebave še številne zelo pomembne funkcije.

Tam živi več kot 70 % celic imunskega sistema. V črevesju se dogaja marsikaj - uravnavajo se hormoni, prebavlja se hrana, absorbirajo se vitamini in minerali, v črevesju celo nastaja hormon sreče! V resnici je črevesni mikrobiom tako pomemben del tvojega telesa, da se mu reče kar drugi možgani.

V telesu, še posebej v črevesju, imajo glavno besedo bakterije. Delimo jih na dobre, slabe in nevtralne. Žal imamo sodobni ljudje čisto podrto razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami. Porušeno razmerje in prevlada slabih bakterij pa ne povzročata le prebavnih težav in slabega počutja, ampak vodita tudi v bolezni in kronična vnetja.


Vnetja so eden izmed glavnih vzrokov za nečistoče na koži

Vnetno stanje v telesu je sicer povsem normalen odziv organizma na bolezni, tujke in stres. Je način, kako se telo brani pred infekcijami in se zdravi.

Poznamo 2 vrsti vnetij. Prva so akutna. Ta zelo dobro poznaš; ko si prehlajena, imaš vnete sinuse. Ko se zbodeš s trnom, se ti koža ob vbodu vname. Ko sediš na mrzlih tleh, dobiš vnetje mehurja. Običajno izvenijo v tednu ali dveh in ti ne povzročajo težav.

Večjo težavo predstavljajo kronična vnetja. Ta so posledica notranjega dogajanja in nezdravega življenjskega sloga.


8 nasvetov za zniževanje vnetnih stanj v telesu

Skrb za zmanjšanje vnetij ni pomembna le zaradi nečiste kože, ampak tudi zato, ker lahko kronična vnetja vodijo v hude bolezni. Veliko lahko za zniževanje vnetnih stanj narediš sama, a moraš biti pri spremembah v življenjskem slogu in prehrani dosledna. 

1. Uživaj protivnetna živila

Prigrizke zamenjaj za jagodičevje ali oreščke, za kosilo ali večerjo pa naj se na tvojem krožniku čim večkrat znajdejo brokoli, avokado, mastne ribe, bogate z omega 3, zelenolistnata zelenjava ali rdeča pesa. Poleg njih se proti vnetjem dobro borita tudi pravi kakav in temna čokolada, ki sta bogata z antioksidanti (a v zmernih količinah, seveda).


2. Z jedilnika odstrani predelano hrano

Če še nisi, je zdaj čas, da se posloviš od predelanih živil, prečiščenih ogljikovih hidratov in živil, ki so bogata s trans maščobami. Med to sodi vsa ocvrta hrana, salame in predelano meso, vsi sladki in gazirani napitki in prigrizki iz pekarn.



3. Bodi redno telesno aktivna

Že vrabci čivkajo, kako pomembna je redna telesna aktivnost. Ne le, da se boš bolje počutila in imela več energije za vsakdanja opravila, redna aktivnost zmanjšuje raven stresa in znižuje vnetna stanja. Lahko se odpraviš na dolg sprehod, skočiš na bližnji hrib ali narediš vaje z lastno težo doma. Poskrbi, da boš redno aktivna vsaj 150 minut na teden.


4. Vsak večer si privošči krepilen spanec

Ko spiš, se tvoje telo regenerira in zdravi. Zniža se nivo stresnega hormona, uravnajo se hormonski procesi in telo se obnovi. A pogoj, da se vse to zgodi je, da je spanec kakovosten in dovolj dolg. Zadnjo uro pred spanjem se tako izogni stresnim novicam in napetim filmom ter ugasni telefon. V posteljo se odpravi pred polnočjo (če le gre), predvsem pa dovolj zgodaj, da si lahko privoščiš vsaj 7 ur spanja.


5. Poslovi se od slabih navad

Kajenje in alkohol ti, razen občasne sprostitve (pa tudi za to si lahko izbereš kaj drugega), ne prinašata nič dobrega. Poleg tveganja za številne bolezni, sta tudi 2 izmed glavnih razlogov za kronična vnetna stanja v telesu. Stran s cigaretami in alkoholnimi pijačami.


6. Uravnavaj stres

Stresni hormon ti pomaga ohranjati energijo, koncentracijo in fokus. Kortizol pomaga tudi pri nadzorovanju vnetnih stanj, a vse to velja le takrat, ko je v ravnovesju. Če je kortizol previsok, kar se zgodi, če si ves čas pod stresom, je vnetni odziv previsok. Zato je za zniževanje vnetnih stanj nujno, da poskrbiš za uravnavanje stresa. Meditiraj, telovadi, izvajaj dihalne vaje ali pojdi v naravo; najdi tisto, kar te zares sprosti in se k temu vračaj vsak dan.


7. Poskrbi za zdravo črevesno mikrobioto

Če slabe bakterije prevladajo nad dobrimi, je v črevesju kaos. Če je v črevesju kaos, pa to pomeni, da je so v neranovesju tudi tvoji hormoni, tvoje počutje, prebava, imunski sistem in seveda, vnetja. Z vsemi prej naštetimi ukrepi boš uspešno poskrbela za to, da bo tvoja črevesna mikrobiota spet v ravnovesju, dodatno pa lahko dobre in koristne bakterije podpreš tudi z uživanjem mikrobioloških kultur.


8. Ne pozabi na zelišča in začimbe

Zelišča in začimbe so najbolj naravna, a pogosto spregledana rešitev za marsikatero težavo. Če se želiš zniževanja vnetij lotiti s pomočjo narave, potem na svoj jedilnik obvezno dodaj česen, črni poper, ingver in rožmarin, v kakšno zdravo sladico pa lahko dodaš tudi kardamom. Izmed vseh zelišč in začimb pa pri protivnetnih lastnostih zanesljivo vodi kurkuma. 


Skrivnost kurkume se skriva v aktivni učinkovini kurkumin, ki ima močne antioksidativne in protivnetne lastnosti, kar je potrdilo tudi več kot 10.000 biomedicinskih raziskav. Poleg tega, da uspešno zmanjšuje vnetja v telesu, pomaga tudi pri lajšanju bolečin v sklepih, uravnavanju holesterola, pripomore k zdravi koži, razstruplja telo in izboljša možganske funkcije.


Kurkuma je tako nepogrešljiva v vsaki domači lekarni.



Viri:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions

Priporačamo
background
Na Zalogi
Od
Sorodni članki
3 faze menopavze in simptomi, ki jih ne želiš prezreti
Ko pomislimo na menopavzo, večina meni, da je menopavza samo obdobje, ko dejansko ostaneš brez menstruacije in si deležna ...
Prepustno črevesje - krivec za kronična vnetja in avtoimune bolezni
Razdraženo/prepustno črevesje pomeni, da stena črevesja postane luknjičasta in tako lahko delno neprebavljeni proteini in ...
Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj sprašev...