Vloga črevesja pri bolečih menstruacijah
3 izmed 4 žensk doživijo predmenstrualne simptome, med katerimi so pogosto tudi bolečine v spodnjem delu trebuha. Te nihajo vse od tega, da jih ženska komaj zazna pa do tako močne bolečine, da jo boleči krči položijo v posteljo.

Bolečine med menstruacijo lahko blažiš, lahko pa se jih znebiš. Pri tem ima pomembno vlogo črevesje.

A začniva na začetku ...


Kaj se v tvojem telesu dogaja med menstruacijo?

Tvojemu mesečnemu ciklu dirigirajo hormoni. Najbolj znana med njimi sta estrogen in progesteron, glavna ženska hormona. 

Poglejva si, kako delujeta.



Estrogen – hormon, ki spodbuja spremembe 

Estrogen je hormon, ki spodbuja razvoj in oblikuje telo. Nastaja v jajčnikih, nadzoruje pa ga FSH (folikel stimulirajoči hormon). Odgovoren je za spremembe, ki se ti začnejo dogajati na začetku pubertete. To je obdobje, ko se tvoje telo iz dekliškega spremeni v ženskega.


Najnižja raven estrogena nastopi prvi dan menstruacije. Že naslednji dan, skupaj z rastjo foliklov, raste tudi nivo estrogena. Naraščajoči estrogen poskrbi, da se obloga v maternici s pomočjo hranilnih snovi in krvi debeli. V primeru zanositve bo tako jajčece imelo hranilne snovi in podporo, ki jo potrebuje za rast. Tik pred ovulacijo je estrogena največ, nato pa njegova raven strmo pade. V zadnjih dneh pred mesntruacijo se spet nekoliko zviša in do prvega dne novega cikla ponovno upade.


Drugi hormon, ki je izjemno pomemben del tvojega mesečnega cikla, pa je progesteron.


Progesteron – hormon, ki mu predpisujejo antidepresivne lastnosti

Progesteron je popolno nasprotje estrogena. Nastaja v jajčnikih, nadzoruje pa ga LH (luteinizirajoči hormon). Ključen je za pripravo sluznice maternice na ugnezditev jajčeca, vpliva pa tudi na zdrževanje vode v telesu, povečan apetit in dvig telesne temperature jedra.


Raven progesterona je nizka od začetka cikla pa vse do približno 15. dne oziroma časa po ovulaciji. Takrat se raven progesterona zviša in povzroči dodatno okrepitev obloge v maternici, kar bi oplojenemu jajčecu nudilo prostor za vngezditev in rast. Če do oploditve ne pride, tudi raven progesterona začne upadati in je na začetku novega menstrualnega cikla ponovno nizka.


Estrogen in progesteron sta odgovorna tudi za cel kup simptomov, ki jih doživljaš med mesečnim ciklom. Vse od tega, da se počutiš na vrhuncu svojih moči, da si popolnoma mirna in sproščena, pa do tega, da se tvoje razpoloženje spremeni vsakih 5 minut, imaš težave s prebavo, si popolnoma brez koncentracije, v trebuhu pa te stiskajo močni krči. 


Kaj so menstrualni krči

Če se jajčece med ovulacijo ne oplodi, se mora odebeljeno tkivo v maternici izločiti. V tem procesu se sproščajo hormonov podobne snovi, ki jim pravimo prostaglandini. Njihova naloga je, da sprožijo krčenje maternice, ti pa to občutiš v obliki krčev.

A kaj vpliva na to, kako boleča je tvoja menstruacija?

Prisotnost prostaglandinov je povezana v vnetji v telesu. Več je vnetij, več prostaglandinov se sprosti in bolj boleči so krči zate.


Vnetja in boleče menstruacije

Poleg prostaglandinov (ki so že tako povezani z vnetji), se med menstruacijo v maternici sproščajo še nove vnetne molekule. Te potem krožijo po telesu in povzročajo vnetja. Hkrati po telesu krožijo tudi vnetne molekule iz črevesja, ki so tam zaradi neuravnotežene prehrane, stresa, hormonskega neravnovesja ali alergij.

To za tvoje telo predstavlja veliko obremenitev in cel kup vnetij, s katerimi se more boriti. Telo se bo na to odzvalo z bolečino (ki je že tako prisotna), morda celo z glavobolom, zagotovo pa tudi s slabšim počutjem.

A črevesje z bolečimi menstruacijami ni povezano le zaradi vnetij, ampak ima še eno zelo pomembno povezavo.


Metabolizem estrogena poteka v črevesju

Estrogen nastane v jajčnikih. Iz jajčnikov se izloči v telo, zaokroži do maternice in prsi, ko pa opravi svojo nalogo, se shrani v jetrih. Ko estrogen doseže jetra, preide v neke vrste zimsko spanje. Kmalu ga jetra pošljejo v črevesje in od tam se skoraj v celoti izloči iz telesa. No, takšna je zdrava pot estrogena.

Ženskam pa se nam dogaja nekaj zelo nenavadnega. Kadar imamo neuravnovešeno črevesno mikrobioto, se estrogenu malo zmeša. Določen tip črevesnih bakterij tvori encim, ki ponovno aktivira estrogen, ki je že v črevesju in čaka, da se izloči iz telesa. Kaj to pomeni? Da estrogen, ki je bil že poslan na odpad, ponovno vstopi v krvni obtok. Jajčniki še vedno proizvajajo dnevno dozo estrogena, pa čeprav se še včerajšnja runda ni izločila iz telesa. Tako prihaja do prevlade estrogena, s tem pa je progesterona vedno manj.

Neuravnovešeno črevesje je danes zelo pogosto in če niste ves čas obdani z dobrimi bakterijami, imajo bakterije v vašem črevesju svojevrsten žur.


Če želiš boleče krče med menstruacijo ublažiti na dolgi rok, boš morala začeti pri osnovah, v črevesju. A ker to zahteva čas in vztrajnost, ti najprej pomagam z nekaj praktičnimi nasveti, kako ublažiti bolečine med menstruacijo na povsem naraven način.




Omili menstrualne bolečine na naraven način


Prehrana med menstruacijo 

Najprej se bova ustavili pri prehrani. Saj veš, če se želiš dobro počutiti in biti zdrava, moraš za svoje telo poskrbeti od znotraj. Hrana, ki jo uživaš v dneh pred in med menstruacijo, lahko močno vpliva na to, kako se boš počutila. 

Poskrbi za zadosten vnos vlaknin

Živila, bogata z vlakninami, ti bodo pomagala na več načinov.

1. Vlaknine vplivajo na strukturo blata, zato ti lahko v prvi vrsti pomagajo pri uravnavanju prebave v tistih dneh. Nihanje med zaprtostjo in pospešeno prebavo namreč ni le neprijetno zate, ampak tudi za tvoje črevesje.
2. Poleg tega so vlaknine hrana za dobre bakterije. Več kot jih bo, lažje bodo znižale vnetna stanja.
3. Vlaknine pomagajo odstraniti odvečen estrogen, ki se nabira v črevesju. Delujejo kot goba, ki vsrka estrogen in ga hitro spravi ven iz telesa.



Uživaj protivnetne začimbe

Če kdaj, potem je med menstruacijo pravi čas, da si privoščiš domač ingverjev čaj ali pa v svoj jutranji smuti dodaš kurkumo. Tako ingver kot kurkuma sta znana po svojin protivnetnih lastnostih. Zniževanje vnetnih stanj med menstruacijo pomeni manj boleče krčenje menstruacije.


Ne pozabi ne zdrave maščobe

Losos, orehi, avokado, buče in laneno seme vsebujejo omega-3 maščobne kisline. Omega-3 maščobne kisline so znane po svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnostih, ki lahko pomagajo zmanjšati mišične krče med menstruacijo.



Če ne želiš, da krči postanejo še močnejši, v dneh pred in med menstruacijo iz svojega jedilnika raje izključi:


Alkohol

Tudi, če je treba ravno zdaj nazdraviti na pomemben dogodek ali pa si dobila povabilo na zabavo, ti priporočam, da se alkoholu v prvih dneh menstruacije izogneš. Ne samo, da povečuje vnetja v telesu, ampak vpliva tudi na estrogen. Najin cilj pa je, hormone uravnovesimo in ne povzročamo še večji kaos.

Predelana in konzervirana živila

Predelana in konzervirana živila so pogosto polna soli, trans maščob in drugih dodatkov. Te ti ne bodo povzročili le panihnjenost, zadrževanje vode ali težave s prebavo, ampak v telesu dvigujejo tudi raven vnetja. 

Sladkarije

Vem, cel mesec sanjaš o tisti čokoladi, ki jo boš snedla, ko dobiš menstruacijo. A sladkor lahko krče v resnici še poslabša, saj viša vnetne procese, poleg tega pa čokolada nima nobene hranilne vrednosti, ki bi jo v tem obdobju potrebovalo tvoje telo.


Telesna aktivnost

Brez skrbi. Ni ti treba kar naenkrat preteči maratona, splezati na triglav ali podreti osebni rekord v dvigovanju uteži. 

Izberi lahko, tebi prijetno vadbo, kot je hoja, nežna joga, lahkoten tek ali pa si privošči trening z lastno težo. Poslušaj svoje telo in izberi vadbo, ki ti bo v danem trenutku najbolj prijetna.

A zakaj je gibanje tako učinkovito?

Med telesno aktivnostjo se v telesu sproščajo beta-endorfini, ki dvigujejo razpoloženje, delujejo protivnetno, naš sproščajo ter spodbujajo veselje. Poleg tega pomagajo tudi pri hitrejšem izgorevanju prostaglandinov, kar pomeni manj bolečin.


Postavi se na prvo mesto in poskrbi zase

Skrb zase ni ena izmed metod, ki bi jo opevali v vseh člankih za blaženje bolečin med menstruacijo, a je zelo pomembna.

Življenje v nepredvidljivem, hitrem tempu življenja je povezano z več stresa, ta pa povzroča kronična vnetja. Vnetja pa so povezana tako s predmenstrualnim sindromom, kot z bolečimi menstruacijami, nihanji razpoloženja in slabim počutjem.

Skrb zase ni nobena znanost. Že to, da poskrbiš, da popiješ dovolj vode, je skrb zase. Pa uravnotežen obrok iz svežih sestavin ali dolg vroč tuš.

Drugi načini, kako lahko poskrbiš zase, se umiriš, znižaš stresne hormone in dviguješ raven dobrega počutja:


▫️ pisanje dnevnika,
▫️postavljanje mej (ja, tudi najbližjim),
▫️ izdelava domače maske za obraz,
▫️ branje knjige,
▫️ dolg sprehod v naravi ali
▫️ pitje čaja in ogled najljubše serije.

V nadaljevanju ti razkrijem, kateri organ je "kriv" za boleče menstruacije in kaj še lahko narediš, da boš korak bližje menstruacijam brez bolečin.


Kaj je resničen vzrok za boleče menstruacije in kako ga odpraviti

Zdaj že veš, da so za boleče menstruacije (med drugim) kriva vnetja. Ta se začnejo v črevesju. 

A vnetja niso edina, zaradi katerih s strahom pričakuješ tiste dni. Na slabo počutje med menstruacijo in bolečine v spodnjem delu trebuha lahko vplivajo tudi ženski hormoni, predvsem ravnovesje med estrogenom in progesteronom. Dokler estrogen in progesteron delujeta usklajeno, je vse v najlepšem redu. Težave se začnejo, ko estrogen prevlada, progesterona pa je vedno manj.


Kako vzpostaviti ponovno ravnovesje – med hormoni in v črevesju


Živila z dobrimi bakterijami

Za uravnano črevesno floro najlažje in najbolj učinkovito poskrbiš z dobrimi bakterijami. Fermentacija in vlaganje živil sta dva načina, kako lahko plodove shraniš in hkrati obogatiš njihovo delovanje. Z dobrimi bakterijami so tako bogati kislo zelje, repa, kombuča, vodni kefir in kimči.

Fitoestrogeni

Fitoestrogeni so skupina snovi, ki jih najdemo v rastlinah. Po strukturi so zelo podobni našemu, telesu lastnemu estrogenu. Najdeš jih v soji, fižolu, čičeriki, ječmenu, ajdi, ovsu, rižu, zrnju prosa, sezamu, oreščkih in detelji.

Hrana, ki podpira jetra

Jetra so neverjeten organ, saj opravljajo več kot 500 funkcij. Med drugim je njihova naloga tudi pomoč pri sintezi hormonov, zato je pomembno, da jih v obdobju hormonskega neravnovesja dobro podpreš. Jetra lahko razbremeniš in podpreš z veliko zelene zelenjave ter s tem, da se izogibaš sladkorju, izdelkom iz bele moke, močno cvrti hrani in alkoholu. 

Začimbe

V pripravo jedi vključi čimveč začimb. Ne le, da izboljšajo okus jedi, ampak so prava zakladnica antioksidantov in koristnih snovi.  Za spodbujanje tvorbe estrogena so še posebej priporočljiva kurkuma, timijan in origano. Če želiš z začimbami podpreti črevesje, pa vključi še ingver, cimet, kajenski poper, žajbelj, klinčki in rožmarin.

Hrana bogata z vitaminom B6

Za dvig progesterona so zelo priporočljiva tudi živila z visoko vsebnostjo vitamina B6. Na svoj jedilnik tako obvezno vključi pistacije, ribe, sončnična semena, suhe slive in marelice, banane, avokado in špinačo.

Pravo razmerje med dobrim in slabim holesterolom

Progesteron se sintetizira iz pregnenolona, ki nastaja iz holesterola, zato je pomembno, da si zagotoviš dovolj holesterola in zagotavljaš pravo razmerje med dobrim in slabim holesterolom. Razmerje boš najlažje ohranjala, če v prehrano vključiš oreščke, grenivke, brusnični sok, dovolj rib in hrane bogate s kalcijem ter povečaš svojo fizično vzdržljivost.

Telesna dejavnost

Telesna dejavnost ti bo pomagala razbremeniti jetra, poleg tega pa gibanje dokazano pozitivno vpliva tudi na hormonski sistem. Priporočamo ti, da kombiniraš različne oblike vadbe, kot so raztezanje, hoja, vaje z utežmi, vaje z lastno težo in hoja v hrib. Ne pozabi na zmernost!

Stran s plastiko, konzerviranimi živili in vsem, kar ni naravno

Morda se sploh ne zavedaš, a ves čas si izpostavljena snovem, ki posnemajo estrogen in so znane tudi kot hormonski motilci. Nahajajo se v plastiki, konzervirani hrani, neekološki hrani, v mesu in mlečnih izdelkih ter v vseh nenaravnih čistilih in kozmetičnih produktih. Če le lahko, poskušaj izbirati čim bolj ekološka živila, ne uporabljaj plastike, za čiščenje in nego pa kupi naravne izdelke ali jih izdelaj sama doma.

Naravna prehranska dopolnila

Tako ravnovesje v črevesju kot ravnovesje hormonov lahko podpreš tudi z naravnimi prehranskimi dopolnili.


Probiotiki (ali mikrobiološke kulture) poskrbijo, da se v črevesje ponovno naselijo dobre bakterije, ki ti pomagajo krepiti imunski sistem, skrbeti za metabolizem hormonov in  absorpcijo hranil ter skrbijo za urejeno prebavo. Mikrobiološkim kulturam Her Biotic smo poleg 6 izbranih sevov, ki podpirajo celostno zdravje žensk, dodali še izvleček brusnice in D-manoze, ki ti služita kor preventiva pred vnetji »tam spodaj« in podpirata zdravje urinarnega trakta.



Tako kot so probiotiki nepogrešljivi za ravnovesje v črevesju, pa je nepogrešljiva za ravnovesje ženskih hormonov Maca. Maca je adaptogena rastlina iz Peruja, ki je že tisočletja znana po svojih pozitivnih učinkih na hormone, zniževanje stresnih faktorjev, dvigovanje energije in izboljšanje libida. Njena najmočnejša lastnost je prav to, da je adaptogena, kar pomeni, da svoje delovanje prilagodi potrebam tvojega telesa. Skupaj s Her Biotic mikrobiološkimi kulturami je nepremagljivi par, ko gre za blaženje ženskih težav in bolečih menstruacij.



Priporočamo
background
9 Mnenja
Paket Hormonsko ravnovesje
Na Zalogi

Hormonsko ravnovesje prinaša mirne menstruacije, visok libido, jasne misli in veliko energije. Herbiotic mikrobiološke kulture vsebujejo 6 sevov, ki so izbrani z namenom, da pomagajo pri specifičnih ženskih težavah. Urejeno črevesje in hormoni, ki so s pomočjo Mace, superživila za hormonsko ravnovesje, pod kontrolo, zagotavljajo boljše počutje in manj “ženskih težav”.

Od €42.80 Od €38.52 Prihraniš €4.28
Sorodni članki
3 faze menopavze in simptomi, ki jih ne želiš prezreti
Ko pomislimo na menopavzo, večina meni, da je menopavza samo obdobje, ko dejansko ostaneš brez menstruacije in si deležna ...
Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj sprašev...
Je črevesje krivo za problematično kožo?
Ni je ženske, ki je mozolji, ogrci, akne in druge nečistoče, ki se pojavijo na koži, ne bi zmotile. Nenazadnje je koža, pr...