3 faze menopavze in simptomi, ki jih ne želiš prezreti
Ko pomislimo na menopavzo, večina meni, da je menopavza samo obdobje, ko dejansko ostaneš brez menstruacije in si deležna vseh spremljajočih, vsem dobro poznanih, simptomov, kot so navali vročine, spremembe razpoloženja ter pridobivanje telesne teže. Pa vendar ni čisto tako. Menopavzo lahko razdelimo v tri faze: perimenopavza, menopavza ter postmenopavza.

Kdaj se v resnici začne menopavza? Veliko prej, kot si morda misliš. Gre za proces, ki lahko traja leta.In kaj točno pravzaprav pomeni menopavza?


Menopavza je čas, ko ženska zaključi s svojim menstrualnim ciklom in plodnim obdobjem. Takrat jajčniki prenehajo proizvajati estrogen in progesteron, torej hormona, ki sta nujna za plodnost. 


Do menopavze pride naravno, ko ženska pride v določeno starost. Običajna, povprečna starost, ko ženske vstopimo v menopavzo je nekje okoli 50ga leta, perimenopavza pa se lahko začne že veliko prej. Do menopavze pa lahko pride tudi “nenaravno” zaradi določenih kirurških posegov ali bolezenskih stanj.


Vse kar moraš vedeti o treh fazah menopavze

Ali si vedela, da menopavza ni samo ena faza? Ja res je. Kot omenjeno zgoraj, menopavza v resnici poteka v treh fazah. Pa ponovimo, gre za obdobja, poimenovana perimenopavza, menopavza ter postmenopavza. 


V kateri od teh treh faz se nahajaš je odvisno od tega kakšno je stanje tvojih hormonov in kje se nahajaš glede obdobja plodnosti. 


Kljub temu, da so vse tri faze naraven proces staranja organizma in zatorej ne gre za kakšna bolezenska stanja, jih vseeno običajno spremljajo nekateri simptomi in težavice, ki nam znajo malce zagreniti vsakdan in utegnejo biti precej neprijetne. 


Perimenopavza

Prva faza menopavze se imenuje perimenopavza. Natančneje, gre za obdobje, ki nastopi pred samo menopavzo. Gre za tako imenovano obdobje tranzicije, saj menstruacijo še imamo, vendar že pričnemo opažati prve spremembe. Telo se počasi začne pripravljati na samo menopavzo. Seveda je spet odvisno od vsake posameznice, saj so nekatere lahko celo dolga leta v fazi perimenopavze, a tega niti ne zaznajo. Spet druge pa zadane na hitro.  


In kdaj se perimenopavza običajno prične? Normalno to obdobje nastopi nekje sredi 40ih let in lahko traja nekaj let. Tudi do 10 let! Ja prav si prebrala, tudi 10 let, vendar pogosteje govorimo nekje o petih letih. 


Glede na to, da je perimenopavza prehodno obdobje, ko menstruacija postane “malce nepredvidljiva” je potrebno poudariti, da gre za obdobje, ko ženska še vedno lahko zanosi. 

Kaj se pravzaprav dogaja ter kakšni so simptomi perimenopavze, pojasnim spodaj.


Simptomi perimenopavze

S hormonskega vidika obdobje perimenopavze pomeni, da postaja proizvodnja estrogena in progesterona vedno bolj neredna. Delež obeh hormonov, v naših možganih, začne vedno bolj nihati, kar pomeni, da je dejanska komunikacija med možgani in jajčniki, precej otežena. To se odraža v našem razpoloženju. Kar naenkrat se nam zazdi, da se je svet okoli nas spremenil in lahko se zgodi, da se skoraj ne prepoznamo več ali bolje rečeno, svojih reakcij.  

V perimenopavzi se namreč zviša nivo encima MAO-A. Gre za encim, ki razgrajuje serotonin, noradrenalin in dopamin in ima veliko vlogo pri depresivnih motnjah ter poporodni depresiji. Hormonske spremembe nas tako kaj hitro pahnejo v vedenjske spremembe. 


Razdražljivost, anksioznost in nagnjenost k depresivnemu razpoloženju so tako značilni znaki tega obdobja. Sem spada tudi povečana utrujenost. Zdi se ti, da si konstantno utrujena in nikakor se ne moreš dovolj naspati. Ali pa se prebudiš polna energije, a že zelo hitro se počutiš kot bi te povozil tank. 


In, ko že omenjam spanje, ne morem mimo naslednjega, zelo pogostega, simptoma in to je nespečnost, oziroma motnje spanja. Spanec postane bolj rahel, morda težko zaspiš ali pa se ponoči pogosto zbujaš.

Kot, da to ni še dovolj, da nam možgani ne delujejo v polnem teku, se soočamo še s padcem koncentracije in pozabljivosti. Delno je to tudi zaradi slabšega spanja in neodpornosti na stres, delno pa zaradi samega stanja hormonov, saj imata estrogen in testosteron, pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja. 

Zelo očiten znak perimenopavze so neredne menstruacije, ki se lahko pojavljajo na dva meseca, tri, potem spet vsak mesec in nato npr. štiri mesece nič. Same krvavitve so lahko lažje ali močnejše kot običajno. 

Vsem dobro poznan simptom so tudi navali vročine ali vročični oblivi. V telesu kar naenkrat začutimo izjemno vročino, koža pordi, lahko nas obliva pot. Ti navali pridejo nenadno in so posledica hormonskih sprememb, ki vplivajo na hipotalamus, ki je odgovoren za uravnavanje telesne temperature. 

V perimenopavzi ženske pogosto opažajo, da izguba odvečnih kilogramov kar naenkrat ni več tako enostavna. Če se je še pred kratkim zdelo, da za učinkovito izgubo kilogramov, lahko malo pomigamo in malce prilagodimo svoj jedilnik, se zdaj to zdi misija nemogoče. Kar se dogaja je to, da se metabolizem upočasni. Kostna masa ni več tako gosta, mišična masa pa začne upadati. In seveda, kot zakleto, se odvečni kilogrami najraje začnejo nabirati okoli pasu. V tem obdobju je torej še toliko bolj pomembno, da imamo zdravo, uravnoteženo prehrano z dovolj makro in mikro hranil, torej dovolj beljakovin, dovolj vlaknin, vitaminov, mineralov in maščob. Bolj kot intenzivni kardio treningi, se priporočajo treningi za mišično moč. 

Naslednji znak je upad želje po spolnosti. V kolikor si že razmišljala, da je potrebno zamenjati moža, brez skrbi, vzrok za zmanjšan libido zopet leži v nižjem nivoju estrogena in ne tvojem možu. Zmanjša se pretok krvi v genitalije, vagina je manj navlažena. Zaradi pomanjkanja vlažnosti in tanjšanja sten vagine, velikokrat prihaja tudi do pogostejših urinarnih infekcij. 

Spremembe se pojavijo tudi pri oprsju, ki postane nekako manj čvrsto, mehkejše, pojavi se izguba volumna. 

Tudi koža in lasje odražajo hormonske spremembe v organizmu. Koža in lasje postanejo bolj suhi, lasje tanjši, možno je povečanje izpadanje las. Koža enostavno ni več tako elastična, pojavljati se začnejo gubice ter kakšne druge spremembe. 

Med navalom vročine ali anksioznim razpoloženjem, lahko opazite tudi palpitacije srca. Zdi se, ko da je srce iznenada podivjalo, potem pa se vrne v normalno stanje. 

Zmanjšan pretok krvi, anksioznost, stres in pomanjkanje spanja, lahko privedejo do pogostih glavobolov ali migren.


Menopavza

Za razliko od splošnega prepričanja je menopavza pravzaprav zelo kratko obdobje, če temu lahko tako rečemo. Gre enostavno za enkraten dogodek, in sicer zadnjo menstruacijo. Kar je zanimivo je to, da pravzaprav ne moremo vedeti, da gre za menopavzo, dokler ta ni mimo.

Miniti mora namreč 12 mesecev od zadnje menstruacije. V tem obdobju se lahko pojavljajo vsi zgoraj našteti simptomi perimenopavze.


Postmenopavza

O postmenopavzi govorimo, ko prečkaš mejnik eno leto brez menstruacije. V postmenopavzi potem nato preživimo preostanek življenja. 

NA POMOČ!

ALI OBSTAJA KAKŠNA  POMOČ ZA LAJŠANJE TEGOB V OBDOBJU MENOPAVZE?

Za lažje razumevanje in splošne uporabe besede, bom v nadaljevanju perimenopavzo in menopavzo, naslavljala samo s terimnom menopavza. 


Nevšečnosti, ki spremljajo obdobje menopavze nam znajo kar precej zagreniti življenje, saj so simptomi, ki spremljajo ta čas, vse prej kot prijetni. Si vedela, da raziskave kažejo, da kar okoli 55% žensk ne stori ničesar kar bi jim lahko olajšalo tegobe?


Ne, ni ti potrebno trpeti. Obstajajo načini s katerimi si lahko pomagaš.


Običajne terapije za pomoč v obdobjih menopavze

Zdravnik ti lahko predpiše ali nadomestno hormonsko terapijo ali pa kombinirano hormonsko terapijo. Gre za nadomeščanje hormonov, ki jih žensko telo ne proizvaja več, oz. v precej zmanjšanem obsegu. Pomagajo lajšati najpogostejše simptome kot so navali vročine, nočno potenje itd. Pozitivno je tudi, da zmanjšujejo tveganje za nastanek osteoporoze. 


Vendar pa, roko na srce, gre vseeno za dodajanje hormonov, sintetičnih hormonov, zato je hormonsko terapijo potrebno izvajati pod strogim zdravniškim nadzorom ter ob rednih kontrolah. Upoštevati pa je potrebno tudi možne stranske učinke, kot so prebavne težave, otrdele dojke, migrene in nihanje razpoloženja. 

Kar pa je še bolj zaskrbljujoče je, da slabo vpliva na srce in jetra. Z sodobnim načinom življenja pa imamo že tako ali tako po večini precej preobremenjena jetra. 


Koristna zelišča za premagovanje tegob menopavze

Obstajajo naravni načini, zelišča, s katerimi lahko blažimo simptome menopavze in so primerna za ženske, ki se ne smejo posluževati hormonske terapije ali pa jo odklanjajo.


10 načinov kako si lahko pomagamo same  

Menopavza s svojimi simptomi in težavami ne povzroča samo slabe volje zato, ker nam otežuje življenje, pač pa so ženske v tem obdobju bolj izpostavljene tudi raznim bolezenskim stanjem kot so osteoporoza, debelost, srčno-žilne bolezni ter diabetes. Zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo tako za preventivo kot za zdravje. 

Poleg že omenjenih zelišč, ki so izjemno učinkovita, lahko za izboljšanje stanja in lajšanje simptomov, veliko naredimo same.


Jej hrano, ki je bogata s kalcijem in vitaminom d 

Spremembe v organizmu povzročajo manjšo kostno maso in tako večjo krhkost kosti, s tem pa povečano tveganje za nastanek osteoporoze. Kalcij in vitamin D  sta direktno povezana z zdravjem kosti, zatorej je potrebno poskrbeti, da imamo dovolj obojega. 

Zelenolistnata zelenjava, kot npr. kodrolistanti ohrovt in špinača, so dobri, rastlinski viri kalcija. Prav tako tofu, fižol in brokoli. Najdete pa ga tudi v mleku, mlečnih izdelkih, jogurtih in sardinah. 

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ga največ sicer pridobimo s soncem. Nekaj sicer tudi s hrano kot so mastne ribe, jajca, olje polenovke ter druga hrana, obogatena z D vitaminom. 

Kljub temu pa je težko tekom celega leta zadostiti potrebam telesa po vitaminu D, zato se priporoča tudi jemanje prehranskih dodatkov z vitaminom D3. 


Opusti škodljive navade

V kolikor ti do sedaj še ni uspelo ali pa se še nisi odločila, je tole odličen čas za opustitev kajenja in prenehanje, ali vsaj zmanjšanje pitja alkohola. Tako kajenje kot pitje alkohola namreč krepi neprijetne simptome menopavze. Tudi kofein je znan kot sprožilec simptomov, zato je mogoče priporočljivo razmisliti o menjavi običajne kave za tisto brezkofeinsko. Še bolje bi bilo, če bi jo nadomestili s kakšnim zeliščnim čajem, ki pripomore k lajšanju simptomov. 


Imej zdravo telesno težo

V obdobju menopavze se metabolizem upočasni in z največjo lahkoto se začnejo nabirati odvečni kilogrami. Najraje okoli trebuha, kar je posledica hormonskih sprememb.  

Kljub temu, da zna biti, ob teh spremembah, hujšanje in ohranjanje zdrave telesne teže, precejšen izziv, je to zelo pomembno, saj tako zmanjšamo tveganje za srčno žilne bolezni. Odvečna maščoba okoli trebuha pa je dejavnik tveganja za razvoj diabetesa.


Spremeni življenski slog

Sedaj je dober čas, da na novo odkriješ vse dobrobiti joge in meditacije. Ženske zelo rade damo vse druge na prvo mesto. Poskrbimo za družino, otroke, moža, za službo, gospodinjstvo itd. V tem obdobju je še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo nase in si vzamemo čas, da si “napolnimo baterije”. Tako bomo obvladale razdražjivost in stres. Spanje bo boljše, manj bomo utrujene in lažje plule po nepredvidljivih valovih menopavze.


Bodi redno telesno aktivne

Ne potrebujete teči maratonov, pravzaprav so dolgi, kardio treningi, celo odsvetovani, saj lahko višajo nivo kortizola in s tem obremenjujejo organizem. Nasprotno pa je zmeren trening z dodatno težo, z utežmi, priporočljiv. Tak način vadbe pomaga ohranjati mišično maso in zmanjšuje dejavnike za nastanek osteoporoze. Hkrati pa ti tudi vadba z utežmi lahko kar konkretno pospeši srčni utrip in tako spravi v pogon kurjenje maščob. Poudariti pa je potrebno kako pomembno je, da se taka vadba izvaja pravilno, saj drugače hitro lahko pride do kakšne neželeno poškodbe. 

Redna telesna vadba te bo popeljala k boljšemu spancu in izboljšala razpoloženje. Seveda pa tudi pomagala ohraniti zdravo telesno težo. 


Jej hrano bogato z beljakovinami

Poskrbi za to, da boš ob vsakem obroku zaužila tudi nekaj beljakovin. Hrana, ki je dovolj bogata z beljakovinami je ključna za ohranjanje mišične mase. Nasiti te za dlje časa, telo pa porabi tudi več kalorij za prebavo beljakovin kot npr. enostavnih ogljikovih hidratov. 

Si vedela, da je izpadanje las lahko tudi posledica pomanjkanja beljakovin?

 V obdobju menopavze, ko naši lasje že tako ali tako začnejo izgubljati volumen in postajajo suhi, je tako dobro nameniti dodatno pozornost prehrani in poskrbeti za zadosten vnos beljakovin.


Zmanjšaj vnos sladkorja in predelane hrane

Sladkor in predelana hrana so izredno velik dejavnik za poslabšanje simptomov. Taka prehrana povzroča velika nihanja sladkorja v krvi. Posledično smo razdražljive, višja pa je tudi verjetnost za razvoj depresije.

Namesto sladkarij si privošči sadje. Tako boš hkrati poskrbela za vnos vlaknin, vitaminov in mineralov. 


Jej hrano bogato s fitoestrogeni

Fitoestrogeni so spojine, prisotne v nekaterih rastlinah, živilih, ki posnemajo delovanje estrogena v telesu. Ravno zaradi visoke vsebnosti fitoestrogenov v prehrani Azijk, imajo te veliko manj težav z vročinskimi oblivi, kot ženske v zahodnem svetu. Hrana, bogata s fitoestrogeni je predvsem soja in izdelki iz nje kot npr. tempeh in tofu. Fitoestrogena najdeš tudi v lanenih, sezamovih semenih ter fižolu. 


Pij dovolj vode

Suhost (kože, vagine, las), ki jo ženske izkušajo med menopavzo je posledica nižjega nivoja estrogena. S pitjem zadostne količine vode, poskrbimo, da je telo hidrirano, zmanjšamo napihnjenost in poskrbimo za občutek sitosti ter tako lažje reguliramo telesno težo. Poleg tega pa tudi nekoliko spravimo metabolizem v pogon.


Jemlji naravna prehranska dopolnila

Zakaj bi trpele in dovoljevale, da nam vsi ti neprijetni simptomi grenijo življenje, ko pa jih lahko precej omilimo. In to na naraven način . 

S preverjenimi, naravnimi in kvalitetnimi prehranskimi dopolnili, si lahko zelo pomagamo. 

Vse najbolj učinkovite rastline in zelišča, ki pomagajo uravnavati hormone in blažiti simptome menopavze, sem združila v kapsule Menowell. V tvojem telesu pomagajo vzpostaviti hormonsko ravnovesje, hkrati pa podprejo tudi vse 3 podporne organe (jetra, nadledvično žlezo in črevesje), ki so v obdobju menopavze še posebej pomembni.

Menowell nima stranskih učinkov in simptome menopavze blaži na povsem naraven način.


Viri:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions
https://edition.cnn.com/2007/HEALTH/01/10/peri.menopause/
https://www.webmd.com/women/features/soy-hot-flashes#1
https://draxe.com/health/perimenopause-symptoms/
https://www.healthline.com/nutrition/5-htp-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.rxlist.com/5-htp/supplements.htm
https://www.healthline.com/health/dong-quai-ancient-mystery#benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1608/griffonia-simplicifolia
https://www.healthline.com/nutrition/wild-yam-root#health-claims
https://www.franciscanhealth.org/news-and-events/news/first-signs-perimenopause
https://www.healthline.com/health/menopause#diagnosis

Pomaga uravnavati hormone in blažiti simptome menopavze
background
80 Mnenja
MenoWELL
60 KAPSUL
Na Zalogi

Naravna zeliščna mešanica za ženske, ki bi rade imele od menopavze več, kot le neprijetne simptome. Posebna mešanica MenoWell vseuje kar 10 naravnih izvlečkov zelišč. 100% rastlinskega izvora.

Od €26.00
Sorodni članki
Anti age jedilnik: 10 vrst živil za lepoto od znotraj navzven
Lepa in mladostna koža. To je ideal, h kateremu v današnji družbi vsi stremimo. Ne gre zgolj za videz. Ste se kdaj sprašev...
Kako stres (trajno) škoduje vaši prebavi
Stres. Beseda, ki jo lahko slišite v vsakem pogovoru. O njem prebirate v vseh člankih, povezanih z zdravjem. Postal je gla...
Prepustno črevesje - krivec za kronična vnetja in avtoimune bolezni
Razdraženo/prepustno črevesje pomeni, da stena črevesja postane luknjičasta in tako lahko delno neprebavljeni proteini in ...