Kako pripraviti telo za uspešno zanositev?
Ženske in pari, ki pri meni iščejo pomoč in nasvet, pridejo kar v 60 % z razlogom, ker želijo izboljšati svojo plodnost in reproduktivno stanje, da bi zanositev lahko dosegli naravno. Zdi se, da se vse bolj prebuja zavedanje o pripravi telesa na zanositev, poleg tega pa si skoraj vsak par sprva želi poskusiti to doseči na naraven način.

Članek je pripravila:
Alison Kogoj - licencirana svetovalka za naravno plodnost z večletnimi izkušnjami, sistemsko-relacijska terapevtka, dipl. med. sestra in predavateljica

Ali ste se kdaj vprašali: “Bova lahko imela otroke?” Ali pa: “Ali bodo moji otroci lahko imeli otroke?” Danes je zanositev in donositev otroka za marsikateri par težak izziv. V razvitem svetu se vsak šesti par srečuje s težavo pri doseganju zanositve. Uradna medicina stanje, ko par po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ne zanosi, imenuje neplodnost. Na drugi strani pa nam statistike kažejo, da se vsaka četrta nosečnost predčasno zaključi, pri čemer nastopi spontani splav ali mrtvorojenost otroka.

Da bi par lahko povečal možnost za uspešno zanositev, je priprava telesa za ta veliki dogodek izjemno pomembna. Poleg tega pa se žensko telo s tem pripravlja tudi na obdobje nosečnosti in obdobje po porodu. V nadaljevanju se bomo dotaknili šestih področij, na katera je smiselno pogledati in jih po potrebi tudi izboljšati, še preden prične par aktivno delati na zanositvi. Za uspešno zanositev in nosečnost je pomemben zdrav življenjski slog. To pa vključuje zdrave prehranjevalne navade, telesno aktivnost, obvladovanje stresa, opustitev slabih razvad in nadzor nad kronično boleznijo.  


Zdrave prehrajevalne navade

Na tem mestu ne bomo govorili o dietah, ki vas bodo čudežno naredile “bolj plodne”. Različne diete niso za vse enako učinkovite, poleg tega pa smo ob dietah pogosto kmalu nazaj na starih tirih. So pa pomembne zdrave prehranjevalne navade.

Prehrana naj bo raznolika in bogata. Naj vključuje dovolj zdravih maščob, kalorij, beljakovin in proteinov, sestavljenih ogljikovih hidratov, vlaknin, fermentiranih živil, sadja, zelenjave, zelišč in začimb. Dobro pa se je izogibati enostavnim ogljikovim hidratom in sladkorju, sladkim pijačam, slanim prigrizkom, mastni in hitro pripravljeni hrani ter hrani, ki že pripravljena stoji v plastični embalaži. Poleg tega pa je pomembno, da so obroki smiselno razporejeni preko celega dne, kar vključuje od 3 do 6 manjših in večjih obrokov na dan. Takšen način namreč pripomore k ustrezni ravni inzulina v krvi, kar ugodno vpliva na ustrezno ravnovesje tudi spolnih hormonov.

Če se srečujete s kakšnimi bolj specifičnimi težavami ali kroničnimi boleznimi, se je dobro individualno posvetovati tudi s strokovnjakom, ki vam bo svetoval in vas podprl glede na vaše stanje, potrebe in želje.


Telesna aktivnost

Telesna teža in telesna aktivnost imata prav tako vpliv na reproduktivno zdravje, kar velja za oba spola. Možnosti za zanositev so večje, kadar je telesna teža v mejah normale glede na višino posameznika. Optimalen indeks telesne mase (ITM) je v razponu med 19 in 25.

Ženske s prekomerno telesno težo so bolj podvržene motnjam “hipotalamus-hipofizno-ovarijske osi” in pogosto trpijo zaradi motenj menstruacije (neredni menstrualni ciklusi, boleče menstruacije, obilne krvavitve, odsotnost ovulacije). Pri povečani telesni teži pogosto prihaja tudi do neravnovesja v krvnem sladkorju in prevelike proizvodnje estrogena, kar povzroča motnje pri zorjenju jajčnih celic (odsotnost ovulacije) ter neustrezno zadebeljevanje endometrija (oplojena jajčna celica se ne more vgnezditi v maternično sluznico). Povišana telesna teža je pogosto povezana tudi s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), ki pomembno prispeva k težavam pri doseganju zanositve.

Težava se pojavlja tudi v obratni smeri, pri prenizki telesni teži oziroma pri prenizkem ITM. Pri ženskah, ki imajo ITM nižji od 18, se pojavi odsotnost ovulacije in izguba menstruacije, saj se količina maščobnih celic v telesu tako zmanjša, da se ustavi izločanje hormonov, ki urejajo delovanje jajčnikov. Enak učinek imajo tudi ekstremne diete z zelo nizkim vnosom kalorij na dan (pod 1000 kcl) ter zelo intenzivna telesna vadba. Ob odsotnosti ovulacije ni mogoče zanositi in v tem primeru se stanje ne izboljša niti ob dodajanju hormonov.

Ženske, ki niso telesno aktivne ali pa se srečujejo s previsoko telesno težo, naj razmislijo o uvedbi gibanja vsaj trikrat tedensko. Ženske, ki so intenzivno telesno aktivne, pa naj telesno aktivnost zmanjšajo.


Obvladovanje stresa

Stres pogosto pripomore k težavam pri doseganju zanositve, predvsem pri ženskah. Ena izmed raziskav je pokazala, da lahko prekomerna izpostavljenost stresu podvoji tveganje za težave pri doseganju zanositve. Ženske, ki so podvržene visokemu nivoju stresa, imajo tako dvakrat manj možnosti, da bodo v naslednjem letu zanosile, v primerjavi z ženskami, ki niso izpostavljene stresu. Pri ženskah, ki so pogosto ali neprestano izpostavljene stresu, ima nadledvična žleza veliko dela, saj nenehno izloča hormone, ki skrbijo za odziv “boj ali beg”.

Ob dolgotrajnem povečanem izločanju stresnih hormonov prihaja tudi do neustreznega ravnovesja med spolnimi hormoni, kar lahko rezultira v motnje ovulacije in druge motnje reproduktivnega sistema. Poleg tega pa lahko visoka raven kortizola hitro povzroči porušenje imunskega sistema.



Če ste pogosto pod stresom ali preobremenjeni, si večkrat na teden poiščite aktivnost, ki vas bo umirila in odtegnila od dela in skrbi, na primer sprehod v naravo, pričnite z redno meditacijo ali jogo, privoščite si sproščujočo kopel. Zelo pomemben je tudi zadosten in kakovosten spanec, saj se takrat tvori hormon melatonin, ki pomembno vpliva tudi na ustrezno tvorbo in ravnovesje spolnih hormonov.




Slabe razvade

Opustite kajenje in pitje alkohola, zmanjšajte vnos kofeina.

Cigaretni dim vsebuje več kot 4.000 kemikalij in je povezan s številnimi zdravstvenimi zapleti, od srčno-žilnih bolezni do hormonskih motenj. Ugotovili so, da imajo kadilke večje tveganje za težave pri doseganju spočetja v primerjavi z nekadilkami. Pri kadilkah je bila pogosteje opažena zmanjšana zaloga jajčnih celic, pomanjkanje plodne sluzi in prekratka lutealna faza menstrualnega ciklusa. Zabeležili so tudi negativne vpliva kajenja na jajcevode in maternico, prav tako pa naj bi bile kadilke bolj nagnjene k izvenmaternični nosečnosti.

Pri ženskah in moških, ki pogosteje uživajo alkohol, so ugotovili več težav v povezavi z doseganjem zanositve, kot pri zmernih in občasnih uživalcih alkoholnih pijač. Alkohol bistveno pripomore tudi k temu, da se v telesu nakopiči več škodljivih snovi, kot pa jih zmore telo sproti izločati. Pri ženskah to dviga estrogen, kar zavira ovulacijo, pri moških pa vpliva na poslabšano gibljivost semenčic in zmanjšano število le-teh.

Uživanje kofeina je povezano s povečanim tveganjem za prekinitev nosečnosti. Kofein med drugim zmanjša sposobnost telesa za absorbcijo železa, ki je pomemben mineral za zdravo nosečnost. Priporočena dnevna količina pijač, ki vsebujejo kofein je do 200mg/dan, še boljša pa je zamenjava kave za brezkofeinsko kavo ali okusen čaj.


Uredite svojo diagnozo

V kolikor se srečujete s sladkorno boleznijo, z visokim krvnim tlakom, z boleznijo ščitnice, s PCOS, endometirozo ali s kakšno drugo kronično boleznijo, se pred načrtovanjem nosečnosti posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom. Seveda to ne pomeni, da v teh primerih ne smete zanositi. Pomembno pa je, da je vaša bolezen pod kontrolo, da je urejena terapija, ki vam jo je svetoval zdravik, da so izvidi v mejah normale, vi pa ob tem nimate zdravstvenih zapletov in skrbite za svoje zdravje tudi z ustreznim življenjskim slogom.


Ob rednem jemanju nekaterih terapij se zanositev odsvetuje, zato se glede načrtovanja nosečnosti še pravi čas pogovorite s svojim zdravnikom, da vam lahko terapijo ustrezno zamenja oziroma prilagodi.


Začnite spremljati svoj menstrualni ciklus

Začnite spoznavati, razumevati in spremljati vaš menstrualni ciklus! Ja, prav ste prebrali. S pomočjo opazovanja indikatorjev plodnosti kot so vaginalni izcedki, merjenje bazalne temperature, samopreiskovanje metarničnega vratu ali uporaba ovulacijskih testov, se lahko naučite iz menstrualnega ciklusa določati plodno okno in s tem predvideni čas ovulacije. S spolnostjo v plodnem oknu pa bistveno povečate možnost za uspešno zanositev.

Kadar zanositev načrtujemo, je priprava telesa na oploditev in na obdobje nosečnosti pomembna! Tudi vrtnar zgodaj spomladi pripravi zemljo, da bodo lahko semena, ki jih bo vanjo posadil, uspešno vzklila. Zakaj ne bi torej enako naredili z našim telesom in s tem povečali možnost za uspešno oploditev in donositev otroka?



Svoje telo in reproduktivne organe lahko pri tem dodatno podpreš z Ovary Care kapsulami. Vsebujejo mešanico Mio-inozitola in Caronositola®️ (ali D-chiro-inozitol). Caronositol®️ je izvleček rožiča, z visoko vsebnostjo D-pinitola. V kapsulah se nahajata v telesu naravnemu razmerju 40:1. Dodana sta jima še vitamin D in aktivna oblika folna kisline. Ovary Care na naraven način podpira ravnovesje ženskih hormonov, urejen menstrualni cikel ter zdravje jajčnikov (še posebno pri PCO in PCOS) in drugih reproduktivnih organov.





Viri in literatura

Billings, E. and Westmore A. (2008) The Billings Method: using the body’s natural sign of fertility. Šestnajsta izdaja. Melburne: WOOMB.

Briden, L. (2022) Are You Eating Enough to Get a Period? The Period Revolutionary, 16.4.2022. Dostopno na: https://www.larabriden.com/blog/page/3/ (Dostop: 29.9.2022).

Bussell L., Heller B., Quinn T. (2010) Fully Fertile: A Holistic 12-Week Plan for Optimal Fertility. Vermont: Inner Traditions – Bear & Company.

Goodman, J. (2020) Kako preživeti v toksičnih časih? Iz original naslova Staying alive in toxic times prevedla Korošec, I.L. Prva izdaja. Ljubljana: Vida, d.o.o.

Hillgers, T.W. (2010) The NaPro Technology Revolution: Unleashing the Power in a Woman's Cycle. New York: Beaufort Books.

Priporočamo
background
12 Mnenja
Ovary Care
120 Kapsul
Na Zalogi

Ovary Care je mešanica mio-inozitola, folne kisline in drugih sestavin, ki na naraven način podpirajo ravnovesje ženskih hormonov, urejen menstrualni cikel ter zdravje jajčnikov in drugih reproduktivnih organov.


Od €27.00
Sorodni članki
POMEN ZDRAVE ČREVESNE MIKROBIOTE V NOSEČNOSTI
“Uživanje mikrobioloških kultur (probiotikov) med nosečnostjo je varno in zaradi mnogih pozitivnih učinkov tudi priporočlj...
8 živil, ki pomagajo uravnavati ženske hormone
Hormoni so snovi, ki dirigirajo tvojemu zdravju in dobremu počutju. Dokler so v ravnovesju in nemoteno opravljajo svoje na...