Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
SESTAVINE
Amarant skleda
- 60 g bio amaranta Eko Škrnicl
- 300 ml vode (+ dodatno po potrebi)
Mariniran tofu
- 100 g sojinega tofuja
- 2 jedilni žlici olivnega olja (dodani ločeno)
- 1 jedilna žlica sojine omake
- ščep popra
- ½ čajne žličke sladke paprike
- ¼ čajne žličke ingverja
Praženi oreščki
- 30 g pekan oreščkov
- ščep soli
Dodatki
- 1 srednje velik korenček
- ¼ pora
- ¼ kumare
- 1 jedilna žlica sojinih kalčkov
- ¼ svežega manga
- sezam
Preliv
- 3 jedilne žlice kokosovega (ali drugega) jogurta
- 1 jedilna žlica izstisnjenega soka limete (več po okusu)
- ščep mletega čilija (opcijsko)
- ščep bazilike
POSTOPEK
-
V večjem loncu skuhajte amarant po navodilih - v osoljeni vodi kuhajte amarant približno 20-25 minut. Na 1 merico amaranta dodajte 2,5 merice vode (jaz sem dodala približno 300ml in dodajala sproti po potrebi dodatno vodo. Kuhan amarant prestavite v pripravljeno skledo.
-
Medtem pripravite pražene oreščke. V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite pekan oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo.
-
Pripravite tofu. Tofu narežite na manjše kocke velikosti 1cmx1cm in jih v krpi dobro ožamite, da iz njih odteče odvečna voda. Ožet tofu v manjši skledi zmešajte z žlico olivnega olja, žlico sojine omake, ščep popra ter dodatne začimbe po okusu: odlične so sladka paprika, česen v prahu, ingver itd. Za bolj intenziven okus marinirajte tofu vsaj 30 minut, lahko pa ga zlijete na ponev kar z omako, v kolikor se vam mudi.
-
Manjšo ponev segrevajte na srednjem ognju. Na segreto ponev dodajte žlico olivnega olja. Dodajte mariniran tofu in ga pecite tako dolgo, da se robovi obarvajo rjavo in postane tofu hrustljav. Odstavite in pripravite zelenjavo.
-
Izbrano zelenjavo operite in narežite na poljubne kose.
-
Kuhan amarant prestavite v pripravljeno skledo. Pripravite še preliv.
-
V manjši skodelici zmešajte jogurt po izbiri, limetin sok in dodajte čili ali druge začimbe po okusu. Zmešajte in postavite na stran.
-
Pripravite skledo. Amarant naj bo osnova, na njo pa dodajte tofu, pekan oreščke, pripravljeno sadje in zelenjavo in vse skupaj prelijte z izbranim prelivom. Po želji posujte s sezamom in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič