Že dolgo časa nisem delila nobenega recepta za domač sladoled. Tokrat sem preizkusila novo kombinacijo. Ker sem jo delala prvič, se pri sestavinah malce narobe razporedila, zato bom v receptu kar popravila količine, katere bom naslednjič upoštevala tudi sama. Da se razume, okus je super, le konsistenca me ni 100% zadovoljila. :)
Sestavine
- 500 g zamrznjenih (ali svežih) borovnic
- 1 manjša zamrznjena banana
- 50 g indijskih oreščkov
- 2 dcl kokosovega mleka iz pločevinke
- 2 žlici riževih proteinov
- 2 žlici kokosovega masla (če ga nimate, povečajte količino kokosovega mleka za 0,5 dcl - 1 dcl
- 2 žlici xyilitola v prahu
- kokosovo olje
- himalajska sol
- oluščena konopljina semena
Priprava
Indijske oreščke namakamo vsaj 2 uri. Nato speremo in osušimo, ter popražimo na žlici kokosovega olja, toliko da rahlo porjavijo. Na koncu malce solimo s himalajsko soljo.
Oreščke na hitro zmeljemo. Dodamo 2,3 žlice mleka in miksamo toliko časa, da dobimo kar se da gladko konsistenco, videz masla.
Na sliki vidite, da sem oreščkom dodala tekoče sestavine. Boljše bi bilo, da bi najprej naredila samo maslo iz oreščkov in ostalo dodajala naknadno k borovnicam.
V večji blender dodajte borovnice in zamrznjeno banano. Med mešanjem postopoma dodajajte vse druge sestavine. Torej maslo indijskih oreščkov, xyilitol, riževe proteine ter mleko in kokosovo maslo.
Ko se vse sestavine res dobro premešajo med seboj, maslo prelijte v poljuben model. Posujte z borovnicami in konopljinimi semeni. V zamrzovalniku pustite vsaj nekaj ur.
Sladoled vzemite ven iz zamrzovalnika vsaj 10 min prej.