Pikniki in žar hrana doma, ob jezeru ali na morju. Tokrat enostavni veganski burger s fižolovim polpetom s kvinojo ter odlično mango omako.
Sestavine za 4 burgerje (polpete)
- 260 g kuhanega rdečega fižola (kidney)
- 50 g mešane kvinoje
- 3 žlice koruze
- 1/4 večje čebule
- 1 žlica zlatih lanenih semen (laneno jajce)
- BBQ omaka 2 -3 žlice (po okusu)
- 1/4 žličke mlete kumine
- origano
- česen v prahu
- 2 žlici čičerikine moke
- 3 žlice krušnih drobtin
Za mango omako
- 1/3 svežega manga
- čili v prahu
- limona
Priprava
Fižol lahko čez noč ali vsaj par ur namakamo in kuhamo do mehkega.
Vmes skuhamo tudi 50 g kvinojine mešanice. Žličko lanenih semen zmeljemo in jim dodamo 4 žličke vode ter premešamo parkrat v roku petih minut, da želira.
Nato ohlajeno kvinojo (1/2) in fižol prestavimo v blender, dodamo čebulo, koruzo, laneno "jajce", začimbe in BBQ omako.
Vse to dobro zmiksamo. Med miksanjem dodamo še 2 žlici čičerikine moke.
Maso prestavimo v posodo, dodamo preostalo kvinojo in še nekaj krušnih drobtin, da bo masa lepo kompaktna. Oblikujemo 4 srednje velike polpete (v velikosti bombete). Za pol ure postavimo v hladilnik.
Med tem, ko imamo v hladilniku polpete pripravimo še mangovo omako. 3/4 manga olupimo in narežemo, prestavimo v posodico, dodamo nekaj limoninega soka in čilija po vašem okusu. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom.
Polpete pečemo na vsaki strani 8 minut, vmes večkrat obrnemo in pečemo počasi.
Ko sestavljamo burger začnemo z mango omako, nato dodamo zeleno solato ali rukolo, kvinojino-fižolov polpet, zopet mangovo omako in nekaj rdeče čebule.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke