Za vegane sem pripravila bogat in razgiban meni s katerim ne gre zgrešiti. Vaše brbončice bodo zagotovo poplesavale. Pri kateri jedi najbolj, pa ugotovite sami :).
Predjed: Cvetačni namaz s currijem in korenček v listnatem testu
Sestavine
Namaz
- pol cvetače
- pest BIO indijskih oreščkov
- BIO Curry v prahu (1 žlička)
- 3 stoki česna
- olivno olje
- limona
- kokosov napitek
- himalajska sol
- + BIO Pinjole in drobnjak
Priprava
Cvetačo kuhamo v slani vodi 8 minut in jo nato jo odcedimo.
Na olivnem olju popražimo narezan česen, dodamo cvetačo in žličko curryja ter pražimo še 2-3 minute. Malo ohladimo, vmes zmeljemo indijske oreščke, popražimo še pinjole in narežemo drobnjak.
Cvetačo prestavimo v posodo za miksanje, dodamo indijske oreščke, nekaj kapljic limoninega soka, olivno olje, ki nam je ostalo v posodi kjer smo pražili česen in pinjole, miksamo.
Postopoma dodajamo malo kokosovega mleka, da dobimo lepo gladko, mazljivo zmes.
Korenčki v listnatem testu
Priprava
Korenje olupimo in narežemo na pol. Kuhamo v slani vodi dobrih 5 minut.
Odcedimo iz vode, ohladimo in jih Nato zavijemo v približno 3-4 cm široke rezine listnatega testa.
Pečemo na 200 stopinj približno 20 min oz. toliko, da se testo speče. Postrežemo poleg cvetačnega namaza.
Glavna jed: Ohrovtovi zavitki in bučni pomfri
Sestavine
- ohrovt
- BIO Ajdova kaša (namočena čez noč) (5 žlic)
- BIO Rdeča leča (3 žlice)
- BIO Fižol mung (3 žlice)
- BIO mešanica začimb (3 žlice)
Priprava
V 3 žlice olivnega olja zmešamo žličko curryja, pol žlice peteršilja, poper, 4 stroke popraženega česna. Dobro zmešamo in polijemo čez filo, premešamo in naknadno solimo po občutku.
Ajdovo kašo, lečo in fižol namočite čez noč. Naslednji dan skuhajte – lahko že v naprej. Pred pripravo zvitkov: ohrovt izberite čim večji, z velikimi listi, da boste zvitke lažje zavili.
Dokaj pomemben korak je ta, da damo liste v posodo in jih za 2 minuti prelijemo z vročo vodo, vendar ne vrelo vodo. Ko jih vzamemo iz vroče vode jih takoj splaknemo pod mrzlo. Tudi to nam omogoča lažje zavijanje, saj znajo biti listi kar trdi.
Posebej naredimo mešanico in jo postopoma, med mešanjem, prelivamo čez mešanico kaše, fižola in leče. Napolnimo liste in jih zavijemo v lep zvitek ter zapičimo zobotrebec, ki bo držal skupaj.
Bučni pomfri
Hokaido bučo olupimo, narežemo na rezime, naoljimo in malo posolimo.
Vse skupaj pečemo nekje 10 minut na 180 stopinj nato povečamo na 200 za dodatnih 5-10 minut. Vmes bučo premešamo.
Če so zvitki že lepo obarvani, jih predčasno vzemite ven. Za dodatno popestritev dodamo če češnjev paradižnik.
Sladica: Kokosova potica s čokolado
Sestavine
- 320 g BIO Fine pirine polbele moke (testo je sicer malo razpokalo, zato definitivno naslednjič izberem BIO Pšenično moko, kar priporočam tudi vam. Moje prvo eksperimentiranje s pirino moko pri peki potice se ni obrestovalo, tako kot sem si želela :))
- 80 g BIO Prosene moke
- 300 ml kokosovega mleka
- 25 ml BIO Kokosove maščobe
- žlička Himalajske soli
- 3 žlice BIO Kokosovega sladkorja
- 5 g suhega kvasa
Fila
- 300 g temne čokolade
- 4 žlice stepene kokosove smetane
- nekaj žlic kokosovega mleka (dodajamo počasi)
- 100 g kokosove moke
- 2 žlici brezovega sladila (ali drugega sladila)
Priprava
Sestavine zmesimo v voljnato testo. Testo se ne sme prijemati rok ali posode, po potrebi dodajamo tekočino ali moko.
Testo pustimo vzhajati eno uro, nato ga razvaljamo in nadevamo, zavijemo in pred peko vzhajamo še eno uro.
Pečemo nekje 45-50 minut na 180 stopinj.
Za recept smo uporabili naslednje izdelke iz naše trgovinice