Silvestrski meni
Leto se zaključuje in čas je, da se od njega poslovimo v krogu prijateljev, družine in ostalih bližnjih in nam dragih ljudi.
Pripravili smo vam izjemno dober silvestrski meni, ki lahko služi za novoletno kosilo ali silvestrsko večerjo, ki nas bo vse navdihnila za nadaljnjo zdravo pot v prihajajočem letu.
Predjed - Mediteranska tunina solata s prepečenim kruhom
Sestavine
- tuna
- čebula
- BIO bazilika
- drobnjak
- BIO fižol mung
- olive
- limona
- Himalajska sol
- BIO Poper
- majoneza
- paradižnik + češnjevec
- koščki kruha, toast ali po želji krekerji
Dan pred pripravo namočimo fižol mung in ga naslednji dan kuhamo približno 15-20 min.
Tuno razkosamo, dodamo narezano čebulo, češnjevec, fižol, olive, začimbe, nekaj kapljic limone in premešamo. Nato dodamo še 2 žlički majoneze in še enkrat premešamo.
Nadevamo v paradižnik – lahko pa tudi enostavno postavite v posodo. :)
Popečemo kruhke ali toaste, svežo solato pa si lahko privoščimo tudi s krekerji.
Glavna jed - Hrustljav losos z javorjevim sirupom
Sestavine
- losos
- BIO javorjev sirup
- BIO Orehi
- pražena čebula (kupljena)
- limona
- BIO česen
- rdeča paprika
- BIO Poper
- olivno olje
- + krompir
- + špinača
Priprava
Najprej pripravimo hrustljav nadev.
Pest orehov zdrobimo v manjše koščke, dodamo 2 žlici pražene čebule, 1 strok česna, malo sladke rdeče paprike v prahu, 3 žlice javorjevega sirupa, 1 žlico olivnega olja in 2 žlici limone ter dobro premešamo.
Nadevamo lososa iz obeh strani ter damo v hladilnik za vsaj uro do dve. Kasneje pripravimo krompir za pečenje, 15 pred koncem pa v pečico dodamo še lososa.
Na krožniku lososa serviramo na sveži špinači.
Sladica - Čokoladna kraljica
Testo
- 100 g drobno mletih BIO Ovsenih kosmičev
- 150 g BIO Zmletih lešnikov + 50 celih za dekoracijo pite
- 100 g BIO mandljev
- 120 g BIO kokosovega olja
- sok manjše pomaranče
- 2 žlici BIO Javorjevega sirupa
- Himalajska sol
Krema
- 550 g čokolade
- 3,5-4 dcl mandljevega mleka
- 60 g (stopljenega) BIO kokosovega olja
- 3-4 žlice pomarančnega soka
- rum po želji ;) (1/2 zamaška)
Priprava
Ogrejemo pečico na 160 °C in lešnike vstavimo v pečico za 10 minut, malo premešamo in pustimo še 5 minut, nato ohladimo in zmeljemo. Zmeljemo tudi mandlje. Stisnemo sok pomaranče in stopimo kokosovo olje.
V posodi zmešamo vse suhe sestavine za testo ter jim dodamo še tekoče. Oblikujemo v pekaču za pito in pečemo 15 minut na 180 °C.
Priprava kreme je zelo enostavna. V posodo nadrobimo čokolado po koščkih, mandljevo mleko in kokosovo olje pa dobro pogrejemo (a ne zavremo) v posodi. Prelijemo čez čokolado in pokrijemo posodo za slabih 5 minut.
Nato čokolado dobro premešamo v tekočo kremo. Dodamo še pomarančni sok po žlicah in po želji rum. ;)
Kremo prelijemo čez testo, damo v hladilnik za pol ure, nato jo okrasimo z lešniki in pomarančo, ter vrnemo v hladilnik še za pol ure, da se krema dokončno strdi.
Kasneje lahko torto hranimo tudi izven hladilnika, če doma le nimamo pretoplo :) .
Dober tek! Brez skrbi se najejte do onemoglosti, saj imamo v januarju že pripravljen program razstrupljanja ;) ;)
Za to večerjo smo uporabili naslednje izdelke iz naše trgovinice