Za vas smo pripravili super vegetarijanski meni, ki ga lahko uporabite za božično ali silvestrsko večerjo.
Predjed in sladico lahko pripravite že zjutraj ali pa celo en večer prej in vas počaka v hladilniku.
Tako boste pred večerjo imeli manj dela, rižota z domačim pestom pa vam bo vzela pol urice časa.
Predjed: Kremne sirove kroglice in marelice v beli čokoladi s sončničnimi semeni
Sestavine za 8 kroglic
- 250 g svežega kremnega sira (namaz)
- 50 g ribanega sira (edamec in parmezan)
- nasekljan drobnjak
- mleti orehi
- brusnice
- grisini
Priprava
V posodici zmešamo
- kremni sir,
- nariban sir in parmezan,
- drobnjak in
- mlete orehe.
- nekaj kapljic limone.
Z rokami oblikujemo v srednje velike kroglice ter jih postavimo za 20 min v zamrzovalnik.
Ko postanejo bolj kompaktne jih povaljamo še v orehih, drobnjaku in dodamo še brusnice.
Zraven priložimo grisine, s katerimi bomo kroglice pojedli.
Marelice
Sestavine
- Bela čokolada
- Bio marelice
- Bio sončnična semena
Stopimo nekaj bele čokolade, vanjo pomočimo polovico marelic ter posujemo s sončničnimi semeni. Postavimo v hladilnik ali zunanji hladilnik (balkon ;)), da se čokolada strdi.
Glavna jed: Rižota s špinačno-bazilikinim pestom
Sestavine
- bio beli dolgi polnozrnati riž (250 g)
- špinača (40 g)
- bio bazilika (25 g)
- parmezan (45 g)
- BIO pinjole (35 g)
- 1 strok česna
- limona
- olivno olje (cca. 2 dcl)
- češnjevec
Priprava
Operemo riž in ga skuhamo v dvakratni količini vode (po potrebi kasneje še dodajamo).
kuhamo ga približno 20-25 min.
Medtem pripravimo pesto.
Popražimo pinjole. Operemo špinačo in baziliko, naribamo parmezan, narežemo česen.
Vse skupaj damo v sekljalnik, dodamo še pinjole (malo jih pustimo za po vrhu rižote), nekaj kapljic limone, malenkost soli, nekaj olivnega olja – preostalega dodajamo naknadno.
Ko je riž kuhan ga premešamo s pestom, dodamo še češnjevec in pinjole, po želji tudi že malo parmezana.
Sladica: Čokoladna torta z malinami (končno! :D)
Testo
- 100 g BIO fine pirine polbele moke
- 2,5 žlici BIO kakava v prahu
- 2 žlici BIO rožiča v prahu
- 85 g BIO kokosovega sladkorja
- 1 žlička sode
- 0.5 žličke vinskega kamna
- 2dcl ml kokosovega mleka
- 5 žlic BIO kokosovega olja
- 3/4 žličke BIO kardamoma v prahu
Priprava
Zmešamo suhe sestavine in jim dodamo mokre. Mešamo, da dobimo gladko, srednje tekočo maso. Prelijemo v pekač in pečemo 25 min na 180 stopinj.
Krema
- 4-5 žlice BIO kokosovega olja
- 4 žlice BIO kakava v prahu
- 2 manjša avokada
- 1 žlička BIO vanilije v prahu
- 5 žlic BIO Agavinega sirupa
- malo kokosovega mleka ali vode, če je masa preveč gosta. Mora biti lepo mazljiva.
- maline (85 g)
- konfitura (3,5g - da naredimo bolj gost malinin namaz – po priloženem navodilu)
Priprava
Vse sestavine zmiksamo v lepo mazljivo čokoladno kremo.
Ohlajeno testo prerežemo na pol namažemo slabo polovico avokadove kreme, dodamo malinin namaz in pokrijemo z vrhnjo plastjo.
Preostalo kremo namažemo po vrhu in naokoli torte.
Če vam ostale še kaj malininega namaza za na res tanko premažite ob robu torte in na vrhu.
Okrasimo z malinami in jih posujemo s sladkorjem v prahu.
V hladilniku pustimo počivati vsaj 2 uri.
Priprava malininega namaza
Malinam dodamo 2-3 žlice sladkorja ter slabo žlico limoninega soka.
Na hitro spiriramo s paličnim mešalnikom.
Nato dodamo slabe 3,5 grame konfiture in spiriramo še nekaj minut.
Vmes in pred mazanjem lahko kako minuto počakamo, da vidimo kako se zgosti. Moj namaz je bil lepo mazljiv, ne preveč tekoč.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje sestavine iz naše trgovinice