Vegetarijanska Božična večerja

Za vas smo pripravili super vegetarijanski meni, ki ga lahko uporabite za božično ali silvestrsko večerjo.

Predjed in sladico lahko pripravite že zjutraj ali pa celo en večer prej in vas počaka v hladilniku.

Tako boste pred večerjo imeli manj dela, rižota z domačim pestom pa vam bo vzela pol urice časa.

 

Predjed: Kremne sirove kroglice in marelice v beli čokoladi s sončničnimi semeni

 

Sestavine za 8 kroglic

 

  • 250 g svežega kremnega sira (namaz)
  • 50 g ribanega sira (edamec in parmezan)
  • nasekljan drobnjak
  • mleti orehi
  • brusnice
  • grisini

 

 

 

Priprava

 

V posodici zmešamo

  • kremni sir,
  • nariban sir in parmezan,
  • drobnjak in
  • mlete orehe.
  • nekaj kapljic limone.

Z rokami oblikujemo v srednje velike kroglice ter jih postavimo za 20 min v zamrzovalnik.

Ko postanejo bolj kompaktne jih povaljamo še v orehih, drobnjaku in dodamo še brusnice.

Zraven priložimo grisine, s katerimi bomo kroglice pojedli.

 

Marelice

 

Sestavine

 

 

Stopimo nekaj bele čokolade, vanjo pomočimo polovico marelic ter posujemo s sončničnimi semeni.  Postavimo v hladilnik ali zunanji hladilnik (balkon ;)), da se čokolada strdi.

 

 

Glavna jed: Rižota s špinačno-bazilikinim pestom

 

Sestavine

 

 

 

Priprava

 

Operemo riž in ga skuhamo v dvakratni količini vode (po potrebi kasneje še dodajamo).
kuhamo ga približno 20-25 min.


Medtem pripravimo pesto.

Popražimo pinjole. Operemo špinačo in baziliko, naribamo parmezan, narežemo česen.

Vse skupaj damo v sekljalnik, dodamo še pinjole (malo jih pustimo za po vrhu rižote), nekaj kapljic limone, malenkost soli, nekaj olivnega olja – preostalega dodajamo naknadno.

Ko je riž kuhan ga premešamo s pestom, dodamo še češnjevec in pinjole, po želji tudi že malo parmezana.

 

Božična večerja recept

 

 

Sladica: Čokoladna torta z malinami (končno! :D)

 

Testo

 

 


Priprava

 

Zmešamo suhe sestavine in jim dodamo mokre. Mešamo, da dobimo gladko, srednje tekočo maso. Prelijemo v pekač in pečemo 25 min na 180 stopinj.

 

Krema

 

 


 

Priprava

 

Vse sestavine zmiksamo v lepo mazljivo čokoladno kremo.

Ohlajeno testo prerežemo na pol namažemo slabo polovico avokadove kreme, dodamo malinin namaz in pokrijemo z vrhnjo plastjo.

Preostalo kremo namažemo po vrhu in naokoli torte.

Če vam ostale še kaj malininega namaza za na res tanko premažite ob robu torte in na vrhu.

Okrasimo z malinami in jih posujemo s sladkorjem v prahu. 

V hladilniku pustimo počivati vsaj 2 uri.

Priprava malininega namaza

 

Malinam dodamo 2-3 žlice sladkorja ter slabo žlico limoninega soka.

Na hitro spiriramo s paličnim mešalnikom.

Nato dodamo slabe 3,5 grame konfiture in spiriramo še nekaj minut.

Vmes in pred mazanjem lahko kako minuto počakamo, da vidimo kako se zgosti. Moj namaz je bil lepo mazljiv,  ne preveč tekoč.



čokoladna torta z malinami

 

Za pripravo recepta smo uporabili naslednje sestavine iz naše trgovinice