Zadnja leta vlada prava burgermanija. Na vsakem koraku si lahko privoščite tak ali drugačen burger.
Lahko je veganski, vegeterijanski ali ekstra mesni. Lahko je rdeč, rumen, črn ali klasičen.
Zelenega nisem zasledila še nikjer.
Kaj daje zeleno barvo našemu burgerju, natančneje bombetkam? Spirulina! Ja, tako je, naravne stvari nam dajejo čudovite naravne barve!
Sestavine za 8 bombetk
Čas priprave bombet: 2 uri
- 2 žlički spiruline zmešani z 1 dcl vode
- 350 g fine pšenične moke
- 120 g koruzne moke
- zavojček kvasa, ki zadostuje za 500 g moke (7g)
- 50 g masla ali kokosovega olja
- 2 žlici olivnega olja
- 2,5 – 3 dcl rastlinskega mleka, npr. nesladkano manljevo
- pol žličke soli in malo sladkorja
- jajce
Priprava
Moko presejemo v posodo, vmešamo sol, malenkost sladkorja, kvas (če imate takega, ki se ne rabi predhodno pripravljat, ampak ga damo direktno v moko). Dodamo še razmehčano maslo (sobna temperatura), olje in razžvrkljano jajce.
Jaz sem vse skupaj prepustila mašini, da meša na manjši jakosti in vmes vlivala mleko.
Proti koncu postopoma vlivajte tudi spirulino. Če je testo še lepljivo dodajte še kakšno žlico moke, vendar postopoma. Testo dajte v posodo, jo pokrite in pustite vzhajati vsaj eno uro.
Nato oblikujte bombetke. Vsaka bombetka je narejena iz 120 g. Ko imate oblikovane, jih zopet pokrijte in pustite še nekaj časa vzhajati.
Nato jih pecite na 190-200 stopinj cca. 20 min.
ČIČERIKINI POLEPETI
Predpriprava: 150 g čičerike namakate čez noč, naslednji dan dobro speremo in kuhamo cca 45 - 50 min.
Sestavine za 8 polpetov
Čas priprave: 40 min
- 300 g kuhane čičerike (150 nekuhane)
- korenček
- 1/3 pora
- par vejic drobnjaka
- manjša čebula
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 2 - 3 žlice ovsene moke
- 100 g feta kozjega sira
Priprava
Kuhano čičeriko zmeljemo in ji dodamo ostale oprane in drobno narezane sestavine.
Dobro premešamo. Stepemo dve jajci ter jima dodamo sol in poper, lahko seveda tudi dodatne začimbe po želji. Prelijemo čez ostale sestavine, dobro premešamo in pretlačimo. Masi dodamo še ovseno moko, da ni preveč mokra. Oblikujemo lepe polpetke in jih za cca. 20 minut postavimo v zamrzovalnik.
Kasneje jih na olju pečemo na zmernem ognju na vsaki strani po 7-8 min. Vmes večkrat obrnemo. Če nam polpeti ostanejo, jih lahko tudi dan ali dva hranite v hladilniku ali pa jih zamrznemo za daljši čas.
Sestava burgerja
- Zelena bombeta
- Majoneza
- Rukola
- Čičerikin polpet
- Redkvice
- Paradižnik
Za pripravo tega recepta smo uporabili naslednje izdelke