S torticami je križ. Po eni strani so okusne in se jim težko upremo, po drugi pa so običajno pripravljene iz sestavin, ki zdravju in prehrani ne koristijo.
K sreči se da sporne sestavine elegantno zamenjati s koristnimi. Tipičen primer je torta iz prosene kaše.
Pozitivne lastnosti prosene kaše
Prosena kaša ima vrsto pozitivnih lastnosti.
Ne vsebuje glutena. Ne obremenjuje prebavnega trakta, uravnava črevesno floro in pospešuje odvajanje vode. Ima še vrsto drugih pozitivnih učinkov.
Pa še okusna je.
Recept za testo
-
5 žlic prosene kaše
- 4 žlice sončničnih semen
- 4 žlice kokosove moke
- sok ene pomaranče
- ščepec himalajske soli
- 1 žlica kokosovega sladkorja
- cca. 3-4 dcl vode
- nekaj kapljic limone
Pomembna je priprava
Proseno kašo čez noč ali za nekaj ur namočimo. Pred uporabo dobro speremo.
Na dobro ogreti ponvi na hitro prepražimo sončnična semena in jih zmeljemo.
V ponvi na hitro prepražimo proseno kašo, nato dodamo sok ene pomaranče, vodo, sol in sladkor ter kuhamo približno 10 minut. Toliko da kaša popije tekočino.
Če se to zgodi že prej, dodamo še malo vode.
Nekje na polovici kuhanja vmešamo še kokosovo moko.
Ko je kaša kuhana, jo malce ohladimo, dodamo v mikser, premiksamo, nato dodamo še sončnična semena in nekaj kapljic limone. Zadnjič premiksamo ter dobljeno maso preložimo v pekač.
Testo za 30 minut položimo v pečico, ki smo jo že predhodno ogreli na 180 stopinj, po peki pa testo ohladimo.
Krema - čokoladni puding
Sestavine
- veganski čokoladni puding
- kokosovo mleko (4,5 – 5 dcl)
- kokosov sladkor (40 g)
- polovica banane
V kokosovem mleku po navodilu skuhamo čokoladni puding kateremu smo dodali sladkor.
Ker gre za samostojno kremo, v naprej svetujem malo manj mleka – se pravi 4,5 dcl, namesto pol litra, da bo puding lepo gost, in ne preveč tekoč, kot v mojem primeru. :)
Puding ohladimo, polovico prelijemo čez podlago, dodamo na koščke narezano banano in prelijemo s preostalim pudingom.
Damo v hladilnik čez noč ali vsaj 5 ur.
Navodila za dekoracijo
Pred serviranjem stopimo čokolado, jo prelijemo po vrhu, dodamo kokosovo smetano in kaki.