Namaz iz sončničnih semen je kot nalašč za zajtrk, saj je izredno hranljiv in bogat z maščobami. Poleg se zelo prileže sveža zelenjava po vaši izbiri. Dobro se kombinira tako s sladkimi kot tudi kislimi okusi.
Sestavine
- sončnična semena
- olivno olje
- himalajska sol
- peteršilj
- origano
- česen
- voda
- dodatki po želji; mi smo izbrali korenje, alfa alfa kalčki, paradižnik
Priprava
Za nekaj ur v vodi namočimo veliko pest sončničnih semen. Namakamo lahko tudi čez noč, če si namaz pripravimo zjutraj za zajtrk.
Semena splaknemo, rahlo osušimo in skupaj s česnom zmiksamo v multipraktiku. Med miksanjem vlivamo olivno olje in malo vode, ter solimo.
Nato dodamo še zelišča in začimbe po želji in okusu. Jaz sem dodala origano in peteršilj. Lahko začinimo tudi s ščepcem sladke rdeče mlete paprike, baziliko. Zmiksamo do gladkega in za pol ure postavimo v hladilnik.
Namaz zdrži tudi čez noč.
Popečemo kruhke in jih premažeš z namazom. Po želji obogatimo tudi z rezinami ovčjega ali kozjega sira.