Praznikov, raznoraznih dobrot in (pre)težke hrane je konec. Januar je super čas, da v svoj vsakdan vnesemo nazaj lahke, hranljive in po možnosti razstrupljevalne jedi.
Začinjeni cvetačno čičerikini polpeti v preprosti solati so super izbira za kosilo ali lahko večerjo.
Sestavine
- ½ glave cvetače
- 150 g kuhane čičerike
- 1 podolgovata rdeča paprika
- 2 čajni žlički zlatih lanenih semen
- 1 bela čebula
- 4 stroki česna
- 1 žlička curryja
- 1/3 žličke kurkume
- ¼ žličke kumine v prahu
- ščep origana
- sol in sveže mlet poper
- 2 žlici ovsene moke + 2 žlici krušnih drobtin
- Solata: kristalka, rukola in olive
- Dodatek: domače maslo indijskih oreščkov
Priprava
Lanenim semenom dodamo 4 žlice vode in premešamo. Med tem, ko pripravljamo ostale stvari za maso, pustimo da želirajo. Vmes večkrat premešamo.
Čičeriko lahko skuhamo že dan prej (ali kupimo kuhano). Cvetačo kuhamo v neslani vodi približno 10 minut.
Narežemo čebulo, česen in papriko. Na nekaj olivnega olja popražimo čebulo, čez par minut dodamo še drobno narezano rdečo papriko in nazadnje česen. Solimo. Pol minute preden končamo s praženjem primešamo še želirana lanena semena.
V multipraktik dodamo ohlajeno cvetačo, čičeriko, kurkumo, curry, kumino in nekaj soli. Premiksamo.
Preložimo v posodo, dodamo praženo mešanico in premešamo.
Masi postopoma dodamo še ovseno moko in krušne drobtine. Dobro premešamo. Poskusimo, če je masa dovolj suha, da lahko oblikujemo polpete. Le ti so še vedno mehki, ne rabijo biti preveč zbiti, zato ne dodamo preveč drobtin ali moke.
Pečemo v ponvi, na nekaj kapljicah olivnega olja in srednjem ognju približno 20 minut. Vmes večkrat obrnemo.
Solati dodamo nekaj bučnega olja, malce soli in par kapljic limete. Dodamo še temne olive in polpete, na katere poljubno namažemo maslo indijskih oreščkov.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke