Obožujem domačo granolo, saj sestavine, predvsem sladkor prilagodim in naredim bolj zdravo in tudi okusno granolo, kot je kupljena. Ta kombinacija z bučnim pirejem in začimbami pričara odličen jesensko zimski okus. Velika prednost je tudi ta, da lahko še dodatno zmanjšamo količino sladkorja oziroma medu ter olja.
Sestavine
- 450 g kosmičev (225 g celih 225 drobljenih) - 25 g od vsakih vzamemo stran in dodamo 3 žlice vode, ter premešamo z rokami
- 3-4 pesti oreščkov (orehi, mandlji, indijski oreščki)
- ena pest bučnih semen
- brusnice (ne pečemo, primemešamo k že pečeni granoli)
- začimbe v prahu - cimet, kardamom, lahko tudi malce ingverja, muškatnega oreščka, pimenta, klinčkov
- 90 g kokosovega olja
- 20 g olivnega olja
- 100 g medu
- 160 g bučnega pireja iz hokaido buče
Priprava
Najprej si pripravimo bučni pire. Bučo narežemo na poljubne kose in jo skupaj s kožo pečemo na peki papirju dokler se popolnoma ne zmehča. Počakamo 5 minut, nato odstranimo kožo, bučo pa dobro pretlačimo kar z vilico.
50 g ovsenih kosmičev namočimo s tremi žlicami vode in dobro premešamo.
Po želji lahko dve pesti orehov blanširamo nekaj minut. Nato dobro odcedimo.
V posodici pogrejemo kokosovo in olivno olje ter med. Dobro premešamo.
V večji posodi zmešamo ovsene kosmiče z nekaj soli. Oreščke narežemo na manjše koščke in ji dodamo kosmičem. Dodamo še bučna semena. Premešamo.
K olju in medu primešamo še bučni pire.
Mešanico postopoma dodajamo suhim sestavinam. Dobro premešamo, da so vse suhe sestavine navlažene.
Pekač obložimo s peki papirjem na katerega polagamo granolo. Nalagamo tako, da zmes stisnemo v pesti in drobimo v koščkih na pekač.
Pekač položimo v ogreto pečico na 150 stopinj. Pustimo, da se peče približno 20 minut, vmes seveda spremljamo, da se nam preveč ne zapeče, saj je vsaka pečica malce drugačna. Granolo z rahlimi gibi obrnemo takrat, ko je že rahlo zapečena.
Pečemo jo še dodatnih 20-30 minut. Vmes lahko še zadnjih 5,10 minut še enkrat rahlo premešamo.
Granola še dodatno dobi na trdoti, ki se shladi.
Naša granola bo zelo hrustljava a hkrati tudi prijazna do naših zob. :)
Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo pospravimo v zaprto posodo.
Uživamo jo s poljubnim mlekom ali jogurtom.