Zimska Granola Z Bučo In Začimbami

Obožujem domačo granolo, saj sestavine, predvsem sladkor prilagodim in naredim bolj zdravo in tudi okusno granolo, kot je kupljena. Ta kombinacija z bučnim pirejem in začimbami pričara odličen jesensko zimski okus. Velika prednost je tudi ta, da lahko še dodatno zmanjšamo količino sladkorja oziroma medu ter olja. 

 

 

Sestavine 

 

  • 450 g kosmičev (225 g celih 225 drobljenih) - 25 g od vsakih vzamemo stran in dodamo 3 žlice vode, ter premešamo z rokami
  • 3-4 pesti oreščkov (orehi, mandlji, indijski oreščki)
  • ena pest bučnih semen
  • brusnice (ne pečemo, primemešamo k že pečeni granoli)
  • začimbe v prahu - cimet, kardamom, lahko tudi malce ingverja, muškatnega oreščka, pimenta, klinčkov
  • 90 g kokosovega olja
  • 20 g olivnega olja
  • 100 g medu
  • 160 g bučnega pireja iz hokaido buče

 

 

Priprava 

 

Najprej si pripravimo bučni pire. Bučo narežemo na poljubne kose in jo skupaj s kožo pečemo na peki papirju dokler se popolnoma ne zmehča. Počakamo 5 minut, nato odstranimo kožo, bučo pa dobro pretlačimo kar z vilico. 

50 g ovsenih kosmičev namočimo s tremi žlicami vode in dobro premešamo. 
Po želji lahko dve pesti orehov blanširamo nekaj minut. Nato dobro odcedimo.

 

 

V posodici pogrejemo kokosovo in olivno olje ter med. Dobro premešamo. 

V večji posodi zmešamo ovsene kosmiče z nekaj soli. Oreščke narežemo na manjše koščke in ji dodamo kosmičem. Dodamo še bučna semena. Premešamo. 

 

 

K olju in medu primešamo še bučni pire. 
Mešanico postopoma dodajamo suhim sestavinam. Dobro premešamo, da so vse suhe sestavine navlažene. 

 

 

Pekač obložimo s peki papirjem na katerega polagamo granolo. Nalagamo tako, da zmes stisnemo v pesti in drobimo v koščkih na pekač. 

Pekač položimo v ogreto pečico na 150 stopinj. Pustimo, da se peče približno 20 minut, vmes seveda spremljamo, da se nam preveč ne zapeče, saj je vsaka pečica malce drugačna. Granolo z rahlimi gibi obrnemo takrat, ko je že rahlo zapečena. 
Pečemo jo še dodatnih 20-30 minut. Vmes lahko še zadnjih 5,10 minut še enkrat rahlo premešamo. 
Granola še dodatno dobi na trdoti, ki se shladi. 

 

 

Naša granola bo zelo hrustljava a hkrati tudi prijazna do naših zob. :)
Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo pospravimo v zaprto posodo. 

Uživamo jo s poljubnim mlekom ali jogurtom. 

 

granola jesen jesenska hrana zajtrk