Veganski datljevi piškoti iz riževe moke

 

Sestavine za 10 piškotov:

 

  • 20g olivnega olja
  • 30g agavinega sirupa
  • 1/2 čajne žličke vanilje
  • 30g drobno nasekljanih mandljev ali drugih oreščkov po izbiri

 

Postopek:

 

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Datlje najprej namakajte 10 minut v večji količini vrele vode (datlji naj bodo v celoti prekriti).

Nato jih dobro ožemite in prestavite v sekljalnik ali blender. Dodajte 30g vode, v kateri so se namakali datlji, olje, vaniljo in sirup. Vse skupaj dobro zmešajte, da nastane kremna pasta.

Zmes prestavite v večjo posodo in dodajte riževo moko ter kokosov sladkor.

Vse skupaj dobro premešajte, da nastane enotna zmes. Iz dobljene mase sedaj oblikujte 10 enako velikih kroglic.

V vsako kroglico nato s palcem odtisnite luknjo na sredino, kamor bomo po peki nadevali datljevo karamelo in oblikujte v lepo okroglo obliko. Za primer, kako naj piškoti izgledajo, uporabite fotografije zgoraj. Piškoti med peko ne spreminjajo oblike ali velikosti.

Ko so piškoti želene oblike jih prekrijte z nasekljanimi mandlji. Lahko jih posujete, lahko pa piškot kar v celoti potunkate v skodelico nasekljanih mandljev, če želite debelejši sloj.

Piškote položite na pekač, obložen s peki papirjem in pecite 13-15 minut. Piškoti bodo po peki mehki, zato jih pustite na pekaču še nekje 3-5 minut, da se dovolj strdijo in jih lahko prestavite na rešetko za hlajenje.

Pripravite karamelo.

 

 

Datljeva karamela:

 

  • 60g kokosovega mleka oz. mesa (iz pločevinke, ohlajeno, uporabite samo strjen del) *če želite bolj tekočo karamelo dodajte več kokosovega mleka
  • 1 čajna žlička mandljevega masla (opcijsko)

 

Datlje namočite v večji količini vrele vode (datlji naj bodo v celoti prekriti).

Nato jih skupaj z 20g vode, v kateri so se namakali, v sekljalniku ali blenderju zmeljite v pasto. Dodajte kokosovo mleko in mandljevo maslo. Vse skupaj dobro premešajte, da nastane gladka kremna zmes.

V ohlajene piškote v pripravljeno luknjico s čajno žličko nadevajte karamelo. Če želite bolj slan okus lahko piškote po vrhu posujete s ščepcem soli.

 

 

Recept je pripravila Nina S. Zorčič

https://sakineninazorcic.wixsite.com/ninasakinezorcic