Sestavine za 10 piškotov:
- 100g bio datljev+ 30g vode, v kateri so se namakali
- 20g olivnega olja
- 30g agavinega sirupa
- 1/2 čajne žličke vanilje
- 90g bio riževe moke
- 30g drobno nasekljanih mandljev ali drugih oreščkov po izbiri
Postopek:
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Datlje najprej namakajte 10 minut v večji količini vrele vode (datlji naj bodo v celoti prekriti).
Nato jih dobro ožemite in prestavite v sekljalnik ali blender. Dodajte 30g vode, v kateri so se namakali datlji, olje, vaniljo in sirup. Vse skupaj dobro zmešajte, da nastane kremna pasta.
Zmes prestavite v večjo posodo in dodajte riževo moko ter kokosov sladkor.
Vse skupaj dobro premešajte, da nastane enotna zmes. Iz dobljene mase sedaj oblikujte 10 enako velikih kroglic.
V vsako kroglico nato s palcem odtisnite luknjo na sredino, kamor bomo po peki nadevali datljevo karamelo in oblikujte v lepo okroglo obliko. Za primer, kako naj piškoti izgledajo, uporabite fotografije zgoraj. Piškoti med peko ne spreminjajo oblike ali velikosti.
Ko so piškoti želene oblike jih prekrijte z nasekljanimi mandlji. Lahko jih posujete, lahko pa piškot kar v celoti potunkate v skodelico nasekljanih mandljev, če želite debelejši sloj.
Piškote položite na pekač, obložen s peki papirjem in pecite 13-15 minut. Piškoti bodo po peki mehki, zato jih pustite na pekaču še nekje 3-5 minut, da se dovolj strdijo in jih lahko prestavite na rešetko za hlajenje.
Pripravite karamelo.
Datljeva karamela:
- 100g bio datljev+ 20g vode, v kateri so se namakali
- 60g kokosovega mleka oz. mesa (iz pločevinke, ohlajeno, uporabite samo strjen del) *če želite bolj tekočo karamelo dodajte več kokosovega mleka
- 1 čajna žlička mandljevega masla (opcijsko)
Datlje namočite v večji količini vrele vode (datlji naj bodo v celoti prekriti).
Nato jih skupaj z 20g vode, v kateri so se namakali, v sekljalniku ali blenderju zmeljite v pasto. Dodajte kokosovo mleko in mandljevo maslo. Vse skupaj dobro premešajte, da nastane gladka kremna zmes.
V ohlajene piškote v pripravljeno luknjico s čajno žličko nadevajte karamelo. Če želite bolj slan okus lahko piškote po vrhu posujete s ščepcem soli.
Recept je pripravila Nina S. Zorčič