Januarja skoraj po pravilu sledi bolj lahka in zdrava hrana, saj decembra hitro znamo pretiravati z dobrotami in se prepustiti nezdravim navadam.
Začenjamo z odlično mineštro z ješprenjem in azuki fižolom ter mešano zelenjavo.
Sestavine za 4 osebe
- 60 g ješprenja
- 60 g azuki fižola
- 2 krompirja
- 2 korenja
- poljubna količina ohrovta
- 2-3 žlice paradižnika v kosih
- olivno olje
- 1 čebula
- česen v prahu
- kardamom
- čili v prahu
- zelenjavna jušna osnova in cca. 1,5 litra vode
Priprava
Ješprenj in azuki fižol namočimo čez noč. Naslednji dan kuhamo približno pol ure, oboje posebej. Fižolu dodamo lovorjev list in nekaj kapljic limone.
Odstavimo, ko je kuhano.
Narežemo čebulo in pripravimo ostalo zelenjavo. Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo na manjše kose narezan krompir, ki ga pražimo nekaj minut. Vmes dodamo tudi 2-3 žlice paradižnika. Zavremo vodo in zalijemo. Dodamo jušno osnovo in začimbe, čili, malo kardamoma, česen v prahu in sol.
Čez slabih 10 minut dodamo še korenje. Čez dodanih nekaj minut pa še ohrovt. Kuhamo še približno 5 minut.
Dodamo še predhodno kuhan ješprenj in fižol.
Mineštro pustimo počivati kakih 10 minut, nato postrežemo.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke