Zakaj je prosena kaša dobra pred tekom?

Bliža se 16. Županov tek - Kranj 2016, ki ga podpiramo tudi v Eko Škrniclu. 

Na dogodku vas bomo “pocrkljali” s super smutiji (recept za super smuti), danes pa vam predstavljamo enostaven recept za proseno kašo.  

 

Lahko prebavljiva

 

Ker ne vsebuje glutena, je lahko prebavljiva in primerna za uživanje pred vsako športno aktivnostjo, tudi tekom. Obrok iz prosa vam bo zagotovil zadosti energije za premagovanje razdalje, med aktivnostjo pa v želodcu ne boste čutili nepotrebne teže in napihnjenosti.

 

Proso je odlično živilo

 

Proso pomaga pri razstrupljanju. Pospešuje odvajanje odvečne vode in s tem tudi strupov iz telesa.  Ker vsebuje silicijevo kislino, skrbi, da so naši lasje, nohti in zobje močnejši.  Ni čudno, da so jo slavili že stari Slovani, ki so jo imeli za simbol rodovitnosti.

 

Receptov za pripravo kaše nešteto

 

Naše babice so najpogosteje pripravljale pečeno kašo z jabolki ali mlečno kašo s suhimi slivami. Danes delimo najbolj enostavnega, primernega tudi za tiste, ki niso vešči kuhanja.

Prosena kaša s sadjem

Recept: Prosena kaša s sadjem

Za proseno kašo s sadjem potrebujemo:

Proseno kašo kuhamo toliko časa, da zavre, nato jo pustimo na zmernem ognju, da se počasi kuha 10 minut. Ob kuhanju ji dodamo ščepec himalajske soli. Kuhana prosena kaša lahko ostane v hladilniku dalj časa, tudi do 3 dni. 

V ohlajeno kašo narežemo poljubno sadje. Priporočamo banane in pomaranče, sladkosnedi lahko dodajo še suho sadje in oreščke. Če želimo obogatiti obrok, lahko že med kuhanjem dodamo malo kokosove maščobe.

 Pa dober tek in tek! 

Izdelki uporabljeni v receptu: