Veganski puhasti krofi
SESTAVINE
Biskvit
- 90 g jabolčne čežane
- 90 g naravnega arašidovega masla
- 110 g vode
- 45 g javorjevega sirupa
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 95 g pšenične bele moke tip 500
- 30 g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
- 55 g bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- ½ čajne žličke soda bikarbone
- 1 čajna žlička pecilnega praška
Preliv
- 200 g veganske čokolade po izbiri
- sladkorna dekoracija
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 185 stopinj.
-
V večji posodi s pomočjo železne metlice za stepanje zmešajte čežano, naravno arašidovo maslo, vodo, javorjev sirup in vaniljevo aromo.
-
Dodajte obe moki, sladkor, soda bikarbono in pecilni prašek. S pomočjo silikonske lopartice vse skupaj dobro premešajte, da nastane enotna, gosta zmes.
-
Maso pustite stati 5 minut, nato pa naoljite pekač za krofe. Najlažje in najbolj učinkovito je olje v spreju, lahko pa uporabite tudi klasično olje in z njim premažete pekač. Odvečno olje odlijte.
-
Maso nadevajte v pripravljen pekač za klasično velikost krofov. Maso lahko nadevate kar z žlico, najlažje pa je, da maso nadevate v vrečko za dekoriranje/pipetiranje in tako napolnite modelčke. Maso nadevajte do 2/3 visoko.
-
Pekač postavite v pečico in pecite 15 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
-
Pripravite lahko klasične ali mini krofe, to je odvisno od velikosti vašega pekača - klasične pecite 15-17 minut, mini pa približno 12 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
-
Ko so pečeni jih vzemite iz pečice in pustite, dokler se krofi malo ne ohladijo. Nato obrnite modelček ob pult, da krofi popadajo ven. Če ne popadajo sami, jim pomagajte in jih ob strani spodrezajte z nožem. Nato jih položite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo in strdijo (takoj po peki bodo krofi zelo mehki in krhki).
-
V mikrovalovki ali na vodni kopeli stopite izbrano čokolado. V primeru, da boste namesto Ruby čokolade (ki je roza) uporabili belo čokolado, ji dodajte 1 jedilno žlico olja in rdeče barvilo, količino barvila pa prilagodite glede na želeno barvo).
-
V stopljeno čokolado pomočite krof, ga dvignite in ga par sekund držite, da odteče odvečna čokolada nato pa ga postavite na rešetko za hlajenje. Ponovite z vsemi krofi. Po želji dekorirajte s sladkorno dekoracijo.
-
Postrezite takoj ali počakajte par minut, da se čokolada strdi.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič