Veganska lazanja

SESTAVINE

Bolognese omaka

  • 1 rdeča čebula (narezana na četrtine)
  • 2 srednje velika korenčka (grobo narezana)
  • 3 stroki česna
  • 100 g ameriških pekan orehov
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 200 g bio zelene leče Eko Škrnicl
  • 1 dcl belega ali rose vina  (opcijsko)
  • 500 ml paradižnikove mezge (passata)
  • 3 jedilne žlice paradižnikovega koncentrata
  • 500 ml vode (ali zelenjavne jušne osnove)
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička popra
  • ¼ - ½ čajne žličke  muškatnega oreščka (po okusu)

Bešamel omaka

  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 2 jedilni žlici moke
  • 400 ml rastlinskega mleka oz.napitka

Testenine

  • lističi za lazanjo

Dodatki

  • sir

POSTOPEK

 

  • Lečo sperite in kuhajte v večjem loncu vode na srednjem ognju, dokler se ne zmehča (nekje 15-25 minut). Odstavite in odcedite.
  • V sekljalniku ali blenderju sesekljajte čebulo, korenje, česen in orehe. Meljite, dokler ne nastane zrnata zmes.
  • V večjo ponev dodajte olje in segrevajte na srednjem ognju. Na segreto olje dodajte sesekljano mešanico zelenjave in orehov ter odcejeno kuhano lečo in premešajte. Pražite 5 minut in vmes kdaj premešajte.
  • Dodajte vino (opcijsko) in premešajte. Pražite toliko časa, da vino popolnoma izpari.
  • Dodajte paradižnikovo mezgo, koncentrat, vodo (ali jušno osnovo) in začimbe. Premešajte in zmanjšajte ogenj. Pokrijte in kuhajte na nizkem do srednjem ognju nekje 30-40 minut, da se okusi povežejo, orehi zmehčajo in omaka zgosti. Omako vsake toliko premešajte in po potrebi dodajte še vode ali začimb.
  • Kuhano omako odstavite in pripravite bešamel omako.
  • Pečico segrejte na 195 stopinj.
  • V manjšem loncu zmešajte vse sestavine za bešamel omako. Kuhajte na srednjem ongju toliko, časa, da se vse zgosti, vmes pa stalno mešajte s pomočjo železne metlice za stepanje. Ko se omaka zgosti odstavite in sestavite lazanjo.
  • V manjšem pekaču premera 30cm x 20cm zložite vse sestavine za lazanjo. Najprej dodajte plast bolognese omake. Po vrhu par jedilnih žlic bešamel omake, nato pa vse prekrijte z lističi za lazanjo. Ponovite še trikrat. Zadnjo plast posujte z veganskim sirom in postavite v pečico.
  • Pecite 25 minut oz. tako dolgo, da so testenine kuhane, sir pa zapečen.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si