Veganska lazanja
SESTAVINE
Bolognese omaka
- 1 rdeča čebula (narezana na četrtine)
- 2 srednje velika korenčka (grobo narezana)
- 3 stroki česna
- 100 g ameriških pekan orehov
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 200 g bio zelene leče Eko Škrnicl
- 1 dcl belega ali rose vina (opcijsko)
- 500 ml paradižnikove mezge (passata)
- 3 jedilne žlice paradižnikovega koncentrata
- 500 ml vode (ali zelenjavne jušne osnove)
- 2 čajni žlički soli
- 1 čajna žlička popra
- ¼ - ½ čajne žličke muškatnega oreščka (po okusu)
Bešamel omaka
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 2 jedilni žlici moke
- 400 ml rastlinskega mleka oz.napitka
Testenine
- lističi za lazanjo
Dodatki
- sir
POSTOPEK
-
Lečo sperite in kuhajte v večjem loncu vode na srednjem ognju, dokler se ne zmehča (nekje 15-25 minut). Odstavite in odcedite.
-
V sekljalniku ali blenderju sesekljajte čebulo, korenje, česen in orehe. Meljite, dokler ne nastane zrnata zmes.
-
V večjo ponev dodajte olje in segrevajte na srednjem ognju. Na segreto olje dodajte sesekljano mešanico zelenjave in orehov ter odcejeno kuhano lečo in premešajte. Pražite 5 minut in vmes kdaj premešajte.
-
Dodajte vino (opcijsko) in premešajte. Pražite toliko časa, da vino popolnoma izpari.
-
Dodajte paradižnikovo mezgo, koncentrat, vodo (ali jušno osnovo) in začimbe. Premešajte in zmanjšajte ogenj. Pokrijte in kuhajte na nizkem do srednjem ognju nekje 30-40 minut, da se okusi povežejo, orehi zmehčajo in omaka zgosti. Omako vsake toliko premešajte in po potrebi dodajte še vode ali začimb.
-
Kuhano omako odstavite in pripravite bešamel omako.
-
Pečico segrejte na 195 stopinj.
-
V manjšem loncu zmešajte vse sestavine za bešamel omako. Kuhajte na srednjem ongju toliko, časa, da se vse zgosti, vmes pa stalno mešajte s pomočjo železne metlice za stepanje. Ko se omaka zgosti odstavite in sestavite lazanjo.
-
V manjšem pekaču premera 30cm x 20cm zložite vse sestavine za lazanjo. Najprej dodajte plast bolognese omake. Po vrhu par jedilnih žlic bešamel omake, nato pa vse prekrijte z lističi za lazanjo. Ponovite še trikrat. Zadnjo plast posujte z veganskim sirom in postavite v pečico.
-
Pecite 25 minut oz. tako dolgo, da so testenine kuhane, sir pa zapečen.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič