Veganski pečen riž z zelenjavo

SESTAVINE

Mariniran tofu

  • 200 g tofuja
  • 2 stroka česna (drobno nasekljan)
  • 50 g sojine omake z manj soli
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
  • ½ jedilne žlice sezamovega olja
  • 1 čajna žlička  kokosovega sladkorja

Pečen riž

  • 200 g riža
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 3 stroki česna (drobno nasekljan)
  • 2 rdeči čebuli
  • 200 g graha (sveže ali konzervirano)
  • 200 g korenčka (sveže ali konzervirano)
  • dve pesti svežega brokolija

Omaka

  • 3 jedilne žlice sojine omake z manj soli
  • 1 jedilna žlica arašidovega masla
  • 3 jedilne žlice javorjevega sirupa
  • 1 strok česna (drobno nasekljan)
  • 1 čajna žlička sezamovega olja

Dodatki

  • por
  • sezam Eko Škrnicl

POSTOPEK 

  • Tofu razrežite na manjše kocke, velikosti približno 1cm x 1cm. Koščke tofuja dobro popivnajte s papirnatimi brisačkami.
  • Pečico segrejte na 200 stopinj (po želji lahko tofu popražite tudi na ponvi, v tem primeru ni potrebno segrevati pečice).
  • Kocke enkomerno razporedite po ravni površini, jih prekrijte z nekaj papirnatimi brisačkami in na njih položite knjigo ali drug težji predmet ter pustite vsaj 15 minut, da brisačke popivnajo odvečno tekočino iz tofuja.
  • Tofu nato prestavite v manjšo posodo in dodajte česen, sojino omako, javorjev sirup, sezamovo olje, kokosov sladkor in ingver v prahu. Nežno premešajte, da je tofu v celoti prekrit z marinado in pokrijte s folijo za živila.
  • Postavite v hladilnik za vsaj 15 minut, najboljše je da se tofu marinira vsaj 45 minut.
  • Medtem skuhajte riž do "al dente" stanja, torej da je na ugriz še malo trd in ne razkuhan.
  • Mariniran tofu enakomerno razporedite po večjem pekaču, obloženem s papirjem za peko. Prelijte z ostankom marinade in postavite v pečico za25-30 minut oz. tako dolgo, da se tofu hrustljavo zlato rjavo zapeče. Dlje, kot se bo tofu pekel, bolj hrustljav bo. Če imate raje mehek tofu, ga odstranite po 25 minutah.
  • Medtem pripravite omako. Zmešajte vse sestavine za omako nato pa dodajte tofu in marinirajte 5 minut. Vmes na par minut premešajte.
  • V večji ponvi na olivnem olju prepražite tofu (brez odvečne marinade). Pražite par minur, da se dobro zapeče z vseh strani. Odstranite in pusite na strani. V vročo ponev dodajte čebulo, da postekleni. Dodajte drobno nasekljan česen, grah, korenje in brokoli. Pražite par minut, da se zelenjava zmehča.
  • Dodajte kuhan riž, tofu in ostanek omake, v kateri ste nazadnje marinirali tofu. Po okusu dodajte še kakšno jedilno žlico arašidovega masla ali sojine omake in premešajte. Poskusite in po želji dodajte še dodatke ali začinite s pekočo omako. Kuhajte samo toliko, da se vse poveže in omaka razporedi, ne razkuhajte riža.
  • Postrezite takoj s svežim porom in sezamom.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si