Veganski Nachosi
SESTAVINE
Nachosi
- 1 vrečka koruznih tortilj
Paradižnikov nadev z bulgurjem
- 70 g bio bulgurja Eko Škrnicl
- 150 g kuhanega fižola (iz konzerve)
- 100 g koruze
- 150 g paradižnikove passate
- 3 jedilne žlice taco mešanice začimb
Veganska sirova omaka
- 2 srednje velika krompirja
- 1 strok česna
- 100 g indijskih oreščkov
- 200-300 ml rastlinskega mleka (brez arom in sladkorja. dodajte več/manj glede na želeno gostoto omake)
- ½ čajne žličke čebule v prahu
- ½ čajne žličke česna v prahu
- ½ jedilne žlice kvasnih kosmičev (po želji dodajte več)
- sol, poper po okusu
POSTOPEK
-
V manjšem loncu skuhajte bulgur po navodilih - jaz dodam toliko vode, da sta bulgur in voda v razmerju 1:3. Kuhajte tako dolgo, da se bulgur skuha, napihne in zmehča.
-
V manjši ponvi na zmešajte kuhan bulgur, kuhan fižol, koruzo, paradižnikovo omako in taco začimbe. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju tako dolgo, da se omaka zgosti. Vmes poskusite in po želji dodajte več začimb ali paradižnikove omake.
-
Kuhan nadev odstavite in pripravite sirovo omako.
-
Indijske oreščke namakajte v vroči vodi za vsaj 15 minut.
-
Medtem v večji količini vode skuhajte krompir, ki ste ga prej narezali na manjše kose. Kuhajte 10-15 minut, dokler se ne zmehča, nato odcedite in pustite, da se ohladi.
-
S pomočjo blenderja ali paličnega mešalnika zmešajte krompir, česen, indijske oreščke, rastlinsko mleko, začimbe in kvasne kosmiče.
-
Pasirajte, dokler ne nastane gladka kremna zmes. Po potrebi dodajte več rastlinskega mleka, če je omaka pregosta ali več kvasnih kosmičev, če bi želeli bolj intenziven okus.
-
Sestavite nachose. Na večji krožnik dodajte koruzne tortilje. Čez tortilje dodajte paradižnikov nadev z bulgurjem in prelijte s sirovo omako.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič