Spomladanski zavitki z riževim papirjem

SESTAVINE

Osnova

  • 100 g rdečega riža Eko Škrnicl
  • 200 g solate
  • 2 srednje velika korenčka
  • 1 večja kumara
  • 2 hruški
  • 10 riževih papirjev

Zavitki s sweet chilli omako

  • sweet chilli omaka

Zavitki s tofujem in arašidovo omako

  • 100 g tofuja (namesto riža)

Arašidova omaka

  • 2 jedilni žlici teriyaki omake
  • 110 g naravnega arašidovega masla
  • ½ stroka česna
  • 2 jedilni žlici sojine omake z manj soli
  • 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja
  • 1 jedilna žlica sezamovega olja
  • 2 jedilni žlici kokosovega mleka iz pločevinke
  • sok limete
  • 0,5 dcl kokosovega napitka oz. "mleka" (dodajajte postopoma glede na želeno gostoto omake)

Zavitki s pestom

  • pest bazilike
  • pesto

POSTOPEK

 

  • Riž skuhajte po navodilih in pustite, da se popolnoma ohladi. V kolikor boste pripravili zavitke s tofujem ta korak izpustite.
  • Solato operite in dobro odcedite.
  • Korenček, kumaro in hruške operite in narežite na tanke trakce (julienne stil).
  • Rižev papir pripravite skladno z navodili na embalaži. Po navadi jih za 5-10 sekund namočite v vročo vodo, da se zmehčajo, potem pa jih položite na očiščeno ravno površino, da boste nanje nadevali svoje dodatke. Vsak papir namakajte in nadevajte sproti.

Zavitki s sweet chilli omako

  • Na rižev list na sredino dodajte nadev - nadeve polagajte enega ob drugega. Dodate malo solate, par trakcev korenčka in kumare ter nekaj trakcev hruške. Dodajte dve jedilni žlici riža in žličko sweet chilli omake in pričnite z zvijanjem zavitka.
  • Najprej zavijte robove, nato pa nadaljujte z zavijanjem s strani in zavitek zarolajte do konca. Postopek ponovite, dokler ne porabite vse zelenjave.
  • Postrezite s sweet chilli omako.

Zavitki s tofujem

  • Tofu razrežite na tanjše trakce. Trakce tofuja dobro popivnajte s papirnatimi brisačkami. Tofu nato prestavite v manjšo posodo in dodajte teriyaki omako. Namakajte 15 minut.
  • Na večji ponvi segrejte žlico olivnega olja. Na ponev dodajte mariniran tofu in ostanke marinade. Na srednjem ognju pecite tako dolgo, da se tofu zapeče in robovi postanejo zlato rjavo zapečeni. Pečen tofu odstavite in pustite, da se ohladi.
  • Pripravite arašidovo omako. Zmešajte vse sestavine in po okusu dodajte več mleka ali arašidovega masla.
  • Na rižev list na sredino dodajte nadev - nadeve polagajte enega ob drugega. Dodate malo solate, par trakcev korenčka in kumare ter nekaj trakcev hruške. Dodajte dve jedilni žlici tofuja in eno žlico arašidove omake. Pričnite z zvijanjem zavitka.
  • Najprej zavijte robove, nato pa nadaljujte z zavijanjem s strani in zavitek zarolajte do konca. Postopek ponovite, dokler ne porabite vse zelenjave.
  • Postrezite z arašidovo omako

Zavitki s pestom

  • Na rižev list na sredino dodajte nadev - nadeve polagajte enega ob drugega. Dodate malo solate,par lističev bazilike, par trakcev korenčka in kumare ter nekaj trakcev hruške. Dodajte dve jedilni žlici riža in jedilno žlico pesta in pričnite z zvijanjem zavitka.
  • Najprej zavijte robove, nato pa nadaljujte z zavijanjem s strani in zavitek zarolajte do konca. Postopek ponovite, dokler ne porabite vse zelenjave.
  • Postrezite s pestom ali brez omake.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si