Preprosta breskova pita z jogurtom

SESTAVINE

 Dno

  • 185 g pšenične bele ali pirine bele moke
  • 60 g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
  • 60 g bio fine kokosove moke Eko Škrnicl
  • 90 g kokosovega olja (zmehčano, po potrebi na koncu dodajte več)
  • 60 g javorjevega ali agavinega sirupa
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome

Jogurtova sredica

  • 200 g veganskega sadnega jogurta
  • ¼ čajne žličke agar agar gostila

Breskve

  • 3 sladke breskve
  • 1 jedilna žlica xylitola v prahu Eko Škrnicl
  • 1 jedilna žlica limoninega soka

Dodatki

  • svež ribez

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 175 stopinj.
  • V skledi zmešajte pšenično, mandljevo in kokosovo moko.
  • Dodajte zmehčano kokosovo olje, sirup po izbiri in vaniljevo aromo. Premešajte, nato pa pregnetite z rokami, da nastane kompaktna zmes. Po potrebi dodajte še eno jedilno žlico kokosovega olja, če je masa presuha.
  • Maso prestavite v pekač premera 18 cm, obložen s papirjem za peko. Oblikujte dno ter robove. Pri tem si lahko pomagate z ravnim dnom kozarca ali z jedilno žlico, da zmes enakomerno porazdelite.
  • Postavite v pečico za 15-20 minut, oz tako dolgo, da se dno obarva zlato rjavo. Nato odstavite iz pečice.
  • Pripravite jogurt. V manjši skodelici zmešajte izbran sadni jogurt in agar agar gostilo. Po želji oz. v kolikor jogurt ni sladkan, lahko dodajte še jedilno žlico ali dve xylitol sladila.
  • Pripravite breskve. Breskve operite in narežite na manjše kocke.
  • Prestavite v večjo posodo in dodajte sladilo ter limonin sok. Premešajte in pustite stati, dokler se dno popolnoma ne ohladi. V tem času bodo breskve izpustile malo soka ter vpile sladkor.
  • Ko je dno pite popolnoma ohlajeno dodajte jogurt in ga razporedite po dnu. Dodajte še odcejene breskve, brez soka, ki se je nabral na dnu posode.
  • Po želji dekorirajte še z ribezom ali drugim jagodičevjem in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro oz. tako dolgo, da se jogurt malo zgosti in je pito možno rezati.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si