Preprosta breskova pita z jogurtom
SESTAVINE
Dno
- 185 g pšenične bele ali pirine bele moke
- 60 g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
- 60 g bio fine kokosove moke Eko Škrnicl
- 90 g kokosovega olja (zmehčano, po potrebi na koncu dodajte več)
- 60 g javorjevega ali agavinega sirupa
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
Jogurtova sredica
- 200 g veganskega sadnega jogurta
- ¼ čajne žličke agar agar gostila
Breskve
- 3 sladke breskve
- 1 jedilna žlica xylitola v prahu Eko Škrnicl
- 1 jedilna žlica limoninega soka
Dodatki
- svež ribez
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 175 stopinj.
-
V skledi zmešajte pšenično, mandljevo in kokosovo moko.
-
Dodajte zmehčano kokosovo olje, sirup po izbiri in vaniljevo aromo. Premešajte, nato pa pregnetite z rokami, da nastane kompaktna zmes. Po potrebi dodajte še eno jedilno žlico kokosovega olja, če je masa presuha.
-
Maso prestavite v pekač premera 18 cm, obložen s papirjem za peko. Oblikujte dno ter robove. Pri tem si lahko pomagate z ravnim dnom kozarca ali z jedilno žlico, da zmes enakomerno porazdelite.
-
Postavite v pečico za 15-20 minut, oz tako dolgo, da se dno obarva zlato rjavo. Nato odstavite iz pečice.
-
Pripravite jogurt. V manjši skodelici zmešajte izbran sadni jogurt in agar agar gostilo. Po želji oz. v kolikor jogurt ni sladkan, lahko dodajte še jedilno žlico ali dve xylitol sladila.
-
Pripravite breskve. Breskve operite in narežite na manjše kocke.
-
Prestavite v večjo posodo in dodajte sladilo ter limonin sok. Premešajte in pustite stati, dokler se dno popolnoma ne ohladi. V tem času bodo breskve izpustile malo soka ter vpile sladkor.
-
Ko je dno pite popolnoma ohlajeno dodajte jogurt in ga razporedite po dnu. Dodajte še odcejene breskve, brez soka, ki se je nabral na dnu posode.
-
Po želji dekorirajte še z ribezom ali drugim jagodičevjem in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro oz. tako dolgo, da se jogurt malo zgosti in je pito možno rezati.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič