Veganski Hot Dog z domačo vegansko hrenovko

SESTAVINE

Veganske "hrenovke"
  • 20 g mletih lanenih semen
  • 60 g vode
  • 60 g orehov (navadni ali ameriški pekan)
  • 35 g bio mandljeve moke od Eko Škrnicl
  • 70 g ovsenih kosmičev (ali ovsena moka)
  • 250 g čičerike iz konzerve (1 odcejena pločevinka)
  • 15 g paradižnikovega koncentrata v tubi
  • 1 ½ jedilne žlice sojine omake
  • 3 stroki česna (drobno nasekljan)
  • ½ rdeče čebule (drobno nasekljana)
  • 1 ½ čajne žličke česna v prahu
  • 1 ½ čajne žličke sladke paprike v prahu
  • 1 čajna žlička mešanice provansalskih začimb od Eko Škrnicl
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke kumine
  • ščep popra

Veganski Hot Dog

  • veganska BBQ omaka
  • veganska tatarska omaka
  • zelena solata
  • kisle kumarice
  • pražena čebula
  • avokado
  • sezam
  • jalapenos feferoni
  • limete

POSTOPEK

  • V manjši skodelici zmešajte mleta lanena semena in vodo ter pustite stati vsaj 5 minut, da se zmes zgosti.
  • V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane orehe in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se orehi malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo.
  • Čičeriko odcedite, dobro sperite z vodo in ponovno odcedite. Pustite v cedilu vsaj 5 minut, da odteče vsa odvečna voda.
  • V posodi sekljalnika ali blenderja zmeljite ovsene kosmiče, mandljevo moko in ohlajene orehe, dokler ne nastane pesku podobna zmes. Ni potrebno, da je zmes čisto gladka, lahko ostane tudi kakšen drobec orehov.
  • Dodajte odcejeno čičeriko, zgoščena lanena semena, paradižnikov koncentrat, sojino omako, nasekljano čebulo in česen ter vse začimbe.
  • Vse skupaj dobro zmeljite oz. spasirajte, da nastane enotna, gosta, gladka zmes. Po potrebi, če blender vsega ne zmelje popolnoma, vse skupaj spasirajte še s pomočjo paličnega mešalnika. Izgoibajte se dodajanja vode, saj potrebujemo gosto maso, iz katere lahko oblikujemo hrenovke.
  • Vso maso še enkrat dobro premešajte in oblikujte hrenovke. Odmerite približno 55 - 60g mase (iz mase dobite 9 hrenovk) in oblikujte hrenovko. Velikost in oblika hrenovke je poljubna, jaz sem jo oblikovala glede na dolžino štručke, v kateri sem jo uporabila.
  • Oblikovane hrenovke položite na pekač ali krožnik in vse skupaj postavite v hladilnik za 20-30 minut.
  • Ko so hrenovke ohlajene si pripravite večji kos alufolije in malo manjši kos papirja za peko (vidno na fotografiji zgoraj). Na alufolijo položite papir za peko, nanj pa položite ohlajeno hrenovko, vse skupaj zavijte oz. zarolajte in na koncu tesno zavijte še robove (ostanek folije na robu), da v zavito hrenovko ne bo uhajala voda.
  • Ponovite z vsemi hrenovkami in pripravite vodno kopel.
  • V večjem loncu segrejte približno 4 dcl vode, na lonec pa položite cedilo oz. sito, na katerega boste položili hrenovke, zavite v alufolijo. Pomembno je, da se voda ne dotika sita, saj ne želite, da bi v hrenovke ušla voda.
  • Ko voda zavre na sito položite oblikovane hrenovke - položite jih toliko, da jih boste lahko brez težav pokrili s pokrovko. Jaz sem na sopari kuhala 5 hrenovk naenkrat.
  • Na sopari jih kuhajte 35 minut, nato odstranite cedilo in pustite hrenovke, dokler se ne ohladijo na sobno temperaturo.
  • Kuhane hrenovke odvijte. Uporabite jih lahko takoj, lahko pa jih na žaru ali grill ponvi še malo popečete, da dobite hrustljavo zunanjost in prepoznavne grill črte.
  • Ko so hrenovke pečene sestavite svoj Hot Dog.
  • V štručko vstavite eno hrenovko in dodajte dodatke. Jaz sem štručko premazala z vegansko BBQ omako, jo bogato obložila s svežo zeleno solato, praženo čebulo, kislimi kumaricami, avokadom in sezamom. Vse skupaj sem prelila še z vegansko tatarsko omako in okrasila z jalapenos feferoni. Poleg lahko postrežete še s krhlji limete. Seveda pa lahko izberete dodatke in omake po lastnem izboru.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si