Veganske limonine kocke

SESTAVINE

Prhko dno

Limonina krema oz. žele

  • 180 g limoninega soka (4-5 limon)
  • 1 jedilna žlica bio limonine lupine
  • 60 g belega sladkorja (uporabite lahko tudi kokosov ali rjavi sladkor, kar vpliva na barvo žele kreme)
  • 30 g koruznega škroba
  • 180 g kokosovega mleka iz pločevinke

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 175 stopinj. Pekač premera 18cm namastite in obložite s papirjem za peko.
  • Pripravite dno. V srednje veliki posodi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko in kokosov sladkor. Dodajte javorjev sirup in stopljeno kokosovo olje.
  • Premešajte, da dobite enotno zmes. Zmes nadevajte v pripravljen pekač in s pomočjo ravnega dna kozarca izravnajte maso, da dobite ravno dno.
  • Pecite 10-11 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavo obarvani, sredica pa je tudi že obarvana nežno rjavo.
  • Pustite, da se ohladi, pečico pa pustite prižgano in pripravite limonino kremo.
  • V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte limonin sok, limonino lupinico, sladkor, škrob in kokosovo mleko. S pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte.
  • Med stalnim mešanjem kuhajte na srednjem ognju tako dolgo, da se krema strdi.
  • Odstavite in prelijte po pečenem dnu. Postavite nazaj v pečico in pecite še 15 minut. Med peko bodo ob robu kreme nastali mehurčki, kar je čisto v redu. Po peku bo krema še mehka in tekoča, med hlajenjem pa se strdi v kompakten žele.
  • Po 15 minutah pekač vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Ohlajen pekač nato prestavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali čez noč. Med hlajenjem se bo krema strdila v žele.
  • Ohlajene kocke posujte s sladkorjem v prahu in postrezite. Hranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič