Sestavine za 6 krofov:
- 115g vode ali rastlinskega mleka po izbiri
- 15g limoninega soka
- 55g rastlinskega ali kokosovega olja (stopljeno, ohlajeno)
- 1/2 čajne žličke vaniljeve arome
- 1 jedilna žlica (9g) zmletih lanenih semen
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soda bikarbone
- 1/2 čajne žličke cimeta
- Ščep soli
Postopek:
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Namastite pekač za peko krofov, odvečno olje obrišite z robčkom, da se ne nabira na dnu.
V posodi zmešajte vodo, limonin sok, olje in vaniljo.
V ločeni posodi zmešajte mandljevo in riževo moko, lanena semena, kokosov sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet in sol.
Mokre sestavine prelijte v suhe in dobro premešajte, da ni grudic.
Zmes predevajte v pekač za krofe. Lahko ga predevate s pomočjo žlice, lahko pa celotno zmes nadevate v vrečko za zamrzovanje, odrežete 1 cm debel rob in zmes iztisnete v modele. Pred peko z rahlo navlaženo žličko poravnajte vrh mase, da bo gladka, saj bodo tako krofi lepši.
Pecite 18 minut, nato vzemite iz pečice, pustite še 2 minuti v pekaču, nato pa pekač obrnite, da padejo krofi ven in jih do konca ohladite na rešetki za hlajenje.
Hladne nato prelijte s prelivom iz kokosovega sladkorja.
Preliv:
- 1,5 jedilne žlice vode ali rastlinskega mleka po izbiri
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1 jedilna žlica datljevega, javorjevega ali agavinega sirupa
Vse sestavine zmešajte v manjši posodi ali loncu in segrevajte na nizkem do srednjem ognju tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi.
Odstavite in pustite, da se popolnoma ohladi in zgosti.
V preliv namočite krof do polovice in ga odložite na rešetko za hlajenje, da iz njega odteče odvečen preliv.
Po želji lahko krofe posujete s kokosovim sladkorjem, cimetom ali kakavovimi zrni.
Recept je pripravila Nina S. Zorčič