Veganski cimetovi krofi s prelivom iz kokosovega sladkorja

 

Sestavine za 6 krofov:

 

  • 115g vode ali rastlinskega mleka po izbiri
  • 15g limoninega soka
  • 55g rastlinskega ali kokosovega olja (stopljeno, ohlajeno)
  • 1/2 čajne žličke vaniljeve arome
  • 1 jedilna žlica (9g) zmletih lanenih semen
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soda bikarbone
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • Ščep soli

 

 

Postopek:

 

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Namastite pekač za peko krofov, odvečno olje obrišite z robčkom, da se ne nabira na dnu.

V posodi zmešajte vodo, limonin sok, olje in vaniljo.

V ločeni posodi zmešajte mandljevo in riževo moko, lanena semena, kokosov sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet in sol.

Mokre sestavine prelijte v suhe in dobro premešajte, da ni grudic.

Zmes predevajte v pekač za krofe. Lahko ga predevate s pomočjo žlice, lahko pa celotno zmes nadevate v vrečko za zamrzovanje, odrežete 1 cm debel rob in zmes iztisnete v modele. Pred peko z rahlo navlaženo žličko poravnajte vrh mase, da bo gladka, saj bodo tako krofi lepši.

Pecite 18 minut, nato vzemite iz pečice, pustite še 2 minuti v pekaču, nato pa pekač obrnite, da padejo krofi ven in jih do konca ohladite na rešetki za hlajenje.

Hladne nato prelijte s prelivom iz kokosovega sladkorja.

 

 

Preliv:

 

  • 1,5 jedilne žlice vode ali rastlinskega mleka po izbiri
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1 jedilna žlica datljevega, javorjevega ali agavinega sirupa

Vse sestavine zmešajte v manjši posodi ali loncu in segrevajte na nizkem do srednjem ognju tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi.

Odstavite in pustite, da se popolnoma ohladi in zgosti.

V preliv namočite krof do polovice in ga odložite na rešetko za hlajenje, da iz njega odteče odvečen preliv.

Po želji lahko krofe posujete s kokosovim sladkorjem, cimetom ali kakavovimi zrni.

 

 

Recept je pripravila Nina S. Zorčič

https://sakineninazorcic.wixsite.com/ninasakinezorcic