Odlična, a hkrati zelo nasitna sladica, zato sem se priprave lotila kar v manjšem pekaču. Premera 16 cm. Dovolj za 6 kosov.
Sestavine
PODLAGA
- 75 g mandljev
- 40 g kokosove moke
- 8 datljev
- 1 žlica kokosovega olja
- 2 žlici vode
KREMA
- 300 g indijskih oreščkov
- 120 ml kokosovega mleka
- 90 ml agavinega sirupa
- 70 g stopljenega kokosovega olja
- 40 g limoninega soka
- 1/3 žličke kardamoma
SLANA KARAMELA
- 2 dcl kokosovega mleka
- 75 g kokosovega sladkorja (ali navadnega) sladkorja
- 1/3 žličke himalajske soli
- 1 žlička kokoksovega olja
Priprava
Najprej pripravimo podlago. Datlje namočimo v vroči vodi za 15 minut. Nato splaknemo, dodamo v multipraktik ter jim dodamo vodo in žlico raztopljenega kokosovega olja. Zmiksamo. Nato dodamo še vse ostale sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo enotno zmes.
S peki papirjem obložimo notranjost pekača in lepo razporedimo podlago. Damo v hladilnik.
Naprej pripravimo kremo. Indijske oreščke pol ure namakamo v vroči vodi. Nato osušimo in na ponvi s kokosovim oljem pražimo nekaj minut.
Nato dodamo v multipraktik, in nekaj časa mešamo. Nekje 5 minut. Nato postopoma dodamo še ostale sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo želeno konsistenco. Torej, čim bolj gladko.
Maso prelijemo čez podlago in postavimo nazaj v hladilnik.
Finalno dejanje, pripravimo karamelo.
V manjšo kozico damo sladkor, mleko, sol in nekaj kapljic limoninega soka. Zavremo in nato zmanjšamo na minimum.
kuhamo in občasno mešamo. Po nekje 5-7 minutah kuhanja mešamo pogosteje. Kar vsako minuto. Da se karamela začne gostiti lahko traja tudi do 25-30 minut.
Imejte v mislih, da se potem, ko se ohladi še dodatno malce zgosti.
Prelijemo čez kremo in torto pustimo počivati vsaj 6 ur, najboljše čez noč.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke