Veganski browniji s fižolom

Sestavine:

  • 200g bio azuki fižola od eko-skrnicl.si
  • 90g rastlinskega olja
  • 2 jedilni žlici mletih lanenih semen + 6 jedilnih žlic vode
  • 2 čajni žlički vaniljeve arome
  • 65g bio mandljeve moke od eko-skrnicl.si
  • 60g bio kakava v prahu od eko-skrnicl.si
  • 150g bio kokosovega sladkorja od eko-skrnicl.si
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 150g veganskih čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade

Postopek:

V večjem loncu v večji količini vroče vode skuhajte 200g fižola (fižol lahko predhodno tudi namakate in s tem skrajšate čas kuhanja). Medtem segrejte pečico na 180 stopinj.

Skuhan fižol dobro odcedite, nato pa skupaj z oljem, lanenim jajcem in vaniljo premešajte v sekljalniku ali blenderju, dokler ne nastane gladka zmes brez večjih kosov fižola.

Gosto maso prestavite v večjo posodo, dodajte moko, kakav, sladkor, pecilni prašek in sol ter dobro premešajte, da nastane enotna zmes.

Dodajte čokolade kapljice ali nasekljano temno čokolado in premešajte.

Gosto zmes prestavite v naoljen pekač, premera 18x18cm, obložen s papirjem za peko, po želji dodatno posujte s čokolado in pecite 50-55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, ima pa nekaj vlažnih drobtin.

Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato pa ohlajen pekač postavite v hladilnik za 45 minut, da se browniji utrdijo in manj drobijo.

Postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si