Focaccia brez gnetenja

Sestavine za 1 Focaccio:

Testo
  • 225 g pšenične zlate moke (lahko uporabite tudi klasično pšenično belo moko top 500
  • ¾ čajne žličke suhega kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 225 g vode
  • 3 jedilne žlice olivnega olja

Dodatki

  • rožmarin
  • bio sušen paradižnik od eko-skrnicl.si

POSTOPEK

  • V večji stekleni posodi zmešajte moko, vodo, kvas in sol. Premešajte s pomočjo lesene kuhalnice ali silikonske lopatice. Zmes bo zelo mokra, važno je samo, da se vse sestavine premešajo in povežejo v enotno zmes.
  • Posodo tesno ovijte s folijo za živila in pustite vzhajati na kuhinjskem pultu 12 ur.
  • Po 12 urah, ko je testo vzhajano in ima mehurčke, odvijte folijo in notrajni rob posode rahlo naoljite z olivnim oljem (približno 1-2 jedilni žlici). Z naoljenimi rokami ali silikonsko lopatico nežno postrgajte testo z robov, nato pa pojdite z roko pod testo in ga ob strani dvignite ter raztegnite in spustite proti sredini - iz strani ga raztegnete navznoter. To storite nežno, da se testo ne pretrga in tolikokrat, da ponovite okoli celega testa. Testo je izrezno vlažno in mehurčkasto, zato se takoj nazaj razleze in s tem ni nič narobe.
  • Pekač premera 20 cm dobro premažite z maslom po celotni površini (ali obložite s papirjem za peko) in prelijte z jedilno žlico olivnega olja. Olje po posodi razmažite, pripravljeno testo pa samo "prelijte" iz posode v pekač. Ni potrebe po tem, da testo razporedite po pekaču, saj se bo samo razlezlo po pekaču med naslednjim vzhajanjem.
  • Pekač testo prekrijte s folijo za živila in pustite vzhajati na kuhinjskem pultu še 2 do 4 ure oz. toliko časa, da testo naraste še dvakrat toliko.
  • Ko je testo vzhajano, segrejte pečico na 220 stopinj.
  • Zopet si dobro naolijte roke (roke si res dobro naolijte, drugače se vam bo testo lepilo na prste in trgalo) in z rokami po celotni površini testa nežno naredite luknje - pritisnite v testo, da ustvarite mehurje.
  • Testo obložite z zelenjavo oz. dodatki po izbiri - jaz sem dodala samo rožmarin, na pečeno focaccio pa sem kasneje dodala še suh paradižnik.
  • Pecite 25 minut oz. tako dolgo, da se skorja obarva zlato rjavo.
  • Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato pa postrezite.

Recept pripravila Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si