Veganski "Big Mac" tacosi

Sestavine za 6 tacosov:

 

Burger “meso”:

2 jedilni žlici olja

1 velika ali 2 majhni čebuli (drobno nasekljani)

120g pekan oreščkov

1 jedilna žlica kisa

ščep soli

250g kuhane rjave leče

50g prepečenca (5 rezin) ali posušenega kruha/krušnih drobtin

2 jedilni žlici passate/paradižnikove omake (brez začimb)

2 jedilni žlici smoked BBQ omake

1 čajna žlička čebule v prahu

sol, poper po okusu

tortilje

(veganski) sir

Big Mac omaka:

2 kisli kumarici, drobno nasekljani

70g veganske majoneze

1 čajna žlička soka vloženih kislih kumaric

1/2 jedilne žlice kečapa

1/2 jedilne žlice gorčice

 

Dodatki:

narezana hrustljava zelena solata “Ledenka”

nasekljana čebula

sezam

 

Postopek:

V ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano čebulo in pekan oreščke. Zalijte s kisom in začinite s ščepom soli. Ob rednem mešanju pražite par minut oz. toliko časa, da čebula postekleni in se zmehča, oreščki pa se temno zapečejo. Nato odstavite in prestavite v posodo blenderja, ponev prihranite za kasneje.

 

V posodo blenderja dodajte kuhano lečo, grobo nadrobljen prepečenec, paradižnikovo omako, BBQ omako in čebulo v prahu. Zblendajte, da dobite gosto pasto brez večjih grudic. Po potrebi, če je masa pregosta in blender ne more pasirati, dodajte 1 jedilno žlico vode. Ne dodajajte preveč vode, saj masa ne sme biti tekoča ali mokra.

 

Maso poskusite in po želji dodajte več začimb.

 

Tortiljo z ene strani premažite z dvema jedilnima žlicama dobljene mase, namažite skoraj do roba. Večjo ponev (uporabite lahko isto kot prej) segrejte na srednjem ognju. Po želji jo lahko rahlo namastite. Na ponev dodajte tortiljo obrnjeno tako, da se najprej zapeče del z “mesom”. Pecite par minut oz. toliko časa, da se “meso” zlato zapeče, nato previdno obrnite in popecite tortiljo še z druge strani. Na “meso” dodajte še rezino (veganskega) sira in pustite, da se med peko rahlo stopi/segreje. Ko je tortilja spodaj zlato zapečena odstavite in ponovite z vsemi tortiljami.

 

Pripravite omako. Kisle kumarice čim bolj drobno nasekljajte. Vse sestavine za omako zmešajte v skodelici in poskusite - po želji dodatno začinite.

 

Pečeno tortiljo napolnite z nasekljano hrustljavo zeleno solato in nasekljano čebulo. Pokapajte z omako in posujte s sezamom. Postrezite takoj.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si