Hitre mini obrnjene "Upside-Down" pite

Sestavine za 8 pit:

Pite:

1 vegansko (in brezglutensko) listnato testo:

8 jedilnih žlic javorjevega sirupa

8 čajnih žličk kristalnega (kokosovega) sladkorja ali sladkorja po izbiri

jagode ali breskve/nektarine, narezane na rezine ali krhlje

 

Premaz in posip pred peko:

3 jedilne žlice olivnega olja

3 jedilne žlice javorjevega sirupa

kristalni (kokosov) sladkor ali sladkor po izbiri

 

Dodatki in posipi po peki:

nasekljani lešniki

sladkor v prahu

sladoled

jagode

 

Postopek:

Pečico segrejte na 210 stopinj.

 

Listnato testo narežite na 8 enakih kosov (oz. toliko kosov, kolikor jih lahko naredite iz enega testa - velikost približno 8cm x 6cm). Pustite na strani.

 

Večji pekač obložite s papirjem za peko. Na 8 mest pokapajte 8 jedilnih žlic javorjevega sirupa. Rahlo razmažite. Posujte s sladkorjem. Po vrhu zložite par rezin jagod ali 3 krhlje breskev/nektarin. Na vrh dodajte izrezan kos listnatega testa in ga rahlo pritisnite ob rok pekača, vsaj po robovih. Robove še dodatno pritisnite ob rob pekača s pomočjo vilic.

 

Listnato testo po vrhu premažite najprej z olivnim oljem, potem pa še z javorjevim sirupom, vse skupaj pa nato posujte s kristalnim sladkorjem po izbiri.

 

Pecite v segreti pečici 12-15 minut oz. sledite navodilom na embalaži izbranega listnatega testa. Ko je testo zlato zapečeno po vrhu in sadje karamelizirano na dnu, vzemite pekač iz pečice. Pite pustite na pekaču še par minut, da se testo ohladi, karamelizirano sadje spodaj pa malo utrdi - tako jih boste lažje vzeli iz pekača.

 

Ohlajene pite vzemite iz pekača in obrnite okoli. Posujte z nasekljanimi lešniki, sladkorjem v prahu in dodajte kepico sladoleda (opcijsko). Po želji dodajte še nekaj svežih jagod. Postrezite takoj.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si