Veganske tortilje iz mandljeve moke s paradižnikovo omako in fižolom

SESTAVINE

Tortilje

Paradižnikova omaka s fižolom in zelenjavo

  • 200 g bio azuki fižola od Eko Škrnicl
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 srednje velika rdeča čebula
  • 1 srednje velika rdeča paprika
  • 80 g sladke koruze v zrnju iz pločevinke
  • 450 g paradižnikove omake/mezge (passata)
  • 2 stroka česna
  • 1 čajna žlička himalajske soli (ali več po okusu)
  • ½ čajne žličke popra
  • ½ čajne žličke mletega čilija (opcijsko)
  • ½ čajne žličke sladke rdeče paprike
  • ½ čajne žličke kumine
  • ¼ čajne žličke origana
  • ¼ čajne žličke muškatnega oreščka
  • 200 ml vode (+ dodatno po potrebi)

Kokosova limetina polivka

  • 2 jedilni žlici kokosovega jogurta oz. kreme
  • 4 jedilne žlice svežega limetinega soka
  • ščep mletega čilija

POSTOPEK

  • Pripravite tortilje. V večji posodi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko, indijski trpotec in sol.
  • Dodajte olje in toplo vodo in premešajte z žlico ali kar z rokami, dokler ne nastane kompaktno testo. Testa ne rabite dolgo gnesti, saj ni glutena. Gnetite samo toliko, da nastane kompaktno testo. Testo pustite počivati 5 minut, da lahko indijski trpotec posrka vso vlago in nastane testo, ki ga lažje oblikujemo.
  • Ko je testo pripravljeno segrejte ponev. Na srednjem ognju segrevajte litoželezno ponev ali ponev po lastni izbiri. Ponev mora biti dobro segreta, preden na njo položimo tortiljo.
  • Ko je ponev segreta oblikujte tortilje. To lahko storite na dva načina. Zmes lahko razdelite na 6 enakih delov in te razvaljate med dvema papirjema za peko, v kolikor pa bi želeli, da so vse tortilje enako velike in popolne okrogle oblike pa predlagam naslednje.
  • Najlažje je tako, da iz testa vzamete približno polovico mase in jo razvaljate med dvema papirjema za peko. Na pult položite en papir za peko. Nanj položite testo in na vrh še en kos papirja za peko. Z valjarjem razvaljajte do želene debeline. Najboljša debelina je okoli 1,6mm, da niso predebele in ne pretanke.
  • Ko je testo razvaljano izrežite tortiljo. Na razvaljano testo položite manjšo pokrovko za lonec ali ponev in jo pritisnite ob testo, da izreže krog. Pokrovko dvignite, ostanek testa dajte na stran (kasneje boste iz tega ponovno oblikovali tortilje) in tortilja je pripravljena.
  • Na segreto ponev dodajte kanček olja - samo toliko, da je ponev namaščena, ne sme pa biti preveč olja.
  • Na namaščeno ponev previdno prenesite oblikovano tortiljo in jo pecite na eni strani 2-3 minute oz. tako dolgo, da se popeče na zlato rjavo, tortilja malenkost napihne, spodaj pa so tudi kakšni bolj "ožgani" delci - kot na fotografiji.
  • Obrnite in pecite še na drugi strani slabi dve minuti.
  • Pečene tortilje odlagajte na krožnik. Ponovite, dokler vam ne zmanjka testa.
  • Ko so tortilje pečene pripravite fižol.
  • V večjem loncu v večji količini vode kuhajte fižol dokler se ne zmehča in popolnoma skuha - približno 25-35 minut. Odstavite, odcedite in dobro sperite fižol. Pustite v cedilu in pripravite paradižnikovo omako.
  • Pripravite zelenjavo - operite in poljubno narežite. Čebulo in česen drobno nasekljajte, papriko pa narežite na manjše kocke.
  • V večji navadni ali litoželezni ponvi na srednjem ognju segrejte žlico olivnega olja. Na segreto ponev dodajte nasekljano čebulo, papriko in koruzo. Pražite, dokler čebula ne postekleni.
  • Dodajte odcejen fižol in drobno nasekljan česen ter premešajte. Dodajte paradižnikovo omako oz. passato in premešajte. Dodajte začimbe: sol, poper, čili, sladka paprika, muškatni orešček, kumino origano. Vse skupaj dobro premešajte in pokrijte.
  • Kuhajte na nizkem do srednjem ognju toliko časa, da se omaka zgosti in vse poveže - približno 15 minut. Po potrebu, če zmanjka tekočine, dodajte vodo. Najprej dodajce 100-200ml in po potrebi še več.
  • Ko je omaka končana pripravite še limetino polivko.
  • V manjši skodelici zmešajte vse sestavine za polivko. Po okusu dodajte več limete/čilija ali jogurta, če vam je prekislo.
  • Postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

https://ninazorcic.si/