Slana pita s porom, gobami in paradižnikom

V veganski verziji veliko lažje pripravimo sladke pite, kot slane. Vendar s svilnatim tofujem, tako kot pri sladki, tudi pri slani piti dosežemo željen učinek kompaktnosti kremega polnila. Dodala sem še zelenjavo ter začimbe in nastala je odlična pita.

 

 

Sestavine

 

TESTO

  • 370 g pirine polbele moke
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 150 g veganskega masla (vegan block)
  • 20 g kokosovega olja
  • 70 g vode
  • Laneno jajce (1 zvrhano žličko zmletih lanenih semen zmešamo s 5 žličami vode in pustimo da želira)

 

NADEV

  • 400 g svilnatega tofuja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 4 žlice kvasnih kosmičev
  • 1 velika žlica koruznega škroba
  • 2 stroka česna
  • 1 ščep soli
  • šampinjoni
  • por
  • češnjevi paradižniki
  • provansalske začimbe
  • sveža bazilika

 

 

Priprava 

 

Najprej pripravimo testo. Zmešamo suhe sestavine in jim dodamo na koščke narezano maslo – sobne temperature. Nato dodamo še stopljeno kokosovo olje in vodo. Oblikujemo v kompaktno kroglo, jo sploščimo, zavijemo v folijo in pustimo da v hladilniku počiva vsaj 2 uri.
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Testo razvaljamo na pol cm debeline. Pekač za pito premažemo z oljem in nanj položimo testo. Z vilicami prešpikamo in postavimo za 5 minut z zamrzovalnik.
Vzamemo ven, položimo peki papir in ga obložimo npr. s fižolom ali pa kuglicami za slepo peko. Pečemo najprej 12 minut.
Nato odmaknemo peki papir in pečemo še dodatnih 15 minut, da je testo že skoraj čisto pečeno.

 

 

Medtem, ko se nam peče testo pripravimo še nadev.

V multipraktik dodamo svilnat tofu, olivno olje, kvasne kosmiče, koruzni škrob, česen ter sol in zmiksamo, da dobimo gladko maso.
Por popražimo skupaj z gobami. Dodamo nekaj soli in provansalskih začimb. Dodamo tekočemu delu nadeva in dobro premešamo.

Paradižnike prerežemo na polovico in jih solimo.

 

Ko je testo skoraj pečeno, nalijemo maso in po vrhu položimo paradižnike ter narezane gobe. Dodamo še ščep provansalskih začimb.

Pečemo nekje 40 minut. Od tega približno 25 minut pečemo tako, da čez pito položimo peki papir, da se nam rob pite ne bi preveč zapekel. Nato papir odmaknemo in pečemo še 15 minut, da krema dobi nežno rumeno bravo.

Pustimo, da se pita malce ohladi, nato ji dodamo svežo baziliko in narežemo na poljubne kose.