Veganska solata z lečo, praženimi oreščki, jabolki in domačim prelivom
SESTAVINE
Leča
- 200 g bio zelene leče od Eko Škrnicl
- 700 g vode
Domač solatni preliv
- 45g ekstra deviškega olivnega olja
- 20g balzamičnega kisa
- 1 jedilna žlica gorčice
- 10 g javorjevega sirupa
- ščep soli
- ščep popra
- ščep česna v prahu
Praženi dodatki
- 1 jedilna žlica ekstra deviškega olivnega olja
- 10 špargljev
- 2 mladi čebuli
- pest pekan oreščkov
- 1 čajna žlička balzamičnega kisa
- ščep soli
- ščep česna v prahu
Ostali dodatki
- 1 srednje velika rumena paprika
- 1 srednje velika zelena paprika
- 1 srednje veliko sladko jabolko
- pest grobo nasekljanih praženih lešnikov
- ½ čajne žličke bio provansalske mešanice začimb od Eko Škrnicl (ali več/manj po okusu)
POSTOPEK
-
Lečo sperite. Prestavite jo v večjo količino vode in jo na srednjem ognju kuhajte približno 20-30 minut oz. tako dolgo, da se leča skuha in zmehča.
-
Skuhano lečo dobro precedite in jo sperite s hladno vodo. Spirajte jo, dokler od nje ne odteče čista voda.
-
Pustite v cedilu, da se vsa odvečna voda odcedi, medtem pa pripravite preliv.
-
V manjšo stekleno posodico s pokrovom (ali pa v manjši skledi) zmešajte olivno olje, balzamični kis, gorčico, javorjev sirup, sol, poper in česen v prahu. Kozarec tesno zaprite s pokrovom in ga tresite tako dolgo, da se vse sestavine zmešajo in nastane gost preliv. V kolikor mešate v skledi, mešajte s pomočjo železne metlice za stepanje.
-
Postavite na stran, medtem pa pripravite dodatke, ki jih boste popražili.
-
Na srednje veliki ponvi na srednjem ognju segrejte žlico olivnega olja.
-
Medtem operite in narežite šparglje in mlado čebulo. Čebulo (celo, z zelenim delom vred) narežite na tanke kolobarje, šparglje pa na 1 cm debele kose.
-
Na segreto olje dodajte šparglje, mlado čebulo in pekan oreščke. Premešajte in dodajte balzamični kis, sol ter česen v prahu.
-
Vse skupaj premešajte in opražite 5-7 minut oz. tako dolgo, da se šparglji zmegčajo, čebula postekleni, oreščki pa se po robovih dobro zapečejo - nič narobe, če so kje po robovih malo črni. Ko je vse popečeno odstavite ponev.
-
Nato pripravite še ostale dodatje. Papriko in jabolko operite in poljubno narežite. Papriko je najbolje na manjhne kocke, jabolko pa lahko tudi na rezine.
-
Sestavite solato. V veliko skledo za solato dodajte lečo, popečene šparglje, čebulo in pekan oreščke, narezano papriko in jabolka ter grobo nasekljane pražene lešnike.
-
Vse skupaj dobro premešajte, prelijte s pripravljenim prelivom, začinite s provansalskimi začimbami in postrezite!
Recept pripravila: Nina S. Zorčič
https://ninazorcic.si/