Veganska solata z lečo, praženimi oreščki, jabolki in domačim prelivom

SESTAVINE

Leča

Domač solatni preliv

  • 45g ekstra deviškega olivnega olja
  • 20g balzamičnega kisa
  • 1 jedilna žlica gorčice
  • 10 g javorjevega sirupa
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep česna v prahu

Praženi dodatki

  • 1 jedilna žlica ekstra deviškega olivnega olja
  • 10 špargljev
  • 2 mladi čebuli
  • pest pekan oreščkov
  • 1 čajna žlička balzamičnega kisa
  • ščep soli
  • ščep česna v prahu

Ostali dodatki

POSTOPEK 

  • Lečo sperite. Prestavite jo v večjo količino vode in jo na srednjem ognju kuhajte približno 20-30 minut oz. tako dolgo, da se leča skuha in zmehča.
  • Skuhano lečo dobro precedite in jo sperite s hladno vodo. Spirajte jo, dokler od nje ne odteče čista voda.
  • Pustite v cedilu, da se vsa odvečna voda odcedi, medtem pa pripravite preliv.
  • V manjšo stekleno posodico s pokrovom (ali pa v manjši skledi) zmešajte olivno olje, balzamični kis, gorčico, javorjev sirup, sol, poper in česen v prahu. Kozarec tesno zaprite s pokrovom in ga tresite tako dolgo, da se vse sestavine zmešajo in nastane gost preliv. V kolikor mešate v skledi, mešajte s pomočjo železne metlice za stepanje.
  • Postavite na stran, medtem pa pripravite dodatke, ki jih boste popražili.
  • Na srednje veliki ponvi na srednjem ognju segrejte žlico olivnega olja.
  • Medtem operite in narežite šparglje in mlado čebulo. Čebulo (celo, z zelenim delom vred) narežite na tanke kolobarje, šparglje pa na 1 cm debele kose.
  • Na segreto olje dodajte šparglje, mlado čebulo in pekan oreščke. Premešajte in dodajte balzamični kis, sol ter česen v prahu.
  • Vse skupaj premešajte in opražite 5-7 minut oz. tako dolgo, da se šparglji zmegčajo, čebula postekleni, oreščki pa se po robovih dobro zapečejo - nič narobe, če so kje po robovih malo črni. Ko je vse popečeno odstavite ponev.
  • Nato pripravite še ostale dodatje. Papriko in jabolko operite in poljubno narežite. Papriko je najbolje na manjhne kocke, jabolko pa lahko tudi na rezine.
  • Sestavite solato. V veliko skledo za solato dodajte lečo, popečene šparglje, čebulo in pekan oreščke, narezano papriko in jabolka ter grobo nasekljane pražene lešnike.
  • Vse skupaj dobro premešajte, prelijte s pripravljenim prelivom, začinite s provansalskimi začimbami in postrezite!

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

https://ninazorcic.si/