Pesto:
50g sveže bazilike, uporabite samo liste brez stebel
3 jedilne žlice pinjol ali mandljevih lističev
1 strok česna
4 jedilne žlice kvasnih kosmičev
1/4 čajne žličke soli
2 jedilni žlici limoninega soka
90g olivnega olja
Testenine:
200g testenin po izbiri
Dodatki:
provansalska mešanica začimb Eko Škrnicl
pinjole
Postopek:
V sekljalniku, mešalniku ali blenderju zmešajte svežo oprano baziliko, pinjole, česen, kvasne kosmiče, sol, limonin sok in olivno olje. Zmešajte oz. spasirajte, da nastane gladka omaka oz. pesto. Poskusite in po potrebi dodajte več kvasnih kosmičev ali soli. Za bolj redek pesto lahko dodate tudi kakšno jedilno žlico vode ali olivnega olja.
V večjem loncu v večji količini osoljene vode skuhajte testenine po navodilih. Kuhane testenine odcedite in vrnite nazaj v lonec. Dodajte par jedilnih žlic pesta (količina je poljubna) in premešajte. Dodatno lahko začinite s provansalskimi začimbami. Vse skupaj premešajte in kuhajte na nizkem ognju par minut, da se pesto segreje in oprime testenin.
Medtem na manjši ponvi na srednjem ognju popražite pest pinjol, brez olja. Med praženjem stalno mešajte. Odstavite, ko se pinjole obarvajo zlato rjavo.
Testenine postrezite skupaj s pinjolami, ostanek pesta pa hranite v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič