Veganske pesto testenine

Pesto:

50g sveže bazilike, uporabite samo liste brez stebel

3 jedilne žlice pinjol ali mandljevih lističev

1 strok česna

4 jedilne žlice kvasnih kosmičev

1/4 čajne žličke soli

2 jedilni žlici limoninega soka

90g olivnega olja

 

Testenine:

200g testenin po izbiri

 

Dodatki:

provansalska mešanica začimb Eko Škrnicl

pinjole

 

Postopek:

V sekljalniku, mešalniku ali blenderju zmešajte svežo oprano baziliko, pinjole, česen, kvasne kosmiče, sol, limonin sok in olivno olje. Zmešajte oz. spasirajte, da nastane gladka omaka oz. pesto. Poskusite in po potrebi dodajte več kvasnih kosmičev ali soli. Za bolj redek pesto lahko dodate tudi kakšno jedilno žlico vode ali olivnega olja.

 

V večjem loncu v večji količini osoljene vode skuhajte testenine po navodilih. Kuhane testenine odcedite in vrnite nazaj v lonec. Dodajte par jedilnih žlic pesta (količina je poljubna) in premešajte. Dodatno lahko začinite s provansalskimi začimbami. Vse skupaj premešajte in kuhajte na nizkem ognju par minut, da se pesto segreje in oprime testenin.

 

Medtem na manjši ponvi na srednjem ognju popražite pest pinjol, brez olja. Med praženjem stalno mešajte. Odstavite, ko se pinjole obarvajo zlato rjavo.

 

Testenine postrezite skupaj s pinjolami, ostanek pesta pa hranite v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si