Veganski Trifle

Biskvit:

50ml olivnega olja

1 čajna žlička vaniljeve arome

1 jedilna žlica limoninega soka

200ml rastlinskega mleka/napitka ali vode

200g pšenične bele moke tip 500

40g mandljeve moke Eko Škrnicl

1 1/4 čajne žličke pecilnega praška

120g rjavega sladkorja

 

Sadni kompot:

450g jagod in malin (ali drugo jagodičevje po izbiri, sveže ali zamrznjene)

80g rjavega sladkorja

1 jedilna žlica limoninega soka

1/2 čajne žličke konjak moke (opcijsko, ali drugo gostilo po izbiri, za bolj gosto omako)

 

Vaniljeva krema:

1 kupljen vaniljev puding ali domač hitro pripravljen vaniljev puding, recept spodaj

50g koruznega škroba(gustin)

500g rastlinskega mleka/napitka (priporočam kokos)

75g rjavega sladkorja

1 čajna žlička vaniljeve arome ali vaniljeve paste

ščep kurkume (za lepšo barvo)

Kokosova krema:

600 ml kokosove kreme za stepanje (2 pakiranja)

 

Dodatki

maline

 

Postopek:

Pečico segrejte na 180 stopinj.

 

V večji posodi zmešajte olivno olje, vaniljevo aromo, limonin sok in rastlinski napitek.

 

Dodajte pšenično in mandljevo moko, pecilni prašek in sladkor. S pomočjo železne metlice za mešanje vse skupaj dobro premešajte, da nastane enotna gladka zmes brez grudic. Ne mešajte predolgo.

 

Zmes prelijte v naoljen pekač premera 18 cm in pecite v segreti pečici 35 minut oz. tako dolgo, da vstavljen. zobotrebec na sebi nima surovega testa. Biskvit se bo med peko dvignil in po vrhu malo razpočil, s tem ni nič narobe, saj ga bomo kasneje razrezali.

 

Pečen biskvit vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, medtem pa pripravite kremo.

 

V manjšem loncu zmešajte škrob in 2 jedilni žlici mleka. S pomočjo železne metlice za stepanje dobro in hitro premešajte, da nastane gosta zmes brez grudic. Dodajte še preostanek mleka, rjavi sladkor, vaniljevo aromo in ščep kurkume. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju približno 10 minut, da nastane gosta gladka zmes. Med kuhanjem stalno mešajte, da ne nastanejo grudice.

 

Zgoščeno kremo odstavite in prelijte v večjo posodo. Po vrhu kreme položite folijo za živila in jo pritisnite ob vrh kreme - s tem preprečite, da bi nastala trda koža pudinga oz. kreme. Kremo pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

Pustite, da se ohladi medtem pa pripravite sadni kompot.

 

V manjšem loncu na srednjem ognju kuhajte sadje, sladkor in limonin sok, dokler se sadje ne zmehča in izpusti tekočine. Po potrebi, če je zmes preredka, dodajte še 1/2 čajne žličke konjak moke ali drugega gostila po izbiri, da dobite gost kompot. Kuhan kompot odstavite.

 

Sestavite vaš trifle.

 

V večjo stekleno skledo nadevajte biskvit. Biskvit narežite na kocke ali rezine in z njim obložite dno. Po vrh biskvita nadevajte sadni kompot, na vrh pa ohlajeno kremo, ki ste jo pred tem dobro premešali.

 

Skledo postavite v hladilnik za 30 do 60 minut, da se vse plasti utrdijo.

 

Ko je trifle ohlajen pripravite kokosovo kremo za stepanje.

 

V večji skledi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte kokosovo kremo za stepanje dokler ne nastanejo mehki vrhovi. Kremo nadevajte na vrh ohlajenega pudinga in okrasite z jagodičevjem. Postrezite takoj ali hranite v hladilniku.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si