Veganske Cake Pops lučke

Sestavine

Biskvit

  • 180 g pšenične bele moke tip 500
  • 90 g bio mandljeve moke od eko-skrnicl.si
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soda bikarbone
  • ščep soli
  • 135 g rastlinskega napitka po izbiri
  • 70 g rastlinskega olja po izbiri
  • 1 jedilna žlica fino mletih lanenih semen
  • 100 g bio kokosovega sladkorja od eko-skrnicl.si
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 2 čajni žlički kisa
  • 2 jedilni žlici soka iztisnjene limone

Nadev

  • 9 čajnih žličk marmelade po izbiri

Preliv

  • 200 g veganske bele čokolade
  • 1/2 čajne žličke rastlinskega olja

Postopek

  • Pečico segrejte na 180 stopinj.
  • V posodi zmešajte moko, mandljevo moko, pecilni prašek, sodo in sol.
  • V ločeni posodi zmešajte rastlinski napitek, sok limone, mleta lanena semena, kis, sladkor, vaniljo in olje.
  • V mokre sestavine dodajte suhe in premešajte samo toliko, da se vse poveže. Ne mešajte preveč.
  • Zmes prelijte v naoljen pekač premera 22 cm in pecite 25-30 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
  • Pustite v pekaču, da se biskvit rahlo ohladi.
  • Biskvit prestavite v večjo posodo, ga z rokami na grobo nadrobite in posodo prekrijte z alufolijo. Pustite stati nekje 15-20 minut oz. tako dolgo, da se celoten biskvit malo ohladi in zmehča.
  • V biskvit dodajte kokosovo mleko in sladkor v prahu. Zmes premešajte oz. pregnetite, dokler ne dobite enotne zmesi. Zmes mora biti dovolj vlažna in lepljiva, da lahko iz nje oblikujete kroglico. Zmes se ne sme lepiti na roke. V primeru, če je zmes premokra, dodajte še kakšno žlico sladkorja v prahu. V primeru, da se kroglice ne da oblikovati in da je zmes presuha, dodajte še kakšno žlico kokosovega mleka.
  • Iz pripravljenga biskvita oblikujte lučke. V pekač za lučke dodajte toliko mase, da prekrijete dno. Na sredini s prsti naredite vdolbino - v vdolbino dodajte 1/2 - 1 čajno žličko marmelade.
  • V model za lučke vstavite palčko.
  • Pokrijte še zgornji del lučke tako, da v rokah oblikujete biskvit v približni velikosti lučke, ga nežno položite na vrh in s prsti stisnete površino in robove, da se nadev popolnoma prekrije.
  • Ko ste oblikovali vse lučke, model prestavite v zamrzovalnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.
  • Ko so lučke ohlajene, pripravite preliv.
  • Na vodni kopeli stopite čokolado in ji dodajte olje. Olje dodajajte postopoma, dokler ne dobite gladke zmesi. Čokolada ne sme biti pregosta, niti preredka, saj se drugače ne bo oprijela biskvita.
  • Stopljeno čokolado prestavite v večji, ozek kozarec in vanjo pomočite ohlajene lučke. Ker so le-te zelo hladne, se čokolada na njih dokaj hitro ohladi. Prekrite lučke postavite na peki papir.
  • Posujte z dodatki po izbiri in postrezite.

Recept pripravila: Nina Zorčič

www.ninazorcic.si