Veganske Cake Pops lučke
Sestavine
Biskvit
- 180 g pšenične bele moke tip 500
- 90 g bio mandljeve moke od eko-skrnicl.si
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soda bikarbone
- ščep soli
- 135 g rastlinskega napitka po izbiri
- 70 g rastlinskega olja po izbiri
- 1 jedilna žlica fino mletih lanenih semen
- 100 g bio kokosovega sladkorja od eko-skrnicl.si
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 2 čajni žlički kisa
- 2 jedilni žlici soka iztisnjene limone
Nadev
- 9 čajnih žličk marmelade po izbiri
Preliv
- 200 g veganske bele čokolade
- 1/2 čajne žličke rastlinskega olja
Postopek
-
Pečico segrejte na 180 stopinj.
-
V posodi zmešajte moko, mandljevo moko, pecilni prašek, sodo in sol.
-
V ločeni posodi zmešajte rastlinski napitek, sok limone, mleta lanena semena, kis, sladkor, vaniljo in olje.
-
V mokre sestavine dodajte suhe in premešajte samo toliko, da se vse poveže. Ne mešajte preveč.
-
Zmes prelijte v naoljen pekač premera 22 cm in pecite 25-30 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
-
Pustite v pekaču, da se biskvit rahlo ohladi.
-
Biskvit prestavite v večjo posodo, ga z rokami na grobo nadrobite in posodo prekrijte z alufolijo. Pustite stati nekje 15-20 minut oz. tako dolgo, da se celoten biskvit malo ohladi in zmehča.
-
V biskvit dodajte kokosovo mleko in sladkor v prahu. Zmes premešajte oz. pregnetite, dokler ne dobite enotne zmesi. Zmes mora biti dovolj vlažna in lepljiva, da lahko iz nje oblikujete kroglico. Zmes se ne sme lepiti na roke. V primeru, če je zmes premokra, dodajte še kakšno žlico sladkorja v prahu. V primeru, da se kroglice ne da oblikovati in da je zmes presuha, dodajte še kakšno žlico kokosovega mleka.
-
Iz pripravljenga biskvita oblikujte lučke. V pekač za lučke dodajte toliko mase, da prekrijete dno. Na sredini s prsti naredite vdolbino - v vdolbino dodajte 1/2 - 1 čajno žličko marmelade.
-
V model za lučke vstavite palčko.
-
Pokrijte še zgornji del lučke tako, da v rokah oblikujete biskvit v približni velikosti lučke, ga nežno položite na vrh in s prsti stisnete površino in robove, da se nadev popolnoma prekrije.
-
Ko ste oblikovali vse lučke, model prestavite v zamrzovalnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.
-
Ko so lučke ohlajene, pripravite preliv.
-
Na vodni kopeli stopite čokolado in ji dodajte olje. Olje dodajajte postopoma, dokler ne dobite gladke zmesi. Čokolada ne sme biti pregosta, niti preredka, saj se drugače ne bo oprijela biskvita.
-
Stopljeno čokolado prestavite v večji, ozek kozarec in vanjo pomočite ohlajene lučke. Ker so le-te zelo hladne, se čokolada na njih dokaj hitro ohladi. Prekrite lučke postavite na peki papir.
-
Posujte z dodatki po izbiri in postrezite.
Recept pripravila: Nina Zorčič