Zgodba z bučo se nadaljuje. V prejšnjem receptu je bila v družbi ajde in jurčkov, tokrat pa sem jo združila z indijskimi oreščki na ovseni podlagi.
Sestavine (premer pekača 24 cm)
Testo
- 150 g izkoščičenih datljev
- 250 g ovsenih kosmičev
- 150 g lešnikov
- 1/2 žličke cimeta
- 40 g kokosovega olja
- 1 dcl sveže stisnjenega jabolčnega ali pomarančnega soka
- 1 dcl vode
Nadev
- 250 g indijskih oreščkov
- 250 g bučnega pireja (pečene buče hokaido)
- 0,6 dcl agavinega sirupa
- 1 žlica kokosovega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- nekaj sveže naribanega muškatnega oreščka
- pol žličke sveže stisnjenega soka ingverja
- 80 g kokosovega olja
Dodatno:
- stepena kokosova smetana
- lešniki
Priprava
Datlje prelijemo z vročo vodo za 10-15 minut. Sploh če so že bolj trdi. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
V multipraktik dodamo ovsene kosmiče, pražene lešnike (že kupljene, ali jih popražite naknadno), cimet, malenkost soli in dobro zmiksamo.
Dodamo datlje, 5 žlic vode, 1 dcl vode, 1 dcl jabolčnega ali pomarančnega soka in polovico kokosovega olja. Preostalo kokosovo olje, dodajamo sproti. Meljemo toliko časa, da dobimo enotno zmes.
Mešanico prestavimo na dno modela, ki smo ga predhodno namazali z nekaj kokosovega olja in lepo razporedimo. Maso pritisnemo ob dno in rob pekača in s tem ustvarimo prostor za maso.
Z vilico maso preluknjamo in jo damo v pečico za 12-15 minut, da testo dobi lepo zlato barvo.
Priprava nadeva je več kot enostavna. Bučo predhodno spečemo in ohladimo – lahko že en dan prej in hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Odstranimo lupino.
Indijske oreščke lahko tudi popražimo in malce solimo. Dodamo v multipraktik in postopoma dodajamo polovico olja. Mešamo do čim bolj gladkega, če gre, tudi do teksture masla. Nato dodamo še bučni pire, cimet, muškatni orešček, ingverjev sok, ščepec soli, kokosov sladkor in javorjev sirup ter preostalo kokosovo olje. Še enkrat zmešamo do gladkega. Kremo lepo razporedimo po ohlajenem testu.
Predlagam, da pita čez noč počiva v hladilniku, naslednji dan pa dodate stepeno kokosovo smetano in nekaj lešnikov za okras.
Video vodič
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke