Jeseni in pozimi so različne juhe odlična izbira za večerjo. Z dodatkom različnih začimb lepo pogrejejo telo, kar je v tem letnem času nujno.
Sestavine za 4 osebe
- kokosovo olje
- 1 manjša čebula
- 2-3 stroki česna
- 1/2 žličke sveže ribanega ingverja
- 2 žlički curryja
- ½ žličke cimeta
- 1 žička mletega koriandra
- 1/3 žličke mlete kumine
- 1 srednje velik sladek krompir
- 1 cvetača
- 100 g rjave leče
- 2 pesti mlade špinače
- himalajska sol
- mleti poper
- dober liter vode
- zelenjavna jušna osnova
Priprava
V velik lonec dodamo žlico kokosovega olja, kjer na srednjem ognju pražimo čebulo tri minute. Pazimo, da se nam ne zažge. Nato dodamo drobno nasekljan česen. Mešamo.
Po minuti dodamo sveže nariban ingver, curry, cimet, koriander in kumino ter deciliter vode. Pražimo 2-3 minute, nato dodamo preostalo vodo, zelenjavno jušno osnovo in sladek krompir, narezan na manjše kose. Kuhamo 5 minut, nato dodamo še oprano nacvetkano cvetačo. Kuhamo še 10 minut.
Lečo sama kuham posebej. Pred tem jo namakam v vroči vodi vsaj uro. Med kuhanje dodamo nekaj kapljic limoninega soka in lovorjev list. Solimo proti koncu kuhanja. Kuha se približno 10 minut. Ko sta krompir in cvetača kuhana, dodamo še kuhano lečo, oprano špinačo in premešamo. Vmešamo še sol , malenkost popra in ugasnemo ogenj.
Juha je pripravljena. Poleg odlično paše domač pirin kruhek s semeni.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke