Veganska Panna Cotta s pasijonkinim sirupom

SESTAVINE

Panna Cotta

  • 150 g kokosovega "mleka" oz. napitka
  • 400 g kokosovega mleka iz pločevinke
  • 50 g brezinega sladila Xylitol Eko Škrnicl (ali sladilo po izbiri)
  • 1 čajna žlička agar agar gostila (3g)
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome

Pasijonkin preliv

  • 5 pasijonk
  • 40 g slbrezinega sladila Xylitol Eko Škrnicl (ali sladilo po izbiri)
  • 3 jedilne žlice vode

POSTOPEK

  • V manjšem loncu zmešajte kokosov napitek, kokosovo mleko in eritritol. S pomočjo železne metlice za stepanje premešajte in na srednje visokem ognju kuhajte do vretja.
  • Ko zmes zavre dodajte agar agar in z metlico dobro premešajte.  Zmes pustite vreti še dobre tri minute, vmes pa stalno mešajte, da se zmes ne prime na dno posode. 
  • V zmes dodajte še vaniljo in vse skupaj dobro premešajte. Zmes bo tukaj še zelo tekoča.
  • Odstavite in pripravite kozarčke ali modelčke. Iz moje mase dobite 16 mini (iz modelčkov) ali 6 velikih Panna Cott (iz kozarčkov).
  • V kolikor boste panna cotte prevrnili iz kozarca/modelčkov na krožnik le-te najprej namastite, da bodo sladice lepše popadale ven.
  • V pripravljene modelčke ali kozarčke nalijte še vrelo zmes. Pustite na pultu, dokler se ne ohladi na sobno temperaturo, nato pa jih prestavite v hladilnik za vsaj eno uro oz. tako dolgo, da se panna cotta strdi.
  • Nato pripravite pasijonkin preliv. V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte pasijonkino pulpo, sladilo in vodo. Premešajte in kuhajte do vretja. Poskusite in po želji dodajte več sladkorja ali limoninega soka, v kolikor je presladko. Ko preliv zavre odstranite z ognja in pustite, da se popolnoma ohladi.
  • Ohlajene panna cotte postrezite z ohlajenim prelivom.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si