Najboljši kremast curry s kokosovim mlekom in čičeriko
SESTAVINE
Curry
- 3 jedilne žlice kvalitetnega olivnega olja
- 1 srednje velika rdeča čebula ali 2 šalotki (narezana na manjše kocke)
- 2 stroka česna (spasiran ali drobno nasekljan)
- 3 jedilne žlice curry mešanice začimb Eko Škrnicl
- ½ čajne žličke mlete kumine
- ½ čajne žličke koriandra
- ½ čajne žličke čilija (opcijsko, če ne marate pekoče hrane ta korak izpustite)
- 150 g bio čičerike Eko Škrnicl
- 2 pločevinki kokosovega mleka (uporabite tekoč in strjen del/kokosovo meso) (800 gl)
- 1 pločevinka sekljanega paradižnika (400g)
- 1 čajna žlička soli (več/manj po okusu)
- 200 g vode ali kokosovega "mleka", napitka
- 1 jedilna žlica bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 350 g cvetače (sveža ali zamrznjena)
Priloga
- riž
POSTOPEK
-
Surovo čičeriko najprej namakajte v hladni vodi vsaj 8 ur ali najbolje kar čez noč.
-
Namočeno čičeriko odcedite in sperite in kuhajte v velikem loncu z veliko količino vode.
-
Kuhajte na srednjem ognju 30-45 minut oz. dokler se čičerika ne skuha in zmehča. Med kuhanjem se bo na vrhu nabirala pena, ki jo odstranite in po potrebi dodajte med kuhanjem še dodatno novo.
-
Ko je čičerika skuhana in zmehčana jo odcedite in pustite v cedilu, medtem pa pripravite curry.
-
V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
-
Dodajte nasekljano čebulo in česen, curry, kumino, koriander in čili.
-
Med rednim mešanjem pražite pet minut, da se čebula zmehča.
-
Dodajte odcejeno čičeriko, kokosovo mleko, sesekljan paradižnik in sol. Premešajte in pustite, da zavre.
-
Med vretjem se bo curry zgostil, zato dodajte vodo ali kokosovo "mleko" oz.
-
napitek in premešajte. Nato dodajte še kokosov sladkor in cvetačo. Premešajte in pokrijte. Na srednjem ognju med rahlim vretjem kuhajte še 10 - 15 minut, da se cvetača skuha, vsi okusi pa lepo povežejo.
-
Po kuhanju curry poskusite in po želji dodajte več soli/kokosovega mleka, in postrezite z rižem.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič